Politica Chişinăului şi ofensiva rusească în stânga Prutului

, , ,
 

250px-Moldova_judete-largeRepublica Moldova ar putea deveni urmãtoarea ţintã a Rusiei, susţine agenţia de analizã STRATFOR, subliniind cã diviziunile din cadrul coaliţiei de guvernãmânt din aceastã ţarã ar putea fi folosite de Rusia în scopul creşterii influenţei sale asupra Chişinãului.
Potrivit unor surse de la Moscova ale STRATFOR, Republica Moldova ar putea fi urmãtoarea republicã fostã sovieticã unde Rusia va viza elementele proeuropene de pe scena politicã. Aceastã situaţie este o urmare a declaraţiei comune din mai a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, şi omologului sãu ucrainean, Viktor Ianukovici, potrivit cãreia cele douã ţãri îşi iau angajamentul sã colaboreze pe tema conflictului transnistrean.
Sunt douã modalitãţi în care Rusia – cu ajutorul Ucrainei – s-ar putea implica în aceastã problemã pe termen scurt, considerã STRATFOR. Una este sã încerce sã aducã Transnistria sub control împreunã cu restul Republicii Moldova, cealaltã este sã îşi menţinã hegemonia doar asupra Tranistriei şi sã aranjeze o divizare a ţãrii, fãrã a controla efectiv R.Moldova.
Circumstanţele din R.Moldova ar putea face ţara vulnerabilã la intenţiile Rusiei, comenteazã agenţia americanã. Guvernul este slab şi divizat între membrii Alianţei pentru Integrare Europeanã, confruntându-se permanent cu provocãrile partidului prorus comunist, care în prezent se aflã în opoziţie.
Preşedintele interimar proeuropean Mihai Ghimpu a luat unele mãsuri extrem de controversate, cum ar fi emiterea unui decret pentru înfiinţarea unei Zile a ocupaţiei sovietice la 28 iunie, care nu numai cã a înfuriat Transnistria şi a determinat Rusia sã se rãzbune blocând exporturile de vin moldovenesc, dar a şi polarizat elementele pragmatice proeuropene din R.Moldova.
Aceastã situaţie a condus la scãderea popularitãţii alianţei şi la o revenire în sondaje a comuniştilor, creând condiţiile pentru un referendum programat în septembrie, care ar putea conduce la noi alegeri generale, în noiembrie, în urma cãrora comuniştii ar putea recâştiga puterea.
Rusia nu este însã singura putere externã care vrea sã influenţeze R.Moldova, un alt pretendent tradiţional fiind România, care are legãturi culturale şi etice cu vecina sa din est. Observând cursul evenimentelor recente din Ucraina, România a urmãrit agresiv R.Moldova, gândind cã aceasta ar putea fi urmãtorul stat fost sovietic ce va cãdea sub influenţa Moscovei, comenteazã STRATFOR.
Problema Transnistriei a fost un subiect asupra cãruia Berlinul a sugerat o cooperare cu Moscova. În timp ce Rusia şi Germania îşi sporesc cooperarea în sectoarele economic şi energetic, Transnistria ar putea încetini aceastã apropiere, cancelarul Angela Merkel cerând retragerea trupelor ruse din acest teritoriu.
Extinderea influenţei Rusiei asupra Ucrainei este una, dar şi asupra R.Moldova ar putea fi prea mult, chiar şi pentru binevoitoarea Germanie, comenteazã STRATFOR. Deschiderea Rusiei faţã de R.Moldova ar putea stârni valuri în Europa, în funcţie de cât de departe decide Moscova sã îşi mãreascã influenţa asupra Chişinãului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *