Au reinstalat obstacolele de beton. Tiraspolul provoaca autoritatile de la Chisinau

, , ,
 

Transnistria betonTiraspolul încearcă să provoace autorităţile de la Chişinău, la scurt timp după incidentul în care un tânăr cetăţean al Republicii Moldova a fost ucis de un pacificator rus.
Marţi dimineaţă, la ora 05.30, un grup de militari din contingentul de pacificatori din partea regiunii transnistrene, fără acordul Comandamentului Militar Unit, a reinstalat unilateral două obstacole de beton pe carosabil, la postul de pacificatori tripartit numarul 9 (de pe malul stâng). Mai mult, partea transnistreană a blocat deplasarea observatorilor militari la locul incidentului pentru a constata circumstanţele în care s-a produs evenimentul.
La solicitarea reprezentantului Republicii Moldova în Comandamentul Militar Unit, a avut loc o şedinţă pentru elucidarea circumstanţelor pe marginea acestui incident. În cursul zilei, a fost convocată o şedinţă extraordinară în cadrul Comisiei Unificate de Control, unde au fost identificate acţiunile necesare de întreprins pentru stabilizarea situaţiei create la postul respectiv de pacificatori. Acţiunile părţii transnistrene au fost întreprinse în pofida înţelegerilor anterioare privind neadmiterea acţiunilor unilaterale care vor aduce la tensionarea situaţiei în Zona de Securitate.
În urmă cu doar câteva zile, Guvernul Republicii Moldova anunţa că obstacolele de beton armat de pe partea carosabilă a drumului de la postul numărul 9, amplasat în Zona de Securitate, în satul Pârâta, au fost eliminate şi înlocuite cu unele elemente care nu vor bloca libera circulaţie a cetăţenilor în acest sector. Aceeaşi procedură va fi aplicată în continuare şi la alte posturi de control. În acelaşi timp, numărul soldaţilor pacificatori de la acelaşi post a fost redus la doar patru, faţă de şapte în trecut, iar militarii nu vor avea dreptul să deţină arme.
Autorităţile Republicii Moldova anunţă că vor continua să monitorizeze cu atenţie situaţia în Zona de Securitate şi întreprind eforturile necesare pentru ameliorarea şi stabilizarea situaţiei create la postul de pacificare numărul.9, din stânga Nistrului. Totodată, sunt fixate acţiuni ale părţii transnistrene ce au caracter provocator şi contravin înţelegerilor convenite zilele trecute de către participanţii în formatul de pacificare.
Autorităţile de la Chiţinău fac apel către societatea civilă şi populaţie să nu dea curs provocărilor şi să se abţină de acţiuni care ar putea destabiliza situaţia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *