Alegeri generale locale în Republica Moldova, rezultate preliminare

de | nov. 21, 2023 | Moldova Electorală | 0 comentarii

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a prezentat rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale generale din 19 noiembrie 2023. Conform datelor preliminare recepționate prin intermediul SIAS ”Alegeri”, în total, în localitățile unde au fost aleși primarii în turul doi și în localitățile unde a avut loc votarea repetată, la urnele de vot s-au […]

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a prezentat rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale generale din 19 noiembrie 2023. Conform datelor preliminare recepționate prin intermediul SIAS ”Alegeri”, în total, în localitățile unde au fost aleși primarii în turul doi și în localitățile unde a avut loc votarea repetată, la urnele de vot s-au prezentat circa 314 mii de alegători, dintre care 55% sunt femei și 45 % sunt bărbați, relatează mass-media de peste Prut..

Conform criteriului de vârstă, avem următoarea prezență:

18-25 ani    5,91%
26-35 ani11,51%
36-45 ani16,52%
46-55 ani17,46%
56-65 ani23,63%
66-75 ani19,44%
76+ ani5,53%

Reieșind din prevederile Codului electoral, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Iar în localitățile unde am avut câte un singur candidat la funcția de primar, acesta se consideră ales dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Potrivit datelor preliminare, profilul primarilor aleși în turul II de scrutin arată în felul următor:

  • din cei 273 de primari aleși –  208 (76%) sunt bărbați și 65 (24%) sunt femei;
  • cel mai tânăr primar ales are vârsta de 23 de ani (com. Albina, rn. Cimișlia);
  • 73 de primari – au vârsta cuprinsă între 23 și 40 de ani;
  • 114 – între 41 și 55 de ani;
  • 85 – între 56 și 70 de ani;
  • iar cel mai vârstnic primar ales ieri – are 71 de ani (com. Bursuceni, rn. Sîngerei).
  • 32 dintre primarii aleși – sunt candidați independenți, iar – 241- reprezintă o formațiune politică.

Prin urmare, repartizarea, per ansamblu, a mandatelor de primar, conform criteriului politic, arată în felul următor:

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”66
Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”41
Candidat independent32
Partidul Politic Partidul Social Democrat European30
Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”22
Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”17
Partidul Liberal Democrat din Moldova11
Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”8
Partidul Politic MIȘCAREA RESPECT MOLDOVA8
Partidul politic „Partidul Nostru”6
Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”5
Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare5
Partidul politic Partidul Democrat Modern din Moldova5
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova4
Partidul Politic Liga Orașelor și Comunelor3
Partidul Politic Mișcarea Alternativa Națională2
Partidul Național Liberal2
Partidul Politic „Democrația Acasă”2
Partidul Liberal1
Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”1
Partidul Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa1
Partidul Politic Partidul Verde Ecologist1

Duminică, 19 noiembrie, în 8 localități din țară a avut loc și votarea repetată pentru consiliile locale, iar în 6 dintre aceste localități și a primarilor. Votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. Prin urmare, cetățenii cu drept de vot din cele 8 localități și-au ales consilierii în consiliile locale, iar în 5 localități și primarul.

În satul Aluatu, raionul Taraclia, așa cum niciunul dintre candidații la funcția de primar n-a obținut mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni, va fi organizat al doilea tur de scrutin. La el vor participa 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi oferite în cadrul alegerilor de ieri.

În contextul celor menționate, conform informațiilor preliminare, în cadrul alegerilor locale generale desfășurate la 5 noiembrie, ulterior în turul doi la 19 noiembrie 2023, au fost aleși 895 de primari din cei 898. În localitatea Aluatu, raionul Taraclia, așa cum am menționat, va fi organizat turul doi al alegerilor repetate, iar în satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia CEC a dispus organizarea alegerilor parțiale pe 3 martie 2024.

În termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, consiliile electorale de circumscripție de nivelul urmează să prezinte Comisiei Electorale Centrale procesele-verbale de totalizare a rezultatelor votării în circumscripțiile electorale de nivelul I și II. Ulterior, CEC va centraliza rezultatele votării și va aproba, prin hotărâre, procesul-verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor locale generale.

Legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși și vor atribui și valida mandatele primarilor aleși. În cazul localităților unde a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, vor fi validate mandatele consilierilor și confirmată lista candidaților supleanți. Persoana aleasă concomitent în funcțiile de primar și consilier local trebuie să prezinte consiliului electoral de circumscripție consimțământul său de a fi validată în una dintre aceste funcții.

Timp de 3 luni de la confirmarea rezultatelor alegerilor, buletinele de vot și listele electorale se păstrează la inspectoratele teritoriale de poliție, după care se nimicesc, anunță CEC.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *