20 de ani de la reunificarea Germaniei

, ,
 

Reunificarea Germaniei a schimbat istoria Europei

Reunificarea Germaniei a schimbat istoria Europei

Germania a sarbatorit duminica implinirea a 20 de ani de la reunificare, actul care a pus capat diviziunii Europei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, deschizand statelor din estul continentului drumul spre integrarea europeana. Reunificarea Germaniei la data de 3 octombrie 1990 este privita astazi ca o urmare fireasca a revolutiei pasnice prin care cetatenii din fosta Republica Democrata Germana si-au exprimat, in decursul anilor 1989 si 1990, aspiratia spre democratie, momentul decisiv constituindu-l caderea zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989. In decursul anului 1990 cele doua state germane au negociat Tratatul de unificare, iar acordul celor patru puteri aliate invingatoare in cel de-al doilea razboi mondial a fost consfintit in asa numitul Tratat 2+4, prin care Germania si-a recapatat suveranitatea pe plan international, aminteste Radio Romania Actualitati, citat de agentia KARADENIZ PRESS.
Sondajele de opinie arata ca in prezent majoritatea germanilor, respectiv 84%, privesc reunificarea ca pe ceva pozitiv, fara diferente notabile intre estul si vestul tarii. Festivitatile oficiale prilejuite de Ziua Nationala a Germaniei au avut loc duminica la Bremen, oras-land care detine la ora actuala presedintia Bundesratului (camera superioara a parlamentului german), si au continuat in cursul serii la Berlin printr-o sarbatoare populara in zona Portii Brandenburg.

Discurs prezidential

Presedintele Germaniei, Christian Wulff, a salutat curajul celor care au inlaturat dictatura comunista, intr-un discurs sustinut duminica la Bremen. Germanii estici “s-au eliberat ei insisi de dictatura si fara varsare de sange”, a subliniat Wulff, cu ocazia sarbatorii nationale, marcata la 3 octombrie. Cancelarul german Angela Merkel, membri ai guvernului si personalitati europene, intre care presedintele UE Herman Van Rompuy, participa la festivitatile organizate in fiecare an de alt land federal. Wulff a subliniat rolul pe care l-au jucat, in urma cu 20 de ani, tari precum Polonia si Ungaria, dar si fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, in doborarea Cortinei de Fier si reinstaurarea democratiei in Europa. Presedintele german a insistat si asupra unei noi solidaritati in interiorul tarii, in scopul integrarii populatiilor imigrante. “Fara indoiala crestinismul face parte din Germania. Fara indoiala, iudaismul face parte din Germania. Astazi, si islamul face parte din Germania”, a subliniat Wulff, referindu-se la cele circa 4 milioane de musulmani din tara. Totodata, presedintele german a insistat asupra libertatii de opinie, dar si a necesitatii de a respecta “regulile comune si modul german de viata”, punand accentul pe necesitatea ca toti cai care traiesc in Germania sa cunoasca limba germana. Reunificarea Germaniei capitaliste din Vest cu cea comunista din Est, entitati care aparusera in urma divizarii Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial, a fost realizata acum 20 de ani in mai putin de 11 luni, dupa o serie de manifestatii pasnice care au dus la prabusirea Zidului Berlinului. Cancelarul Angela Merkel, care s-a nascut in fosta Republica Democrata Germana, a povestit duminica intr-un interviu acordat Bild, cum s-a schimbat viata ei dupa reunificare. “Dintr-odata, puteam sa fac tot felul de lucruri pe care inainte nici nu puteam sa mi le imaginez, cum ar fi, de exemplu, sa calatoresc in SUA”, povesteste Merkel.

Momente importante pe drumul spre unitatea germana

La 3 octombrie 2010, Germania aniverseaza 20 ani de la reunificare. Alegeri falsificate, un val de plecari fara precedent si de demonstratii de masa in 1989, au dus in cateva luni la caderea Republicii Democrate Germane (RDG). Dupa demisia in 18 octombrie 1989 a lui Erich Honecker, seful statului si partidului est-german, si dupa caderea Zidului Berlinului in noiembrie 1989 a inceput un proces rapid de reunificare. Iata cateva dintre principalele etape:

9 noiembrie 1989

Günter Schabowski, membru al Biroului Politic al Partidului Socialist Unit (SED) a mentionat „in treacat“, la o conferinta de presa, ca RDG tocmai si-a deschis granitele. Putin mai tarziu, mii de cetateni ai RDG asalteaza punctele de trecere a frontierei. Zidul Berlinului cade dupa 28 de ani de existenta.

13 noiembrie 1989

Hans Modrow, sef al SED pentru districtul Dresda, este insarcinat de catre Camera Populara cu formarea unui nou guvern. La demonstratiile care aveau loc in zilele de luni si care tineau de luni de zile, apar deja bannere pe care se poate citi „Germania patrie unita“.

3 decembrie 1989

Sub presiunea militantilor de baza ai SED, Biroul Politic al SED si Comitetul Central demisioneaza in bloc.

7decembrie 1989

Masa Rotunda – un organism alcatuit din reprezentanti ai noilor si vechilor partide si organizatii – se reuneste sub conducerea reprezentantilor bisericii pentru a gasi modalitati de iesire a tarii din criza.

19 decembrie 1989

Cancelarul Federal Helmut Kohl (UCD) soseste in prima sa vizita oficiala in RDG. In Dresda este primit cu entuziasm. Multimea scandeaza: «Helmut, Helmut» si «Germania patrie unita».

15 ianuarie 1990

Aproape 2 000 de demonstranti iau cu asalt sediul securitatii de stat (Stasi) din Berlinul de Est. 100 000 de persoane demonstreaza in fata cladirii.

28 ianuarie 1990

Reprezentanti ai vechilor si noilor partide ai RDG ajung la un acord privind formarea unui guvern de tranzitie. Reprezentanti ai miscarilor civice participa la Masa Rotunda.

1februarie 1990

Primul ministru Hans Modrow depune la Camera Populara/Parlament un proiect pentru unificarea celor doua Germanii, bazat pe neutralitate militara si structuri federale.

7 februarie 1990

Guvernul Federal decide sa propuna imediat Republicii Democrate Germane inceperea negocierilor privind uniunea monetara.

18 martie 1990

In RDG au loc primele alegeri libere, castigate clar de alianta conservatorilor in frunte cu Uniunea Crestin-Democrata (UCD).

12 aprilie 1990

Prima Camera Populara, rezultata in urma unor alegeri libere, il alege pe Lothar de Maiziere (UCD) in functia de prim-ministru.

23 aprilie 1990

Coalitia guvernamentala de la Bonn convine asupra bazelor unui Tratat privind uniunea monetara.

5 mai 1990

Prima runda de convorbiri „2+4“ reuneste la Bonn ministrii afacerilor externe din SUA, URSS, Marea Britanie, Franta, RFG si RDG. In centrul dezbaterilor se afla tema reunificarii.

18mai 1990

Semnarea Tratatului de uniune economica, monetara si sociala. Pentru Helmut Kohl, este vorba de „nasterea unei Germanii libere si unite“.

1 iulie 1990

Intra in vigoare uniunea monetara. RDG adopta marca germana. Se desfiinteaza controalele de la granitele dintre cele doua Germanii.

2 iulie 1990

In Berlinul de Est incep consultarile pentru cel de-al doilea Tratat, Tratatul Unificarii.

16 iulie 1990

Helmut Kohl si presedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, anunta o modificare decisiva in chestiunea aliantei militare. Dupa reunificare, Germania va ramane membru al NATO.

22 iulie 1990

Parlamentul est-german aproba legea privind reintroducerea sistemului landurilor in Republica Democrata Germana

23 august 1990

Parlamentul est-german decide ca Republica Democrata Germana sa adere la Republica Federala Germana, la 3 octombrie.

31 august 1990

In Berlinul de Est se semneaza Tratatul de unificare germano-german, aprobat de Bundestag si de Parlamentul est-german la 20 septembrie, cu o majoritate de doua treimi.

24 septembrie 1990

Republica Democrata Germana paraseste Pactul de la Varsovia.

1 octombrie 1990

Germania isi dobandeste deplina suveranitate. Drepturile speciale ale Aliatilor in Berlin inceteaza cu incepere din 3 octombrie.

3 octombrie 1990

La ora 00.00, drapelul german negru-rosu-auriu este arborat in fata cladirii Reichstag-ului din Berlin, in sunetele imnului national. Sute de mii de persoane sarbatoresc unificarea Germaniei pe strazile Berlinului si in multe alte orase.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *