UE și România, principalele surse de sprijin financiar pentru Chișinău

de | feb. 7, 2023 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Uniunea Europeană și statele sale membre reprezintă principala sursă de sprijin financiar extern pentru bugetul de stat al Republicii Moldova, relatează mass-media de la Chișinău, citând Delegația UE din fosta republică sovietică. Miliarde de lei Potrivit informațiilor furnizate, care sunt confirmate și de ministerul finanțelor, cele mai mari sume din exterior alocate republicii în 2022, […]
Republica Moldova, sprijinită de UE
Republica Moldova, sprijinită de România

Republica Moldova, sprijinită de România

Uniunea Europeană și statele sale membre reprezintă principala sursă de sprijin financiar extern pentru bugetul de stat al Republicii Moldova, relatează mass-media de la Chișinău, citând Delegația UE din fosta republică sovietică.

Miliarde de lei

Potrivit informațiilor furnizate, care sunt confirmate și de ministerul finanțelor, cele mai mari sume din exterior alocate republicii în 2022, în valoare totală de 5,531 miliarde lei, au provenit fost din țările și instituțiile UE, dintre care o jumătate au constituit-o granturile.

Între altele, Comisia Europeană a acordat două granturi în valoare totală de 1,763 miliarde lei, iar câte un grant au alocat guvernele Germaniei (805,4 milioane lei) și României (199,9 milioane lei).

În ceea ce privește împrumuturile, Agenția franceză de dezvoltare a contribuit la bugetul de stat cu 1,530 miliarde lei, în timp ce Comisia Europeană și Polonia – cu 692,4, respectiv, 387 milioane lei. De asemenea, Banca europeană de investiții (BEI) i-a alocat Căii Ferate a Moldovei 153,4 milioane de lei.

În total, în 2022, partenerii externi ai Moldovei au contribuit la bugetul țării cu 12,7 miliarde de lei.

Președinția româneacă a Consiliului Uniunii Europene, o șansă pentru impulsionarea reformelor în Republica Moldova

Uniunea Europeană și statele sale membre reprezintă principala sursă de sprijin financiar extern pentru bugetul de stat al Republicii Moldova

Sprijin UE

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa consideră că Republica Moldova are nevoie de mai mult sprijin din partea Uniunii Europene pentru a face față înmulţirii încercărilor de a scoate ilegal oameni și arme din Ucraina cuprinsă de război, relatează mass-media de la Chișinău, citând un interviu acordat Financial Times.

Potrivit ei, Moldova nu doreşte să „devină o țară în care amenințările la securitate sporesc, iar fenomenul traficului de persoane sau al contrabandei este în creștere”.

În încercarea de a monitoriza și opri tentativele de trafic de ființe umane, Bruxelles-ul a înființat în Moldova un centru de sprijin pentru securitatea internă și managementul frontierelor moldoveneşti. Gavriliţa a apreciat inițiativa drept „reușită”, dar solicită mai mult sprijin pentru „a nu admite amplificarea acestor rețele de contrabandă”.

Reuniune strategică

Cea de-a șaptea reuniune ordinară a Comitetului de asociere UE-RM va avea loc pe 7 februarie, la Bruxelles. Potrivit „INFOTAG”, aceasta este prima şedinţă a Comitetului la care Republica Moldova participă în calitate de țară candidată la aderarea la UE.

Potrivit unei postări pe site-ul Parteneriatului estic, reuniunea va fi prezidată de Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliţa. Comisarul pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, va reprezenta Comisia Europeană.

Părțile vor discuta relațiile dintre Uniunea Europeană și Moldova în legătură cu obținerea de către republică a statutului de țară candidată la aderarea la UE. Accentul se va pune pe dialogul politic și reforme, cooperarea economică și sectorială, în special în sectorul energetic, comerț, precum și convergența în domeniul politicii externe și securității. Participanții la întâlnire vor face un schimb de opinii cu privire la provocările globale și regionale, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei și soluționarea conflictului transnistrean.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *