Proteste si arestări la Moscova, în ajunul învestirii lui Putin

, ,
 

Putin, contestat in strada de firava opozitie rusa

Actiunea de protest „Marşul milioanelor”, organizată de opozitia din Federatia Rusă la Moscova, în ajunul învestirii preşedintelui Vladimir Putin, s-a soldat cu câtiva răniti si retinerea a sute de persoane, printre care si liderii opozitiei, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Agentia „Interfax” a precizat ca echipele de prim ajutor au transportat la spital şase persoane, care au fost rănite în timpul acţiunii din centrul Moscovei. Potrivit sursei, pentru diferite încălcări săvârşite în timpul „Marşului milioanelor” au fost reţinute peste 250 de persoane.
Printre cei retinuti de politie în Piaţa Bolotnaia din Moscova au fost si liderii opoziţiei ruse – Aleksei Navalnîi, Serghei Udalţov si Boris Nemtov. Udalţov a fost ridicat de trupele OMON direct de pe scenă. El a cerut, însă, participanţilor la miting să nu plece şi să se transmită în direct la principalele posturi de televiziune. Participanţii au început să scandeze: „Alegerile au fost furate. Noi de aici nu plecăm!” şi „Nu pentru asta am ieşit în stradă în decembrie şi martie, ca să plecăm acum!”.
În jurul orei 17.00 (ora Moscovei), urmare a altercatiilor dintre protestatari si fortele de ordine, organizatorii mitingului au început să demonteze scena din centrul capitalei. „Poliţia a oprit desfăşurarea mitingului nostru din cauza încălcării regulilor de desfăşurare”, a declarat un membru al mişcării „Solidaritatea”, Nadejda Mitiuşkina.

OMON vs. anarhisti

Presa rusă a relatat că altercatiile cu politia au fost declanşate de organizatorii acţiunii care au cerut deschiderea accesului la pasajul Marelui Pod de Piatră, pentru care nu detineau autorizatie de la primăria din Moscova. Potrivit martorilor, când anarhiştii au încercat să rupă cordonul format de trupele OMON lângă cinematograful „Udarnik”, deasupra mulţimii s-a ridicat un nor de fum, cel mai probabil format de fumigene. În acele clipe de panică politia a început retinerile.
S-a anunţat, de asemenea, reţinerea unor participanţi la acţiunile organizate la Vladivostok şi Habarovsk în sprijinul marşului de la Moscova. Participantii la „Marsul milioanelor” au protestat fată de rezultatele alegerilor prezidentiale din luna martie 2012, al căror învingător a devenit actualul prim-ministru Vladimir Putin. Mitingul s-a desfăsurat în ajunul ceremoniei de învestire a noului sef de stat, care va avea loc pe 7 mai la Kremlin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *