Ambasada Republicii Moldova, pichetata de sustinarorii blogger-ului Baghirov

, , ,
 

baghirov 9087Relatiile pe relatia Chisinau-Moscova tind sa devina tot mai tensionata din cauza arestarii bloggerului rus Eduard Baghirov, arestat la Chisinau in legatura cu evenimentele din aprilie 2009. Susținatorii din Rusia ai acestuia vor picheta ambasada Republicii Moldova la Moscova miercuri, 21 septembrie, pentru a cere eliberarea cetateanului rus. Anunțuri cu acest conținut sunt difuzate prin intermediul rețelelor sociale si blogurilor. Acestia afirma ca acesta a fost arestat ilegal la 16 iunie de catre autoritațile moldovenesti. La momentul evenimentelor politice si protestelor in masa care au avut loc pe 7 aprilie 2009 in Republica Moldova, “Baghirov se afla acasa, la Moscova. Acesta, in fața calculatorului, urmarea evolutia evenimentelor si-si exprima opiniile pe blog”, se spune in declarația organizatorilor pichetului, preluata de Unimedia.md. Situatia actuala nu poate calificata drept “dosarul lui Baghirov”, pentru ca pretinsul “dosar” nici macar nu exista, iar Baghirov a fost interogat oficial doar o data in decurs de trei luni, mai spun prietenii lui Baghirov. Protestatarii se arata nemulțumiți de acțiunile autoritaților de la Chisinau, dar si de indiferența si inacțiunea celor de la Moscova.

Varianta lui Baghirov

In scrisorile pe care Baghirov le posteaza pe blogul sau, prin intermediul avocatului, el a declarat in repetate randuri ca procurorii moldoveni nu au nicio proba care sa demonstreze vinovația lui, scopul lor fiind obținerea unor informații compromițatoare la adresa unor politicieni de la Chisinau. In ultima sa scrisoare, Baghirov declara ca arestarea sa a fost comandata de presedintele interimar, Marian Lupu, iar el este presat sa marturiseasca ca organizatorul evenimentelor de acum doi ani este deputatul comunist Mark Tkaciuk. Arestarea lui Baghirov a provocat nemulțumirea Moscovei. Inițial, ambasadorul rus de la Chisinau, Valeri Kuzmin, a declarat ca scriitorul arestat este un om onest, iar adevarații vinovați pentru dezordinile in masa din aprilie 2009 au fost ridicați in slavi de catre autoritațile moldovenesti. Saptamana trecuta, si Ministerul rus de Externe a avertizat Chisinaul ca detenția lui Baghirov tensioneaza relațiile bilaterale. Cu toate acestea, mandatul de arestare al lui Baghirov a fost prelungit in urma cu cateva zile cu inca o luna. La Chisinau pana in prezent nu au fost organizate acțiuni de protest fața de arestul scriitorului rus. Baskanul Gagauziei, Mihail Formuzal, este unicul politician moldovean care a cerut eliberarea lui Baghirov.

1 răspunde
  1. vano85
    vano85 says:

    De ce nu puneti operele acestui blogger sa le citeasca mai multi pe internet?! Mai ales cele ce se refera la fondul genetic al molodvenilor si la faptul ce zice despre crestinism.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *