Statul Israel, folosit în războiul politic intern de la Chișinău

, , ,
 
Războiul pentru Ierusalim se intensifică

Războiul pentru Ierusalim se intensifică

Guvernul de la Chișinău condus de democratul Pavel Filip, unul din cele două Executive care își dispută controlul politic în fostul stat sovietic, a decis în ședința de astăzi transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova din Statul Israel din Tel Aviv în Ierusalim, se arată într-un comunicat de presă citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Ambele proiecte sunt angajamente asumate de Guvernul Republicii Moldova și s-a dorit ca acestea să nu fie blocate pe termen lung din cauza crizei politice din țară”, se scrie într-un comunicat pe site-ul Guvernului.

Decizia Executivului Filip este considerată de majoritatea analiștilor politici de la Chișinău o încercare disperată a Partidului Democrat de a obține sprijinul politic al Statelor Unite în criza politică permanentă care zguduie fosta republică sovietică.

Ambasada, monedă de schimb

„Un proiect asupra căruia s-a lucrat de mai mult timp este despre transferarea Ambasadei Republicii Moldova din Tel Aviv la Ierusalim”, a declarat Pavel Filip, citat de mass-media. Potrivit lui Filip, aprobarea de urgență a acestui proiect, ca și cel de oferire a terenului de pe strada București din capitală (fostul Stadion Republican) pentru Ambasada SUA la Chișinău, au avut loc din cauza instabilității și incertitudinii politice din țară, dar și ultimelor „evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste 2 proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea”.

”Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte având în vedere instabilitatea și incertitudinea politică din țară, dar și ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste 2 proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea. Sunt două angajamente pe care le-am făcut anterior și vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate”, a menționat Pavel Filip.

Partidul Democrat din Moldova mizează pe sprijinul administrației Trump, campion al recunoașterii Ierusalimului drept capitală a Statului Israel

Partidul Democrat din Moldova mizează pe sprijinul administrației Trump, campion al recunoașterii Ierusalimului drept capitală a Statului Israel

Baricada socialistă

Surse politice din cadrul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), de orientare politică pro-rusă și unul din partidele care susține guvernul Maiei Sandu, au declarat pentru KARADENIZ PRESS că PSRM și președintele Igor Dodon, liderul de facto al acestei formațiuni, nu susțin mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, urmând să nu implementeze această hotărâre ilegală.

Sursele citate au mai declarat că nici după detensionarea situației politice interne din Republica Moldova, PSRM nu intenționează să sprijine această posibilitate.

Un vis îndepărtat

Anterior Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a negat constant orice informație apărută în presă cu privire la mutarea ambasadei Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Autoritățile moldovene au luat act de poziția diplomației israeliene, care promovează la toate nivelele subiectul relocării sediilor ambasadelor de la Tel-Aviv la Ierusalim. În acest moment, ca și în cazul altor state, nu există nici o decizie luată de statul moldovean. Totodată, R.Moldova susține intenția Israelului de a deschide o Ambasadă la Chișinău și precizează că ”o atare decizie nu are nicio legătură cu statutul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel”, a declarat Alexandru Roitman, purtător de cuvânt al MAEIE de la Chișinău, citat de RFI.

”MAEIE tratează cu mare atenție relația moldo-israelită și în sectorul de aspecte bilaterale se regăsesc foarte multe subiecte de interes reciproc. O parte din procese se regăsesc în acorduri bilaterale în curs de negociere, iar o altă gamă de subiecte sunt în faza preliminară, necesitând o analiză profundă, inclusiv din perspectiva oportunității”, mai spune la RFI, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Alexandru Roitman.

Negocieri secrete

Surse diplomatice de la Chișinău, citate de agenția KARADENIZ PRESS, au precizat că ministerul israelian de Externe a purtat discuţii cu Republica Moldova despre posibilitatea transferării ambasadei acestei ţări de la Tel Aviv la Ierusalim.

La rândul său, Emanuel Nachshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, a confirmat că un director din cadrul instituţiei, Yuval Rotem, s-a deplasat în Republica Moldova, unde a discutat despre tema mutării Ambasadei.

Potrivit unor surse politice, Republica Moldova ar fi acceptat transferul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim dacă Israelul va deschide ambasadă în Chişinău. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.