O anecdota, in avion, despre Turcia, NATO si UE


 

Avioanele, noua scena a diplomatiei mondiale

Avioanele, noua scena a diplomatiei mondiale

Cu cateva saptamani inainte de summitul NATO de la Lisabona, ministrul turc de externe Davutoglu a vizitat, timp de o saptamana, China. Lumea se intreba daca Ankara va accepta sa participe la proiectatul scut spatial antiracheta initiat de Washington, dar asupra caruia NATO nu-si formulase o pozitie oficiala. Raspunsul Turciei era asteptat la reuniunea la varf de la Lisabona.

Intr-o lunga calatorie cu avionul in China, de la Xian la Shanghai, Davutoglu a explicat catorva ziaristi cum vede el problema scutului si, in general, statutul si pozitia tarii sale in NATO, iar corespondenta ziarului „Hurryiet”, Fulya Ozerkan, a relatat convorbirea. La o reuniune a NATO, a inceput sa povesteasca Davutoglu, un ministru dintr-o tara membra a UE s-a referit la Turcia ca la „un important partener”. „Am vorbit si eu dupa el, la reuniune, si am spus ca noi nu suntem aici (in NATO-n.n.) partener, ci proprietar. Noi suntem proprietar in NATO, nu partener”. Si, a continuat sa insiste ministrul, „i-am spus colegului meu ca palaria sub care trebuie sa stea aceasta reuniune este a NATO, iar daca el doreste sa vorbeasca sub palaria UE, trebuie sa mearga pe o alta strada din Bruxelles”.

Se pare ca omologul european la care se refera intamplarea a fost ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a tinut sa dezvaluie ziarista. „A fost o discutie placuta. Prietenul meu a venit apoi la mine si mi-a zis ca a fost o neintelegere , dupa care ne-am imbratisat”, a incheiat ministrul povestioara.
Reactia lui afost insa intrutotul explicabila. Turcia este membru al NATO din 1952 si negociaza intrarea in UE din 2005. Iar despre proiectatul sistem antiracheta, care ar viza Iranul, Davutoglu a declarat ca este incorect si tehnic, si politic. „Scut de rachete, razboi cu rachete, unde e Turcia in acest razboi?” – s-a intrebat el, in aceeasi discutie cu ziaristii. „Discutiile din NATO nu se refera la asa ceva”, cele recente as-au purtat mai mult in legatura cu cooperarea NATO-UE, care, insa, „nu au ramificatii in Turcia”.

In sfarsit, demnitarul turc le-a expus ziaristilor cele trei principii de baza ale Ankarei in ce priveste sistemul de aparare antiracheta din Europa. „In primul rand, Turcia nu e o tara care trebuie sa fie convinsa de NATO, Turcia e in centrul NATO”. Pozitia Turciei trebuie luata in consideratie.
Al doilea principiu: NATO trebuie sa aplice principiul „securitatii indivizibile”, ceea ce inseamna ca aliatii trebuie sa apere securitatea fiecarui stat membru. „O intelegere care ar exclude unele regiuni ale Turciei (din proiectatul sistem antiracheta) nu poate fi acceptata. Turcia trebuie protejata in intregime”.

Al treilea principiu: Turcia nu percepe nici o amenintare in vecinatatea ei si nu vrea sa fie „o tara de frontiera, asa cum a fost in timpul razboiului rece”. Risca oare Turcia sa fie izolata in NATO daca nu se ajunge la un compromis cu Washingtonul in problema scutului antiracheta? „Daca noi sustinem un lucru adevarat, nu ne e teama ca o sa ramanen singuri”. Dar, a precizat ministrul, „Turcia nu este activ implicata in politicile europene de securitate si aparare (caci nu este membru al UE – n.n.), Turcia, membra a NATO, dar nu si a UE, este singura tara care nu se compara, in aceasta privinta, cu nici o alta”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *