Armele de fabricatie romaneasca insangereaza granita SUA-Mexic

, , ,
 

Cartelurile mexicane ameninta securitatea internationala

Cartelurile mexicane ameninta securitatea internationala

Folosirea armelor de fabricatie romaneasca de catre cartelurile mexicane este analizata intr-un nou raport publicat de mass-media mexicana, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursa citata aduce aminte ca o armă fabricată la Cugir şi modificată în SUA, a fost folosită la uciderea unui agent federal american în Mexic. Potrivit articolelor publicate anterior de mass-media de la Bucuresti, pistolul semiautomat este exportat de fabrica din Cugir ca şi armă de vânătoare pentru piaţa civilă din SUA, fiind modificată cu componente americane şi ajunge, prin intermediul unor traficanţi, la grupările criminale din Mexic.

Arme de vânătoare pentru piaţa civilă

Fabrica din Cugir, subordonată companiei naţionale Romarm, are contracte legale de export cu compania Century Arms International din SUA încă din anul 1997. Anual, în luna ianuarie, reprezentanţii firmei din Cugir şi cei ai Romarm sunt invitaţi la Las Vegas la cel mai mare târg de armamament din lume. Până în 2004 exporturile au fost realizate de Uzina Mecanică SA. După divizarea uzinei în două societăţi, relaţiile au fost continuate de Fabrica de Arme SA. Potrivit Departamentului de Comerţ al SUA, exportul de arme de la Cugir spre SUA a crescut exponenţial în ultimii ani, de la 37.239 de bucăţi în 2004, la 82.312 bucăţi în 2009. Fabrica de Arme vinde modelul WASR-10, varianta românească de Kalashnikov (AK-47), modificat pentru a putea fi utilizat în domeniul civil, în special la vânătoare.
În SUA i se adaugă câteva componente produse pe piaţa americană astfel încât devine o veritabilă armă de luptă. Potrivit Centrului de Integritate Publică (Center for Public Integrity), o organizaţie americană a jurnaliştilor de investigaţie, modelul românesc de pistol AK-47, modificat în SUA, a devenit după 2006 arma cea mai des depistată în activităţi criminale în nordul Mexicului.
Într-o analiză vastă publicată anterior pe site-ul publicintegrity.com este oferit şi un exemplu concret, rezultat din informaţii oferite de Agenţia ATF. În urma unui atac al unei organizaţii criminale din Mexic, produs în 26 mai 2008 în care opt poliţişti au murit, au fost confiscate de autorităţi, printre alte arme, un număr de şapte pistoale AK-47 fabricate la Cugir, în România.

Armele romanesti, cumparate legal de cartelurile mexicane

Exporturile de arme în Statele Unite ale Americii, inclusiv AK 47, despre care se ştie că au ajuns pe mâinile narco-traficanţilor mexicani, s-au făcut numai către importatori autorizaţi, a anunţat anterior si Autoritatea Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX), instituţie subordonată Ministerului Afacerilor Externe. Precizarea nu face decât să întărească ipoteza avansată de raportul înaintat autorităţilor americane, potrivit căruia eforturile “neadecvate” şi “insuficiente” ale Washingtonului în stoparea traficului de arme către Mexic şi faptul că reprezentanţii mexicani ai magazinelor de arme nu sunt obligaţi să raporteze autorităţilor dacă un client cumpără zeci de arme nu fac decât să sporească traficul de arme care duce anual la moartea a mii de poliţişti şi agenţi federali.
“Toate exporturile de arme româneşti destinate pieţei civile din SUA, inclusiv de AK 47 transformate în arme semiautomate pentru sport şi vânătoare, au fost efectuate către importatori americani înregistraţi, autorizaţi de Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc şi Explozivi (BATFE) din cadrul Departamentului Justiţiei al SUA”, se arată în răspunsul ANCEX transmis mass-media. MAE, în cadrul căruia funcţionează ANCEX, precizează că toate aceste exporturi au avut în susţinere documente de import emise de BATFE (certificat internaţional de import şi, respectiv, permis de import BATFE).

Genocidul din Mexic, alimentat de arme romanesti

Anterior, un raport american privind traficul cu arme avertiza ca pusti de asalt AK47 fabricate in Romania si carabine Bushmaster AR-15 sunt cele mai importante tipuri de arme aduse ilegal din SUA in Mexic si utilizate de cartelurile de droguri din aceasta tara. Raportul ofera detalii despre abundenta de arme provenind din Statele Unite livrate cartelurilor mexicane, lucru care cat de “neadecvate” sunt eforturile Washingtonului de a stopa traficul de arme catre Mexic, comenteaza presa americana, preluata de agentia KARADENIZ PRESS. Potrivit autorilor raportului, Colby Goodman si Michel Marizco, cel putin 62.800 din cele peste 80.000 de arme de foc confiscate de autoritatile mexicane, din decembrie 2006 si pana in februarie 2010, provin din Statele Unite. Traficul transfrontalier se ridica la o rata de pana la 5.000 de arme pe an, iar principalele doua tipuri de pusti sunt pusca de asalt AK47 produsa in Romania si carabina Bushmaster AR-15, potrivit raportului. Aceste arme sunt utilizate de traficantii mexicani de droguri pentru a produce pierderi foarte importante in randul politiei mexicane si altor forte de securitate, care uneori sunt mult mai prost inarmate.

Exporturi de 17 milioane de euro

Potrivit statisticii efectuate de Autoritatea Naţională de Control al Exporturilor, anul trecut SUA au importat armament în valoare de aproximativ 17 milioane de euro, din care numai în primul trimestru s-au livrat produse de 6.546.019 euro. Astfel, în T1 s-au exportat pistoale mitralieră, inclusiv AK 47, puşti de asalt, carabine şi arme de vânătoare de 3,83 mil. euro, lansatoare de grenade şi componente special concepute pentru acestea de 208.000 euro, muniţii şi dispozitive de reglare a focosului, precum şi componente special concepute pentru acestea în cuantum de 2,4 mil. euro şi echipamente şi dispozitive auxiliare navale speciale, precum şi componente pentru acestea de 118.341 euro.
În cel de-al doilea trimestru, vânzările au fost puţin peste jumătatea tranzacţiilor din primul trimestru, de 3.997.087 euro, din care valoarea exporturilor de pistoale mitralieră, inclusiv AK 47, puşti de asalt, carabine şi arme de vânătoare a fost de 3.289.348 euro.
În cel de-al treilea trimestru, exporturile de armament către SUA au însumat 2.546.073 euro, din care valoarea pistoalelor mitralieră, a puştilor de asalt, a carabinelor şi armelor de vânătoare s-a ridicat la 1.890.964 euro.
În ultimele trei luni ale anului trecut americanii s-au arătat mai puţin interesaţi de armele cu calibru mai mic de 20 mm, alte arme de foc şi arme automate cu un calibru mai mic sau egal cu 12,7 mm, făcând comenzi de numai 633.597 euro, din totalul de 3.823.491 euro, şi mai preocupaţi de muniţii şi dispozitive de reglare a focosului, valoarea tranzacţiilor acestora din urmă ridicându-se la 3.177.279 euro.
Per total, anul trecut industria românească de armament a exportat în SUA pistoale mitralieră, inclusiv AK 47, puşti de asalt, carabine şi arme de vânătoare de aproximativ 10 milioane de euro.

11,5 milioane euro în 2008

Industria românească de armament a făcut în 2008 exporturi de peste 141 milioane de euro la nivel mondial, SUA beneficiind de produse în valoare de 11.537.211 euro. Conform statisticilor Autorităţii Naţionale de Control al Exporturilor, furnizate Uniunii Europene, în 2008, printre produsele importate de SUA s-au numărat 57.649 de puşti cu lunetă, 5.314 de pistoale mitralieră, 600 de arme de asalt, 7.784 alte arme, 9.093 pistoale, 582 de carabine semiautomatice, 50 de componente şi accesorii pentru arme uşoare, 69 de aruncătoare de grenade antitanc, bombe defensive, componente pentru echipamente militare navale şi terestre şi altele.

Masacru general

Peste 2.000 de politisti si agenti federali se afla intre cele 28.000 de persoane ucise in ultimii patru ani, in violentele legate de traficul de droguri. Autorii raportului, care au fost sprijiniti de Woodrow Wilson Center si de Universitatea din San Diego, precizeaza ca un singur magazin de arme din Houston (statul Texas, in sudul Statelor Unite) a furnizat cartelurilor 339 de arme de asalt, pusti si pistoale in doar 15 luni, cu care au fost ucisi 18 ofiteri si civili. De-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul functioneza aproximativ 7.000 de magazine de arme. Majoritatea nu sunt obligate sa notifice autoritatile, chiar daca o persoana cumpara zeci de arme de asalt intr-o perioada scurta de timp. In anul fiscal 2009, agentii americani au revocat licentele a 11 magazine, din cauza unor ilegalitati. Imediat ce sunt cumparate, de obicei de catre persoane utilizate de intermediari ai cartelurilor, armele sunt trecute ilegal si cu usurinta peste frontiera.
Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a provocat, recent, o dezbatere, sugerand ca bandele de traficanti de droguri din Mexic ar incepe sa semene cu o miscare de insurgenta, precum cea din Columbia. Clinton “are dreptate, in masura in care cartelurile au preluat efectiv controlul asupra unor parti ale tarii, unde, potrivit presedintelui mexican, Felipe Calderon, «incearca sa inlocuiasca statul»”, comenteaza publicatia.

Armele romanesti au ajuns la importatori americani inregistrati

Ministerul Afacerilor Externe din Romania a precizat public ca toate exporturile de arme romanesti pentru piata civila din SUA, inclusiv de AK 47 transformate in arme semiautomate pentru sport si vanatoare, au fost efectuate catre importatori americani inregistrati. Toate exporturile de arme romanesti destinate pietei civile din SUA, inclusiv de AK 47 transformate in arme semiautomate pentru sport si vanatoare, au fost efectuate catre importatori americani inregistrati, autorizati de Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc si Explozivi (BATFE) din cadrul Departamentului Justitiei al SUA, precizeaza MAE, care sustine ca toate aceste exporturi au avut in sustinere documente de import emise de BATFE (certificat international de import si respectiv permis de import BATFE).

SUA, unul dintre principalii clienti ai exporturilor romanesti de arme

Romania a vandut, in primele sase luni ale anului 2009, armament si produse militare in valoare de peste 43 de milioane de euro, cei mai importanti clienti fiind tarile din Orientul Mijlociu (11,5 milioane), SUA (10,5 milioane) si Georgia (1,8 milioane), potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Control al Exporturilor. Din datele furnizate UE de catre ANCEX, in topul tarilor care au primit armament si munitie din Romania se situeaza state din Orientul Mijlociu – Israel, Egipt, Irak, Emiratele Arabe Unite, Iordania si Oman, dar si Statele Unite ale Americii, Afganistan, Pakistan sau India. Din Europa, cele mai importante contracte incheiate de Romania sunt cu Georgia, in timp ce de pe continentul african principalele destinatii ale armelor romanesti sunt Burkina Faso, Gabon si Etiopia. SUA au cumparat din Romania zeci de mii de pusti, mitraliere, carabine si pistoale automate. In prima parte a anului 2009, SUA si-au intensificat relatiile comerciale cu Romania in ceea ce priveste negotul cu armament, astfel incat a comandat produse in valoare de 10,5 milioane de euro, in conditiile in care pe parcursul intreg anului 2008 au cumparat arme si munitie de doar 11,5 milioane de euro. Armata americana a cumparat din Romania 35.211 de pusti semiautomate cu luneta, 26.000 de pusti semiautomate, 3.801 de pistoale mitraliera, 7 carabine, 10 mitraliere, dar si accesorii pentru pusca semiautomata, munitie pentru arme de calibru mic, focoase pentru lovituri de iluminare, zale pentru cartuse, masina de incarcat zale, lovituri de iluminare pentru aruncator 120 mm, munitie de manevra sau componente pentru echipamente navale.

Licente strategice

Peste zece state au depus cereri de licenta pentru a construi fabrici de arme de asalt Kalasnikov, au declarat recent surse oficiale din cadrul companiei ruse de export de armament Rosoboronexport. Potrivit sursei citate, printre aceste state se numara si Nicaragua, care devine astfel al doilea stat latino-american, dupa Venezuela care va fabrica sub licenta arme tip Kalasnikov.
Anterior presedintele Rosoboronexport, Anatoli Isaikin, a remarcat ca in lume se produc foarte multe arme de acest tip fara licenta. “Exista circa 100 de milioane de arme de tip Kalasnikov in lume, dintre care jumatate sunt contrafacute, fabricate fara licenta, patente sau acorduri interguvernamentale”, a insistat el. „Am primit deja multe comenzi pentru construirea de uzine de productie sub licenta a mitralierelor de aceasta marca”, a declarat Anatoli Isaikin, amintind ca la mijlocul anilor 2000 Venezuela a construit, in baza unui contract incheiat cu Rosoboronexport, doua uzine de productie a mitralierelor Kalasnikov din seria 100. El a criticat problema contrafacerii acestei arme, subliniind ca mai mult de 15 tari fabrica mitralierele fie sub licenta expirata, fie fara licenta, printre ele numarandu-se Bulgaria, Romania, Egipt si China.
Reamintim ca licenta pentru dispozitivele Kalasnikov a fost transferata de catre URSS in 18 state, printre care China, Polonia, Romania, Bulgaria, Germania Democrata , Egipt si Libia. Unele dintre acestea continua sa le produca, in pofida expirarii acordurilor respective, considera oficialii rusi.

Mitraliere ilegale

Oficialii Rosoboronexport sau alti demnitari rusi anunta periodic ca Federatia Rusa va deschide in strainatate uzine pentru fabricarea mitralierelor Kalasnikov, intrucat mai multe tari, inclusiv Romania, produc arme contrafacute. Federatia Rusa a mai lansat astfel de acuzatii la adresa Romaniei, in 2004 si 2007, Compania Nationala Romarm replicand ca in Romania nu se produc arme Kalasnikov, ci un model de AK-47 “construit pe baza unei documentatii romanesti”.
O alta tinta frecventa a atacurilor ruse este Bulgaria, care este acuzata ca vinde, cu sprijinul si sustinerea SUA, arme tip Kalasnikov in Afghanistan si Irak, fabricate fara licenta. Oficialii Rosoboroneksport au declarat ca arme de tip Kalasnikov sunt fabricate de uzina Arsenal din orasul bulgar Kazanlik, care produce AK-7, o varianta imbunatatita a mitralierei si care corespunde standardelor internationale, inclusiv NATO. Sursa citata a mai declarat ca productia de la Arsenal reduce pretul de vanzare a armamentului pe piata internationala, preturile armelor produse in aceasta fabrica fiind de cateva ori mai mici decat ale celor rusesti.

Exporturi romanesti

Romania a vandut, in primele sase luni ale anului, armament si produse militare in valoare de peste 43 de milioane de euro, cei mai importanti clienti fiind tarile din Orientul Mijlociu (11,5 milioane), SUA (10,5 milioane) si Georgia (1,8 milioane), potrivit unui raport al ANCEX, relateaza mass-media de Bucuresti. Raportul ANCEX vine la scurt timp dupa ce delegatia Romaniei a participat la lucrarile celei de-a XV-a Plenare a Aranjamentului de la Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme conventionale si de produse si tehnologii cu dubla utilizare (AW), care au avut loc la Viena. Dezbaterile Plenarei AW din acest an s-au concentrat pe modul in care acest mecanism multilateral de cooperare a contribuit la mentinerea securitatii si stabilitatii la nivel regional si global.
Conform obligatiilor anuale, asumate de autoritatile de la Bucuresti, Autoritatea Nationala de Control al Exporturilor (ANCEX) a inaintat Uniunii Europene un raport privind exporturile Romaniei de armament si munitie in primul semestru al anului 2009. Astfel, din datele furnizate UE, reiese ca firmele romanesti de armament au vandut, in primul trimestru, arme si munitie totalizand 18.889.973 de euro, in timp ce in al doilea trimestru valoarea exporturilor a crescut la 24.263.431 de euro. Conform documentelor ANCEX, Romania a acordat, in aceeasi perioada, 268 de licente de export pentru armament si munitie in valoare de 95,86 de milioane de euro – 49,14 milioane de euro in trimestrul I si 46,71milioane de euro in trimestrul II. Licentele se acorda pentru o suma maxima la care pot ajunge exporturile si in care exportatorii trebuie sa se incadreze. Raportul ANCEX nu contine date privind firmele care au facut aceste exporturi si nici despre producatori. In acelasi timp, in perioada mentionata nu este inregistrat niciun refuz de acordare a vreunei licente de export.

Topul vanzarilor

La fel ca in 2008, in topul tarilor care au primit armament si munitie din Romania se situeaza state din Orientul Mijlociu – Israel, Egipt, Irak, Emiratele Arabe Unite, Iordania si Oman, dar si Statele Unite ale Americii, Afganistan, Pakistan sau India. Din Europa, cele mai importante contracte incheiate de Romania sunt cu Georgia, in timp ce de pe continentul african principalele destinatii ale armelor romanesti sunt Burkina Faso, Gabon si Etiopia.
La randul sau, SUA au cumparat din Romania zeci de mii de pusti, mitraliere, carabine si pistoale automate. In prima parte a anului, SUA si-a intensificat relatiile comerciale cu Romania in ceea ce priveste negotul cu armament, astfel incat a comandat produse in valoare de 10,5 milioane de euro, in conditiile in care pe parcursul intreg anului 2008 au cumparat arme si munitie de doar 11,5 milioane de euro. De asemenea, raportul ANCEX arata ca Romania a acordat in semestrul I 46 de licente de export pentru Statele Unite in valoare de peste 20 de milioane de euro. Astfel, armata americana a cumparat din Romania 35.211 de pusti semiautomate cu luneta, 26.000 de pusti semiautomate, 3.801 de pistoale mitraliera, 7 carabine, 10 mitraliere, dar si accesorii pentru pusca semiautomata, munitie pentru arme de calibru mic, focoase pentru lovituri de iluminare, zale pentru cartuse, masina de incarcat zale, lovituri de iluminare pentru aruncator 120 mm, munitie de manevra sau componente pentru echipamente navale.

Filiera irakiana

In Irak, in prima jumatate a anului 2009, Romania nu a trimis niciun fel de produse militare, insa a acordat o licenta de export in valoare de 12.587.811 de euro pentru masini militare cu platforma si macara. Reamintim ca si in anii trecuti SUA au inzestrat fortele armate ale guvernului din Irak cu armament romanesc. Potrivit unei surse din cadrul Ministerul Apararii de la Bucuresti, citata in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ-PRESS, SUA au cumparat cantitati insemnate de armament, in principal de infanterie si munitie, precum si aruncatoare, care au fost ulterior transferate fortelor armate irakiene si fortelor paramilitare kurde din nodrul Irakului. Anterior, mass-media de la Bucuresti sublinia, citand surse oficiale, ca „cele mai mari contracte de vinzari de armament sint cu firmele americane care participa la reconstructia Irakului”. Cel mai mare contract de vinzari de armament pe care l-a avut Romarm dupa revolutie a fost cu Statele Unite. Valoarea sa a fost de 30 de milioane de dolari si s-a derulat pe o perioada de un an si jumatate (2003-2004), mai relateaza sursa citata. Totodata Romania a facut donatii importante de armament pentru Irak in 2005 si 2006. La cererea NATO, Romania a oferit armatei irakiene 6.000 de arme AK-47, 500 de mitraliere, 300 de pusti cu luneta si 100 de lansatoare de rachete. Conform mass-media de la Sofia, Irakul reprezinta cea mai mare piata de desfacere pentru industria de armament din statul balcanic, alaturi de Afghanistan.

Arme pentru Orient

Din regiunea Orientul Mijlociu, alte tari care s-au aratat interesate sa incheie contracte cu Romania au fost Emiratele Arabe Unite, Oman, Iordania si Egipt. Potrivit statisticii ANCEX, in Emiratele Arabe s-au vandut piese de schimb pentru elicoptere militare de transport in valoare de peste 5,1 milioane de euro, in Oman au fost trimise instalatii si echipamente pentru avioane militare de transport totalizand peste 1,8 milioane de euro, in timp ce Egiptul a cumparat agregate pentru motor pentru un avion militar de lupta in valoare de aproape 500.000 de euro. Contracte cu Romania au mai incheiat si Iordania – 421.068 euro, pentru lovituri antitanc, si Omanul, cu 53.234 de euro pentru piese de schimb pentru un elicopter militar de transport.
Pe fondul razboiului din Afganistan, firmele romanesti de armament au vandut, in prima parte a anului, arme si munitie in aceasta tara valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro. Raportul ANCEX releva ca Romania a acordat 13 licente de export totalizand peste 8 milioane de euro. Astfel, autoritatile de la Kabul au cumparat pistoale mitraliera (15.800 de bucati), dar si munitie pentru arme de calibru mic, munitie normala si trasoare pentru mitraliera sau piese de schimb pentru elicopterele militare de transport. Totodata, in Pakistan, tara vecina cu Afganistanul, au fost vandute produse militare de aproape 600.000 de euro, insemnand piese de schimb pentru elicopterele militare de transport si atac.
Potrivit statisticii ANCEX, alte destinatii ale armamentului romanesc in Asia au mai fost India – o licenta de export in primul trimestru in valoare de 11.614.622 euro pentru perfectionarea unui motor pentru avion militar de lupta, Vietnam-o licenta de 3.035.126 euro pentru avion militar de antrenament si componente pentru acesta (10 bucati) si Coreea de Sud care a cumparat produse de 57.930 de euro – aruncator de grenade antitanc (2 bucati) si lovituri pentru aruncator de grenade antitanc.

Piata caucaziana

Georgia, care in 2008 s-a aflat in stare de razboi, a cheltuit in prima parte a anului 2009 aproape 1,8 milioane de euro pentru a cumpara din Romania munitie de manevra pentru arme de calibru mic si munitie pentru mitraliera. De ansamblu, firmele romanesti au obtinut patru licente de export in Georgia, in valoare de peste 8 milioane de euro pentru: aruncator de grenade cu accesorii (677 bucati), munitie pentru arme de calibru mic lovituri pentru aruncator de grenade, munitie de manevra pentru arme de calibru mic sau  munitie pentru mitraliera.
Reamintim ca in timpul conflictului dintre Georgia si Rusia din august 2008, mediile ruse au “infierat” faptul ca Romania a furnizat arme Georgiei, insa autoritatile romane au aratat la vremea respectiva ca exporturile au fost perfect legale, Georgia nefiind o tara supusa vreunui embargo international cu privire la exportul de armament. Si anul acesta, in preajma implinirii unui an de la conflictul ruso-georgian, Rusia a acuzat cu precadere Statele Unite si Ucraina ca reinarmeaza Georgia, pregatind-o de un nou conflict. Rusia nu dispune de informatii care sa arate ca Romania a furnizat armament Georgiei, declara la 6 august 2009 ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Rusiei in Romania, Alexander Churilin.
In acelasi timp, raportul ANCEX arata ca Romania a vandut produse militare de 582.035 euro in Azerbaidjan, tara care a avut in trecut un conflict deschis cu Armenia, relatiile dintre cele doua tari ramanand tensionata. Azerii s-au aratat interesati sa cumpere din Romania tevi pentru pistol mitraliera, lunete de ochire pentru arme de calibru mic, tevi pentru aruncator de grenade aparat de ochire pe timp de noapte pentru aruncator de grenade, scule pentru executie componente mecanice in valoare de 722.051 euro, dar si scule pentru executie componente mecanice si optice pentru aparat de ochire pentru mortiere in valoare de 358.018, pentru toate acestea existand deja licentele de export.

Clienti europeni

In statele din Uniunea Europeana, firmele din Romania au vandut in prima jumatate a anului armament si munitie in valoare de 3,5 milioane de euro. Cel mai important client a fost Marea Britanie, care a cheltuit 1.475.037 euro pentru pistoale mitraliera (34 bucati), pusca mitraliera (100 bucati), mitraliera (100 bucati), lunete pentru arme de vanatoare, parasute pentru recuperare avion tinta, accesorii pentru parasuta, componente pentru motor avion maritim de recunoastere, pachete balistice pentru veste antiglont, plus 192.471 de euro dati pentru lunete pentru arme de vanatoare, accesorii pentru pistol mitraliera, parasuta recuperare avion tinta, parasuta pentru materiale componente pentru motor avion militar, componente pentru veste antiglont manuale de utilizare pentru mitraliera. Alti clienti importanti ai Romaniei din Uniunea Europeana au mai fost: Belgia (aproape 700.000 de euro), Olanda (769 498 euro ), Croatia (aproape 375.000 euro) sau Italia (337.000 euro).
In Africa, exporturile romanesti de armament au fost directionate doar catre cinci tari, valoare contractelor fiind mai mica de doua milioane de euro. Astfel, pentru Gabon exista o licenta de export in valoare de 1.060.231 euro pentru elicopter militar de transport, in Burkina Faso au fost vandute rachete nedirijate pentru aruncatoarele de rachete in valoare de aproximativ 700.000 de euro, in timp ce in Etiopia, Africa de Sud sau Mauritania s-au exportat produse de aproape 50.000 de euro.

Diplomatia armelor

Ambasadorul Cornel Feruta, reprezentantul permanent al Romaniei pe langa organizatiile internationale de la Viena, a condus, in anul 2009, delegatia Romaniei la lucrarile celei de-a XV-a Plenare a Aranjamentului de la Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme conventionale si de produse si tehnologii cu dubla utilizare (AW), care au avut loc la Viena, informeaza serviciul de presa al Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, citat de mass-media locala. Dezbaterile Plenarei AW din acest an s-au concentrat pe modul in care acest mecanism multilateral de cooperare a contribuit la mentinerea securitatii si stabilitatii la nivel regional si global. Au fost reafirmate importanta schimburilor de informatii intre statele participante, actualizarea listelor de control al exporturilor de produse si tehnologii militare si cu dubla utilizare (civila si militara) in conformitate cu evolutiile tehnologice in domeniile vizate, precum si tendintele de pe piata transferurilor de produse cu relevanta strategica.
Statele participante la AW au adoptat decizii referitoare la modificari ale listelor de produse si tehnologii supuse regimului de licentiere si la continuarea in 2010 a activitatilor de codificare a unor standarde avansate in activitatile de licentiere a transferurilor de produse strategice. S-a subliniat importanta dialogului cu statele neparticipante la aranjament si cu organizatiile internationale in vederea promovarii celor mai bune practici in domeniul controlului exporturilor, reiterandu-se cu acest prilej interesul statelor AW de a accepta noi participanti care sa intruneasca criteriile prestabilite de participare la acest regim de control al exporturilor. Statele participante au adoptat decizii referitoare la modificari ale listelor de produse si tehnologii supuse regimului de licentiere si la continuarea in 2010 a activitatilor de codificare a unor standarde avansate in controlul exporturilor.

Legislatie internationala

Aranjamentul de la Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme conventionale si produse si tehnologii cu dubla utilizare a fost infiintat in 1996 cu scopul de a contribui la securitatea si stabilitatea globala si regionala, prin promovarea transparentei si a unei mai mari responsabilitati in transferurile de arme conventionale si produse si tehnologii cu dubla utilizare. Liniile directoare ale acestui regim multilateral de control al exporturilor si listele de arme conventionale si de produse si tehnologii cu dubla utilizare supuse regimului de control sunt cuprinse in documentul “Elemente Initiale”, adoptat de statele fondatoare la 3 aprilie 1996. Listele se actualizeaza anual cu ocazia plenarei. Statele AW urmaresc coordonarea politicilor nationale de control al exporturilor si promovarea celor mai bune practici in materie de licentiere si enforcement, principalul mecanism de cooperare al acestui regim de control fiind cel al schimbului de informatii cu privire la transferurile internationale si refuzurile de export ale statelor AW cu statele neparticipante. In prezent, 40 de state participa la AW, acesta reunind cea mai mare parte a producatorilor si exportatorilor de armamente conventionale.

Romania, eliminata de pe piata mondiala de armament

Lipsa firmelor romanesti de armament de pe pietele europene se justifica prin “procedurile birocratice greoaie” si lipsa de decizie din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), fapt care determinat ca, pana in prezent, Romania sa fie singurul stat membru al Agentiei Europene care sa nu semneze Codul de Conduita ce ar fi permis ca armamentul produs in tara sa fie exportat, se arata anterior, intr-o analiza aparuta in mass-media de la Bucuresti, si preluata de ziarele de limba araba Al-Mustaqbal si Assouhofiah.
“Stiu ca Ministerul Apararii (MapN – n.red.) a facut demersurile formale catre Ministerul Afacerilor Externe, pentru initierea procedurii semnarii acordului de conduita. Ministerul de Externe, ulterior, a acceptat sa semneze impreuna cu MApN un memorandum care a fost inaintat in CSAT, acum doi ani si ceva”, a explicat fostul secretar de stat pentru Politica de Aparare din MApN, Corneliu Dobritoiu, subliniind ca, initial, membrii CSAT “nu au dorit sa aprobe acest memorandum, pe motiv ca ar fi un demers prematur si ca aderarea la acest program ar aduce sincope in revitalizarea sistemului de armament autohton”.
Fostul secretar de stat a percizat ca, “in urma unor presiuni politice” s-a inaintat un al doilea Memorandum la circa sase luni de la primul demers in care se sustinea aderarea la Codul de Conduita. “Presedintele a ezitat atunci si a manifestat o retinere in a aproba acest Memorandum. Noi am incercat sa demonstram cu argumente despre oportunitatea pe care o reprezinta un astfel de acord. Acest Cod de Conduita era deosebit de generos pentru participarea capacitatilor noastre de aparare la proiecte interoperabile care se desfasorara pe piata europeana a armamentului”, a mai adaugat Dobritoiu.

Codul de Conduita, un gentlemen’s agreement

Agentia de presa noteaza ca, desi au trecut aproximativ trei ani de la aderarea Romaniei la structurile Agentiei Europene de Aparare (EDA), tara noastra nu si-a respectat angajamentele luate si nu a semnat Codul. „Codul este, practic, un gentlemen’s agreement, care daca nu este semnat nu impune niciun fel de constrangeri sau sanctiuni pentru Romania, dar care era un angajament luat odata cu aderarea la Agentia Europeana de Aparare. Practic, prin aderarea la Codul de Conduita s-ar fi dat sansa firmelor romanesti din domeniul apararii sa poata intra pe piata europeana din domeniu si sa poata participa ca si contractori sau subcontractori pentru diverse contracte in domeniul apararii”, a explicat un oficial din cadrul Departamentului pentru Politica de Aparare si Planificare al MapN.
“Romania nu a aderat la Codul de Conduita al Agentiei Europene de Aparare din cauza procedurilor birocratice greoaie. Intre timp, s-a schimbat Guvernul si acum trebuie reluata toata procedura, de la capat. Trebuie refacut lantul pentru ca, in acest demers, sunt implicate mai multe ministere, iar acum acolo sunt alti oameni”, au explicat agentiei de presa surse din MApN, oficialii subliniind sub protectia anonimatului ca semnarea Codului implica “intrarea Romaniei in normalitate, pentru ca acest cod de conduita este parte a angajamentului nostru de construire a unei piete comune, iar acest cod se refera la piata in domeniul apararii”.

Privatizare pe sponci

Corneliu Dobritoiu a mai precizat ca “motivul real” al retinerii de la semnarea Codului ar fi privatizarea unor firme producatoare de armament si tehnica militara, iar ulterior acestei proceduri Romania ar trebui sa semneze pactul. “Se urmarea, de fapt, rezolvarea mai intai a privatizarii unor capacitati de aparare si abia, apoi, sa aderam la acest program. Nu avea rost sa spui nu unui proiect care ar fi antrenat capacitatile noastre intr-un program international. Este un nonsens care nu se sprijina pe argumente veridice. Noua atunci nu ni s-au dat niciun fel de argumente plauzibile. Acum suntem pusi intr-o lumina nefavorabila in fata Aliatilor, dar cineva avea interese in privatizarea unor capacitati de aparare, pentru ca infrastructura noastra in domeniu nu avea statutul definit la momentu respectiv”, a explicat fostul secretar de stat.

Cod strict secret

Desi mass-media de la Bucuresti a cerut oficial Ministerului Apararii sa explice care au fost motivele pentru care Romania nu a semnat Codul de Conduita al Agentiei Europene de Aparare si daca se intentioneaza semnarea sa in viitorul apropiat, totusi MApN nu a dat un raspuns concret, preferand sa faca referiri la modul general in privinta Agentiei Europeana de Aderare si ce inseamna Codul de Conduita. Reprezentantii Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au refuzat sa comenteze declaratiile, serviciul de presa al ministerului comunicand ca institutia “nu are mandat sa comunice pe acest subiect”, iar aceasta responsabilitate apartine MApN.

Bucurestiul, pe lista neagra a comertului cu arme usoare

Reamintim ca anterior Romania este acuzata periodic de mass-media internationala de lipsa de transparenta in comertul cu armament. Totodata, Bulgaria, Iranul, Israelul si Coreea de Nord sunt tarile cu cea mai mica transparenta in comertul cu arme de calibru mic, releva raportul anual al Institutului de Studii Internationale din Geneva, prezentat in 2006, la New York, la Conferinta ONU privind limitarea proliferarii armelor mici. Bulgaria, alaturi de Israel, Iran si Coreea de Nord, ca „principal exportator de arme”, a ales sa nu puna la dispozitie niciun fel de informatie referitoare la aceasta problema, a declarat Keith Krause, director de program al ISI. In Bulgaria, principalii producatori sunt uzina „Arsenal” din Kazanlak si BMZ-Sopot. Autoritatile bulgare au respins afirmatiile din raport ca neadevarate.

Tara noastra, in redresare pe piata armelor

Romania este un important producator si exportator de arme usoare. In ultimul deceniu, a fost nevoita sa gaseasca un echilibru intre respectarea normativelor internationale in domeniul comertului cu armament si necesitatea mentinerii pe linie de plutire a industriei de profil, si asa afectata de problemele tranzitiei. In anii ‘90, Bucurestiul a fost criticat pentru o serie de exporturi de armament catre destinatii sensibile, mai exact zone de conflict din Africa. De atunci, guvernele Romaniei s-au straduit sa se alinieze la reglementarile internationale privind traficul cu arme usoare, se afirma in raportul privind Romania realizat de Agentia sud-est si est europeana pentru controlul armelor usoare.
In 2001, exporturile de armament ale Romaniei au ajuns la un minim istoric, cu o valoare totala de 24,5 milioane dolari. Aceasta scadere dramatica a survenit dupa ce, in anii 1980, Romania era pe locul noua in lume in topul tarilor producatoare de armament. In 2002, volumul exporturilor romanesti de armament a crescut fata de anul precedent, ajungand la 43,8 milioane de dolari. Cifra este foarte mica insa in raport cu vanzarile dinainte de 1989, estimate la 500-800 milioane de dolari pe an. In iunie 2002, Romania a primit un contract de furnizare de arme usoare si munitie pentru armata Afganistanului, constand in 1.000 mitraliere AK-47. In 2004, tara noastra a obtinut un contract de 10 milioane de dolari pentru dotarea noii armate irakiene, afirma raportul mentionat.

Gloante romanesti pe piata neagra din Bagdad

Putin inaintea deschiderii Conferintei ONU din 2006, agentia britanica de ajutorare Oxfam a publicat un raport potrivit caruia numarul extrem de mare de victime in Irak ar fi cauzat de accesul facil la arme de calibru mic si munitii, fie traficate, fie „scurse” din depozitele fortelor de coalitie conduse de SUA. Raportul sustine ca principalii fabricanti de munitie, intre care si Romania, nu furnizeaza absolut nicio informatie privind exporturile lor de munitie, cu exceptia cartuselor pentru pusti de vanatoare. Potrivit Oxfam, gloante fabricate intre 1999 si 2004 in Cehia, Serbia, Romania si Rusia au fost gasite la vanzare in Bagdad.
Cotidianul sud-african „The Star” mentioneaza si el Romania, care alaturi de alte natiuni ar fi contribuit la vanzarea a peste 40.000 de arme tip Kalasnikov catre fostul regim de apartheid, in perioada 1976-1986, citand surse din cadrul serviciilor militare de informarii ale Africii de Sud. „The Star” noteaza ca, din pacate, astfel de arme pot fi cumparate astazi „la coltul strazii”, cu echivalentul a mai putin de 100 de euro.

Romania, unul dintre principalii exportatori europeni de arme catre Israel

Romania a exportat in 2007 catre Israel arme in valoare de 17 milioane de euro, se arata intr-un raport al UE privind licentele pentru exporturi de arma, citat de Euobserver, in conditiile recentei incursiuni militare israeliene in Fasia Gaza. Astfel, tara noastra se afla pe locul trei, dupa Franta, cu 126 de milioane, si Germania, cu 28 de milioane. Reprezentantii ANCEX (Agentia Nationala de Control al Exporturilor) de la Directia de Arme Conventionale au spus ca acest document al UE este realizat prin centralizarea datelor oferite de diferite state membre, iar datele publicate in cel de-al zecelea raport anual privind exporturile de arme, in decembrie 2008, corespund realitatii. In total, potrivit raportului citat de EUobserver, in 2007 statele UE au acordat licente pentru export de arme in valoare de 200 de milioane de euro catre Israel, iar Franta se detaseaza ca principal furnizor de arme pentru acest stat. Optsprezece state membre au aprobat 1.018 licente de export de arme destinate Israelului. Astfel, in 2007, Israelul a importat din Bulgaria, Romania, Germania, Polonia si Marea Britanie arme de mici dimensiuni si munitie in valoare de 12 milioane de euro. Armament care presupune manevrarea de catre doua-trei pesoane, in valoare de 23,5 milioane de euro, a fost importat de catre Israel din Romania, Cehia, Germania si Slovenia. Totodata, potrivit raportului citat, Belgia, Franta si Romania au trimis Israelului materiale pentru flota aeriana in valoare de 18,5 milioane de euro, dintre care exporturile Parisului se ridica la 10 milioane de euro.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *