5 noiembrie în Republica Moldova, alegeri geopolitice locale cu bătaie lungă

de | oct. 31, 2023 | Editorial | 0 comentarii

Așa cum suntem obișnuiți, orice tip de alegeri din Republica Moldova capătă valențe de război geopolitic total. Federația Rusă a investit sume copioase pentru a își asigura o prezență masivă pe scena politică din Republica Moldova. Șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (echivalentul SRI-ului românesc), Alexandru Musteață, a anunțat că SIS deține […]

Așa cum suntem obișnuiți, orice tip de alegeri din Republica Moldova capătă valențe de război geopolitic total. Federația Rusă a investit sume copioase pentru a își asigura o prezență masivă pe scena politică din Republica Moldova.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (echivalentul SRI-ului românesc), Alexandru Musteață, a anunțat că SIS deține informații și probe care confirmă că Moscova vrea să influențeze alegerile locale din Moldova. „Acest lucru se întâmplă prin câteva metode ce implică finanțarea ilegală a campaniei electorale, cumpărarea de voturi și coruperea candidaților, dar și prin campanii de dezinformare”, a precizat șeful SIS. În context, el a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale închiderea imediată a încă șase posturi de televiziune și a 31 de portaluri de știri implicate în atacuri informaționale contra Moldovei.

Anterior, au fost suspendate licențele altor șase posturi TV și au fost închise zeci de siteuri care justificau războiul Rusiei contra Ucrainei. 

Kremlinul, prin vocea președintelui Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Dumei de Stat, Leonid Sluțki, a amenințat direct Republica Moldova

„Regimul (n.r.- președintelui Republicii Moldova) Maia Sandu se transformă într-o clonă ucraineană. Cetățeana României le impune moldovenilor cenzura și interzice partidele politice populare pentru care votează efectiv populația. Acesta a fost începutul domniei Guvernului post-Maidan din Ucraina. La ce s-a ajuns acum? Control extern și o țară distrusă”, a spus Sluțki, afirmând că „dar, după cum se spune, un exemplu rău este contagios. Atât pe Sandu, cât și pe Zelenski îi așteaptă groapa de gunoi a istoriei”.

Iar președintele Asociației Jurnaliștilor din Rusia, Vladimir Soloviov, afirmă că Moscova va răspunde cu aceeași monedă Chișinăului. 

„Se poate exprima doar regretul față de acțiunile autorităților moldovenești și de politicile lor rusofobe. Ei restrâng grav activitatea presei ruse, încălcând toate normele libertății de exprimare și de difuzare a informațiilor pe care le declară pe hârtie. Este posibil că, drept răspuns la aceste acțiuni, Rusia va lua măsuri în oglindă împotriva jurnaliștilor moldoveni acreditați în Rusia”, a menționat acesta presei ruse. Deocamdată nu se știe câte persoane ar fi afectate de măsurile menționate de Soloviov, parte importantă în mașina de propagandă rusă.

De cealaltă parte, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că în acest fel autoritățile de la Chișinău apără statul și democrația. 

„Face parte din răspunsul autorităților Republicii Moldova de a proteja statul și de a proteja democrația, în special, în această campanie electorală de încercările de interferență din partea Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova”, a declarat lidera de la Chișinău.

Amploarea mașinăriei de propagandă pro-rusă este scoasă în evidență și de faptul că printre cele 31 de site-uri, 21 erau coordonate de persoane din Rusia, fiind blocate. Motivul menționat de autoritățile de la Chișinău este acela că prin „conţinutul informaţiilor difuzate în spaţiul public în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor sau provenite de la persoanele fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei şi Norvegiei, pentru acţiuni ce au urmărit destabilizarea ordinii constituţionale din Republica Moldova sau pentru implicarea în acţiuni ce atentează la statalitatea şi integritatea teritorială a statului”.

Mizele alegerilor locale din 5 noiembrie 2023 sunt atât obținerea controlului administrației publice din diferite orașe, cât și alegerile prezidențiale din 2024 și a celor parlamentare din 2024. Prin acest exercițiu electoral, de care Kremlinul își leagă speranța blocării parcursului european al Moldovei, Moscova vrea să pregătească terenul pentru instalarea la Chișinău a unei guvernări loiale și anti-occidentale.

De la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, Kremlinul a pus în aplicare numeroase tentative de destabilizare a Moldovei și de răsturnare a orânduirii constituționale în această țară, cu ajutorul partidelor oligarhilor corupți fugiți din țară după tentativa eșuată de lovitură de stat din 2019.

Cu sprijinul partenerilor occidentali, aceste eforturi au fost oprite, dar exercițiul electoral din 5 noiembrie va da apă la moară mașinii de propagandă rusă dintr-un singur motiv. Rezultatul nu va oglindi adevărata opțiune a Republicii Moldova, având în vedere că diaspora nu va vota în acest scrutin.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *