Turcia, gazda a scutului antiracheta american


 

Scutul antiracheta al SUA sub flamura Turciei

Scutul antiracheta al SUA sub flamura Turciei

Ankara a marcat printr-o ceremonie protocolara discreta acceptul Turciei de a participa la proiectul american de scut antiracheta in Europa. Cele doua parti au semnat documentul in materie la nivel de ambasador (SUA) si subsecretar de stat in MAE (Turcia). N-a fost nici intalnire bilaterala la varf, nici la nivel de sefi ai diplomatiilor. Ankara, cel putin, nu a vrut sa dea amploare evenimentului.

Memorandumul, semnat la 14 septembrie 2011, prevede instalarea unei statii radar la o baza militara turca din sud-estul tarii. De radar se va ocupa personalul american, circa 50 de oameni, iar zona va fi protejata de fortele armate turce. Radarul din Turcia, ca si interceptorii din Romania si Polonia, si lansatoarele de rachete amplasate pe nave de razboi in Mediterana, vor face parte din sistemul defensiv menit sa protejeze statele membre ale NATO de potentiale atacuri cu racheta. Ministrul turc de externe precizase anterior ca pe teritoriul tarii va fi amplasat doar un radar, nu si interceptori, iar premierul turc a tinut sa faca stiut ca decizia in materie a fost luata dupa o analiza foarte detaliata la care au participat fortele armate si ministerul de Externe, dar si intregul guvern al tarii.

Decizia summitului NATO de la Lisabona, din noiembrie 2010, care a declansat, in Turcia, o dezbatere furtunoasa si controversata, a facut ca Ankara sa exprime, in incinta NATO, serioase rezerve, nu numai in ce priveste fezabilitatea si modul de finantare a proiectului, dar si in ce priveste implicatiile si riscurile pe care acesta le prezinta pentru relatiile externe si securitatea Turciei. La Lisabona, partea turca s-a opus nominalizarii unor state vecine – Iranul si Siria – ca fiind vizate de actiunea acestui scut, dat fiind bunele relatii bilaterale ale Ankarei cu Teheranul si Damascul. Si aceasta, in conditiile in care oficiali politici si militari occidentali nu au facut un secret din faptul ca proiectul amercian vizeaza capabilitatile balistice si programul nuclear al Iranului.

Implicarea Turciei in proiectul american antiracheta a generat controverse, pe plan intern, si in ce priveste relatiile tarii cu Israelul, si ele un domeniu sensibil. In randul opiniei publice turce si in principalele partide de opozitiei, s-a exprimat opinia ca proiectul american ar urmari de fapt protejarea Israelului. Ministrul de externe turc a dat insa asigurari ca informatiiile obtinute de radarul din Turcia nu vor fi furnizate Israelului.

Optiunea zero probleme cu vecinii a Ankarei pare sa fie supusa unor solicitari delicate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *