Ocaua lui Sarkozy


 

 

Sarkozy, suparat pe Romania

Sarkozy, suparat pe Romania

Ultimele atitudini politice ale unor guverne europene au mahnit orgoliul romanului de bun simt. Franta, Germania si ulterior Olanda au spus „pas” pentru moment intrarii Romaniei in Schengen. Dincolo de sprijinul politic istoric, scoala de arhitectura, moda si lexiconul care au gratulat Bucurestiul interbelic cu titulatura de „Micul Paris”, cel putin decizia Frantei de a sustine o amânare a aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei pe motiv de coruptie, este de neinteles in conditiile in care „posibila coruptie” reprezentata de salariile vamesilor devine unul dintre criteriile de aderare, alaturi de falsa problema a minoritătii rrome.

Rromii sau tiganii – acest grup etnic originar din India medievala nu sunt si nu au fost doar ai Romaniei, ci sunt ai Europei, Asiei si Americii. Faptul ca Sarkozy se opune liberei circulatii a „indienilor europeni”, in special a celor de nationalitate romana si bulgara este un act de discriminare. Aceasta etnie care aseaza relatiile de familie pe primul plan si calatoreste mai des prin Europa pentru a-si vizita rudele si prietenii are aceleasi drepturi si obligatii ca orice cetatean european. Nu la fel de stanjenit de etnia tiganeasca a fost domnul Sarkozy cand, insotit de o impresionanta delegatie, impreuna cu „Carla 1 si Carla 2” – unul este avionul prezidential botezat de presedinte dupa numele celei de-a treia sotii, celalalt, bineinteles sotia –  au pus in urma cu cateva saptamani bazele semnarii si derularii cu India a celui mai mare contract aeronautic din istorie, in valoare de 12,6 mld euro. Adica si etnia tiganeasca e de mai multe feluri. Cu bling-bling si fara – cotizatie la bunastarea leilor (a nu se intelege roni). Ca deh, chipul angelic al fotomodelului prezidential Carla merita ceva mai strălucitor pe gat decat un simplu deochi roșu indian intre sprancene.

Incepand cu 1 ianuarie 2007 intram in Europa cu cartea de identitate model plastifiat, pe reversul careia se regasesc editiile „votat” ale timbrelor localelor, parlamentarelor, prezidentialelor si mai nou europarlamentarelor, asa ca Schengen-ul nu mai ofera mari avantaje romanilor din punct de vedere tehnic. Moral insa, ar fi putut. Ne-ar fi putut face mandri de faptul ca suntem si noi europeni, fara a ne mai aduce aminte de fiecare data cand trecem granita de cand si cum am votat si ce au facut alesii nostri in aceasta directie. Reprosuri ar putea fi, dar cine e perfect? Nici macar Sarkozy atunci cand judeca interesul Frantei cu doua ocale. Liberte, Fraternite, Egalite!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *