Spionaj international la Renault

, ,
 

Concernul Renault, tinta spionajului chinez

Concernul Renault, tinta spionajului chinez

Constructorul francez Renault se considera victima a unei filiere internationale de spionaj, in contextul in care se pregateste sa lanseze, in cooperare cu firma japoneza Nissan, doua modele de automobil electric. „Renault este victima unei filiere internationale organizate”, a declarat pentru presa franceza numarul doi al grupului, Patrick Pelata. Acesta a dat asigurari ca, in urma scandalului de spionaj care il afecteaza, Renault nu a pierdut secrete tehnologice majore. La inceputul saptamanii s-a anuntat ca trei cadre ale grupului, dintre care unul membru al comitetului de conducere, sunt banuiti ca ar fi divulgat in exterior informatii despre masina electrica, proiect-far al firmei. Renault a vorbit despre revelarea unor fapte grave, care aduc atingere intereselor strategice intelectuale si tehnologice ale intreprinderii, iar ministrul industriei, Eric Besson a folosit expresia “razboi economic”.

Razboi comercial

Impreuna cu Nissan, Renault doreste sa devina lider mondial in masini electrice, grupul investind patru miliarde de euro pentru acest program. Informatiile se refera, probabil, la costurile si modelul economic al programului, insa nu si la elemente importante de tehnologie, a afirmat Pelata. “Este ceva serios, dar nu atat de grav precum ar fi fost daca era vorba de tehnologie”, a adaugat el, mentionand ca dezvoltarea programului dedicat masinilor electrice se desfasoara conform programului.
Surse din guvernul francez au indicat vineri ca serviciile secrete investigheaza posibile piste chineze in cazul de spionaj in care se regaseste Renault. Constructorul auto este detinut in proportie de 15% de catre stat. In 2007, o studenta din China angajata la producatorul de piese auto Valeo a fost condamnata la o pedeapsa cu inchisoarea pentru obtinerea de documente confidentiale. Justitia nu a clasat infractiunea ca una de spionaj, ci de abuz de incredere.
Relatiile dintre Franta si China s-au tensionat in urma cu doi ani, cand presedintele francez Nicolas Sarkozy a criticat politica Beijingului legata de Tibet. Legaturile s-au imbunatatit, insa, cand presedintele chinez Hu Jintao a vizitat Parisul la sfarsitul anului trecut. Franta vrea sprijinul Chinei pentru reformarea sistemului monetar international. Un oficial guvernamental de la Paris a declarat ca in utlimii ani Franta s-a confruntat cu mii de cazuri de spionaj industrial.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *