Afganistan, cimitirul armatei americane

, , ,
 

Armata americana poate pierde razboiul din Afganistan

Armata americana poate pierde razboiul din Afganistan

August 2011 a fost cea mai sangeroasa luna pentru fortele americane din Afganistan de la inceputul conflictului, in urma cu zece ani, relateaza CNN, citand surse militare oficiale. Potrivit CNN, 66 de militari americani au murit in acest an, depasind bilantul din iulie 2010, de 65 de morti. Aproape jumatate dintre decese au avut loc la 6 august, cand insurgentii au doborat un elicopter american in provincia Wardak, provocand moartea a 30 de militari, inclusiv 17 membri ai Navy SEAL.
In iulie 2011 au fost ucisi 36 de militari, in timp ce luna din acest an cu cel mai mare numar de victime in randul fortelor americane era pana in prezent iunie, cu 47 de morti.

Irakul si Afganistanul „au mancat” 30 de miliarde de dolari

Nu mai putin de 30 de miliarde de dolari a risipit Guvernul american pe contracte ineficiente incheiate in Afganistan si Irak in ultimii zece ani, potrivit unei comisii bipartizane, relateaza mass-media internationala. Comisia, care a studiat cheltuielile facute in razboaiele din Irak si Afganistan, spune ca risipa a intervenit din cauza unei increderi prea mari acordate contractorilor, din cauza unor planificari defectuoase, dar si din cauza fraudelor. In plus, autorii raportului avertizeaza ca investitiile in cele doua tari ar putea fi anihilate dupa incetarea implicarii americane in zona.Printre exemplele citate se numara o inchisoare de 40 de milioane de dolari pentru Irak, pe care Bagdadul nu a dorit-o si care nu a fost terminata niciodata. Proiectele finantate cu bani americani in cele doua tari risca sa se duca pe apa Sambetei, intrucat gazdele nu pot sau nu doresc sa le sustina.

Finantare ineficienta

De pilda, 300 de milioane de dolari au fost cheltuiti pe o sofisticata uzina energetica din Kabul, pe care guvernul afgan nu va fi capabil sa o conduca, iar programul de 11,4 miliarde de dolari destinat fortelor afgane de securitate este putin probabil sa-si arate eficienta. Raportul comisiei urmeaza sa fie publicat curand, dar autorii lui, intre care fosti congresmeni si fosti oficiali guvernamentali, au publicat deja un articol de opinie in Washington Post, dand vina atat pe noul guvern, cat si pe contractori pentru risipa facuta. Articolul recomanda mai multa rigoare atunci cand se ia decizia finantarii sau initierii unui proiect, precum si anularea sau modificarea proiectelor care nu se pot sustine. In afara unei nedreptati comise fata de contribuabili, risipa incurajeaza coruptia in tarile-gazda si afecteaza imaginea si influenta Statelor Unite, mai spun autorii raportului citati de BBC.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *