Vladimir Voronin, bantuit de protestele din aprilie 2009

, ,
 

Liderul comunist Voronin

Liderul comunistilor moldoveni Vladimir Voronin

Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin (foto), liderul Partidului Comunistilor din fosta republica sovietica a declarat ca „pe 7 aprilie a avut loc o tentativa de lovitura de stat, planificata din timp”, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Facand referire la devastarea sediilor Parlamentului si Presedintiei, Voronin a declarat ieri procurorilor, la audieri, ca i-a ordonat fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc, sa nu intervina in forta, ca sa evite varsarile de sange.
“Mentin acuzatia ca a fost o tentativa de lovitura de stat. Trebuie sa se clarifice organele din partea cui”, a declarat ex-presedintele Vladimir Voronin. Liderul comunist a declarat ca i-a ordonat fostului ministru de Interne sa nu intervina in forta, chiar daca era sigur ca sediile Presedintiei si Parlamentului vor fi devastate. Fostul presedinte crede ca, tocmai datorita acestei decizii, pe 7 aprilie nu au murit oameni. Fostul sef al statului crede ca nemultumirile fata de rezultatul alegerilor din 5 aprilie ar fi trebuit rezolvate prin metode politice si nu prin forta. Voronin a facut referire la organizatorii protestului, fara sa dea insa nume.
Vladimir Voronin urmeaza sa va fie audiat si astazi de organele de justitie de la Chisinau. “Discursul s-a taraganat din cauza calculatorului. Sarmanii aistea de la procuratura nu au nici calculatoare ca lumea”, a explicat Voronin. Procurorii care se ocupa de caz au specificat ca Voronin a dat explicatii si despre disparitia in timpul protestului, din sediul Parlamentului, a originalului Declaratiei de Independenta a Moldovei. Vladimir Voronin a fost audiat in dosarul in care fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, si fostul comisar al Capitalei, Vladimir Botnari, sunt cercetati penal pentru neglijenta in serviciu cu urmari grave. Mai exact, cei doi sunt acuzati ca nu au luat masuri in timpul protestelor, astfel incat sediile Parlamentului si Presedintiei au fost devastate, s-au facut arestari ilegale, iar manifestantii au fost maltratati.

Spion la raport

Procuratura a mai precizat ca persoanele care au calitate de martori – Vlad Filat, Alexandru Tanase, Valeriu Cosarciuc, Oleg Cernei, Vitalia Pavlicenco, Mihai Godea – vor fi audiate in cel mai scurt timp. In acest dosar va fi audiat si fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate, Artur Resetnicov.
Potrivit Procuraturii, pana in prezent Serviciul de Informatii si Securitate si Ministerul Afacerilor Interne nu au furnizat informatii suplimentare referitoare la instigatorii, organizatorii si conducatorii actiunilor de dezordini in masa.
Sergiu Garabagiu, seful directiei urmarire penala din cadrul Procuraturii Generale, a afirmat anterior ca toate persoanele care au legatura cu evenimentele din aprilie vor fi citate si audiate, inclusiv fostul presedinte Vladimir Voronin. Potrivit agentiei de stiri Info-Prim Neo, fostul comisar general al politiei Chisinaului, Vladimir Botnari, a fost audiat, fiind suspectat de neglijenta in serviciu, in dosarul incidentelor din aprilie 2009. De asemenea, procurorii iau in calcul emiterea unui mandat de arestare pe numele acestuia si a fostului ministru al Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc.
Botnari a afirmat ca “la 7 aprilie unicul ordin de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost de a permite cetatenilor sa protesteze in mod pasnic, fara a provoca multimea, fara a folosi mijloace speciale, fara a interveni in forta”. El a sustinut ca nu considera ca este “vinovat de acuzatiile” care i se aduc si ca va “prezenta toate probele care vor demonstra acest lucru”. Intrebat despre activitatea politistilor din comisariate in timpul desfasurarii protestelor de la Chisinau, Botnari a declarat ca acestia au lucrat pentru a stabili circumstantele desfasurarii evenimentelor si ca in acest moment nu exista nici o sentinta de judecata potrivit careia au fost maltratate persoane.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *