Afganistanul, aliat major al SUA

, , ,
 

Administraţia Obama a declarat sâmbătă Afganistanul cel mai nou „aliat major nemembru în NATO” al SUA, un demers conceput să faciliteze cooperarea strânsă în domeniul apărării, după ce trupele combatante americane se vor retrage din ţară în 2014 şi totodată o declaraţie politică de sprijin pentru Afganistan pentru stabilitatea pe termen lung.
„Intenţionez să anunţ în mod oficial împreună cu preşedintele Karzai în scurt timp că preşedintele Obama a desemnat oficial Afganistanul ceea ce se numeşte un aliat major nemembru în NATO al Statelor Unite”, a declarat secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, care a sosit la Kabul, sâmbătă, într-o vizită-surpriză, în ajunul unei conferinţe a donatorilor de fonduri pentru Afganistan, prevăzută să se desfăşoare la Tokyo, pentru a se întâlni cu preşedintele afgan Hamid Karzai.
Desemnarea Afganistanului drept aliat major permite cooperarea eficientizată în domeniul apărării, inclusiv capacitatea de achiziţionare de urgenţă de echipamente americane şi reglementări mai uşoare de control al exporturilor. Armata Afganistanului, care este puternic dependentă de asistenţa americană şi străină, se bucură deja de multe din aceste beneficii. Statutul de aliat nemembru în NATO garantează că acest proces va continua.
Afganistanul devine a 15-a ţară pe care SUA au declarat-o aliat major nemembru în NATO. Printre alte ţări se numără Australia, Egiptul, Israelul şi Japonia. Vecinul Afganistanului, Pakistanul, a fost cea mai recentă ţară care a obţinut acest statut în 2004. Demersul este parte a unui acord de parteneriat strategic semnat de preşedinţii Obama şi Karzai la Kabul, la începutul lunii mai. Clinton şi Karzai sunt de aşteptat să poarte discuţii privind relaţiile civile şi de apărare americano-afgane şi eforturile afgane de reconciliere stagnate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *