R Moldova: Nicolae Timofti ar putea fi învestit vineri

,
 

Curtea Constituţională de la Chişinău a recunoscut luni constituţionalitatea alegerilor prin care Nicolae Timofti a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Timofti a declarat, după încheierea şedinţei CC, că, cel mai probabil, învestirea sa în funcţie va avea loc vineri.
În ceea ce priveşte învestirea preşedintelui în funcţie, preşedintele CC, Alexandru Tănase, a declarat zilele trecute că aceasta ar putea întârzia pe motiv că este nevoie de o sincronizare a agendei deputaţilor cu cea a judecătorilor CC, a unor ambasadori, a premierului şi a preşedintelui Parlamentului.
Prin aceeaşi hotărârea de luni a Curţii Constiutuţionale, instanţa a respins contestaţia depusă de opoziţia comunistă, care a acuzat încălcări de procedură în timpul votului, dar şi anticonstituţionalitatea alegerilor.

Respingerea sesizării PCRM

În acelaşi timp, Curtea a respins ca nefondată o sesizare a Partidului Comuniştilor, prin care PCRM cere anularea rezultatelor alegerilor prezidenţiale şi dizolvarea Parlamentului. Trei deputaţi comunişti, Vladimir Voronin, Artur Reşetnicov şi Serghei Sîrbu, au acuzat Parlamentul de obstrucţionarea alegerii Preşedintelui, invocînd depăşirea termenului de două luni în care Legislativul trebuie să aleagă un nou preşedinte.
În pledoaria sa în faţa Curţii Constituţionale, parlamentarul comunist Serghei Sîrbu a acuzat comisia parlamentară specială a parlamentului pentru organizarea alegerii Preşedintelui de faptul că nu ar fi asigurat exprimarea liberă a votului în cadrul alegerilor din 16 martie.
În discursul său în faţa CC, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a cerut validarea alegerilor prezidenţiale, iar Preşedintele ales, Nicolae Timofti, a spus că nu a sesizat abateri de la norma constituţională în procesul de desfăşurare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte.

Mandat de 4 ani

Nicolae Timofti a declarat că nu are nimic cu deputaţii comunişti care au contestat alegerea sa în funcţie. „Este o opinie a celor din PCRM, CC a contestat. Doamne fereşte, nu port pică, eu toată viaţa am rezolvat asemenea cazuri”, a menţionat Timofti. Întrebat dacă va avea un mandat de 4 ani, aşa cum prevede Constituţia, sau dacă va demisiona odată cu expirarea mandatului actulului Parlament, Timofti a declarat că „termenul de aflare în funcţie nu a fost condiţionat”. „Dacă va veni o altă guvernare, atunci vă voi răspunde”
Judecătorul de 63 de ani Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales vineri cu 62 de voturi (din 61 minim necesare) ale deputaţilor necomunişti de la Chişinău în funcţia de şef al statului, după o perioadă de doi ani şi jumătate în care Republica Moldova nu a avut preşedinte. El a fost propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare.
Deşi Republica Moldova este ţară parlamentară, preşedintele are împuterniciri destul de mari, precum cea de a numi candidatul la funcţia de prim-ministru, de a promulga legi, de a încheia tratate internaţionale şi este comandant suprem al forţelor armate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *