Pretul convorbirilor telefonice – nelinistea Aliantei de la Chisinau

, ,
 

Disputele dintre membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, în special cele REPUBLICA MOLDOVA - PROTEST ANTI-COMUNISTdintre PLDM şi PD au drept efect, la Chişinău, tulburarea liniştii relative a  partenerilor de guvernare. Cel mai recent episod este legat de şicanările dintre premierul Filat şi preşedintele Lupu. Primul a declarat duminică, după o şedinţă a liderilor PLDM, că va continua discuţiile cu opoziţia comunistă în vederea identificării unei soluţii de alegere a preşedintelui ţării, dar a calificat drept ‘tâmpenii’ declaraţiile că s-ar pregăti o alianţă dintre formaţiunea sa şi Partidul Comuniştilor.
Spusele sunt o reacţie la declaraţiile de vineri ale liderului Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, precum că ultimele evenimente ar arăta o posibilă intenţie de distrugere a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi crearea unei coaliţii dintre liberal-democraţi şi comunişti.
Declaraţiile de duminică ale lui Filat vin după o săptămână în care tensiunile din cadrul AIE s-au amplificat, în special între PLDM şi PDM, din cauza deciziei Moldtelecom, companie de stat, de a majora de câteva ori abonamentele la telefonia fixă. Potrivit Agerpres, acest lucru l-a deranjat pe Filat, care s-a adresat în scris vicepremierului Valeriu Lazăr (unul din liderii PDM), pe care l-a acuzat indirect de complicitate în această acţiune. Subiectul a evoluat pe parcursul întregii săptămâni, cu critici şi acuzaţii reciproce, ieşind la iveală mai multe dedesubturi ale acestei probleme. Spre sfârşitul săptămânii a devenit cunoscut că Moldtelecom, precum şi alte întreprinderi de stat importante au renunţat în ultimul timp la serviciile Băncii de Economii, cu capital majoritar de stat, în favoarea unei alte bănci – VictoriaBank, al cărei preşedinte al consiliului de administraţie a fost până recent Vlad Plahotniuc, un controversat om de afaceri, unul din liderii şi finanţatorii PDM, în prezent prim-vicepreşedinte al parlamentului.
Alianţa pentru Integrare Europeană a fost creată la 30 decembrie 2010 de trei formaţiuni politice – PLDM, PDM şi PL, deţinând 59 din cele 101 mandate de deputat. Negocierile au durat o lună, după alegerile parlamentare de la 28 noiembrie 2010, perioadă în care se discuta şi crearea unei coaliţii majoritare între democraţi şi comunişti. Recent, liderii PLDM şi PCRM, Vlad Filat şi, respectiv, Vladimir Voronin, au recunoscut c-au avut câteva runde de discuţii pe marginea chestiunii privind alegerea preşedintelui, dar nici unul dintre aceştia n-a vorbit despre o posibilă alianţă între cele două formaţiuni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *