Tiraspolul joacă tare provocând Chişinăul

, , ,
 

moldova-transnistria 63Miliţiile separatiste transnistrene au instalat unilateral un post de grăniceri în localitatea Pohrebea din raionul Dubăsari, situat în stânga Nistrului dar aflat sub jurisdicţia Chişinăului, a anunţat delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, organism însărcinat cu supravegherea situaţiei în zona de securitate de pe Nistru, informează situl arena.md şi preluat de Karadeniz Press.

Postul de la Pohrebea, sat aflat la aşa-zisul hotar moldo-transnistrean, a fost depistat acum două săptămâni la intersecţia drumurilor Tiraspol-Dubăsari-Pohrebea.

Potrivit preşedintelui Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, cetăţenii din zonă se plâng că le este încălcat dreptul la libera circulaţie. Instalarea postului încalcă şi o decizie a Comisiei care interzice astfel de acţiuni.

Delegaţia Chişinăului în Comisia Unificată de Control s-a adresat Misiunii OSCE, atenţionând că miliţiile separatiste din zona de securitate încalcă sistematic deciziile Comisiei.

Această decizie unilaterală a regimului separatist transnistrean intervine în contextul demersurilor ce se fac pe plan internaţional în vederea reluării negocierilor pentru soluţionarea diferendului din stânga Nistrului, negocieri suspendate în 2006.

Reprezentanţii formatului “5+2” (Rusia, Ucraina şi OSCE – mediatori, UE şi SUA – observatori, Chişinăul şi Tiraspolul – părţi implicate în conflict) au decis la 22 septembrie, la Moscova, reluarea acestor negocieri. Însă, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat zilele trecute în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser, că Transnistria va negocia doar ca parte egală şi nu doreşte discuţii despre integritatea teritorială a Republicii Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *