Alegeri in Belarus. Nici un loc pentru opozitie

, ,
 

Comisia Electorală Centrală din Belarus a anunţat duminică noapte că este puţin probabil ca opoziţia să obţină un loc în parlamentul acestei foste republici sovietice.
Comisia a anunţat că 109 din cele 110 locuri au fost ocupate după numărarea voturilor, citând numele circumscripţiilor, fără a preciza dacă este vorba despre deputaţi ce îl sprijină pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Dar, când a fost întrebată de un jurnalist într-o conferinţă de presă la Minsk dacă opoziţia a obţinut locuri, preşedintele Comisiei, Lidia Ermoşina, a declarat: “Acest lucru este puţin probabil. Niciuna dintre regiuni nu a transmis informaţii în acest sens”, a spus ea.
Noii aleşi nu au fost anunţaţi decât cu numele lor de familie, dar, potrivit analiştilor, noul parlament va fi compus numai din membri pro-Lukaşenko. Rata de participare a atins 74,3%, a subliniat Ermoşina. O cifră aprig contestată de opoziţie ai cărei observatori au estimări mult mai mici.
Cele două partide principale din opoziţie, Partidul Civic Unit şi Frontul Popular Belarus, i-au sfătuit pe alegători să meargă la pescuit sau cules de ciuperci în loc de a participa la scrutin, afirmând că cei ce votează nu fac decât să valideze detenţia prizonierilor politici şi frauda electorală. Aleksandr Lukaşenko a respins acţiunea de boicot şi acuzaţiile liderilor opoziţiei. “Sunt nişte laşi care nu au nimic de spus oamenilor”, a declarat acesta pentru jurnalişti, după ce a votat la o secţie din Minsk, însoţit de fiul său de şapte ani, Kolia.
“Nu avem nevoie de revoluţii şi tulburări”, a mai afirmat preşedintele descris de administraţia lui George W. Bush drept “ultimul dictator al Europei”. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a trimis 330 de observatori la scrutin şi îşi va face public verdictul luni. “Dacă şi de data aceasta sunt îndoieli privind alegerea poporului belarus, atunci nu ştiu ce standarde vor fi suficient de bune în alegerile viitoare”, a declarat Lukaşenko. Întrebat despre posibila recunoaştere a alegerilor de către Occident, preşedintele belarus a spus că speră “la ce este mai bine”. “Nu ţinem alegeri pentru Occident. Arhitectul principal este poporul belarus”, a explicat Lukaşenko.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *