Moldova, război electoral total pe banii UE

de | iun. 5, 2021 | REPUBLICA MOLDOVA | 0 comentarii

Angajamentele financiare comunitare au declanșat un adevărat război electoral în Republica Moldova. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, se arată sceptic în privința pachetului de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro promis de UE. Bătrîncea consideră că Bruxelles-ul nu va oferi țării noastre acești bani, iar anunțul este strict electoral. Decizia de […]
UE promite 600 de milioane de Euro

UE promite 600 de milioane de Euro

Angajamentele financiare comunitare au declanșat un adevărat război electoral în Republica Moldova. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, se arată sceptic în privința pachetului de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro promis de UE. Bătrîncea consideră că Bruxelles-ul nu va oferi țării noastre acești bani, iar anunțul este strict electoral. Decizia de alocare a primei tranșe a fost făcut doar pentru a oferi un subiect de campanie președintei Maia Sandu și partidului pro-prezidențial PAS.

Vlad Batrîncea consideră că Republica Moldova ar trebui să analizeze foarte minuțios condițiile finanțărilor externe, atât din Est, cât și din Vest. Potrivit socialistului, investirea a milioane de euro într-o noțiune „abstractă” cum ar fi reforma justiției ar reprezenta o risipă de bani.

Cadou politic

„Poziția noastră este că finanțarea trebuie să fie orientată spre dezvoltarea economiei, infrastructură, industrie, ceea ce le va oferi cetățenilor locuri de muncă, salarii și, într-un final, statului îi va oferi impozite. Însă această finanțare abstractă este din nou pentru reforma justiției. Această reformă a justiției se finanțează de pe vremea lui Filat, iar banii merg în buzunarele experților și consultanților, cetățenii nu simt nicun beneficiu. Acest anunț nu este nimic altceva decât un cadou electoral pentru Maia Sandu ”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Дело Принципа” de la postul de televiziune AccentTV, apropiat PSRM.

Președintele Igor Dodon, favoritul lui Putin pe scena politică moldovenească

Președintele Igor Dodon, favoritul lui Putin pe scena politică moldovenească

Acuzații electorale

Potrivit socialistului, UE a venit cu anunțul privind alocarea banilor în plină campanie, pentru a influența preferințele electoratului înaintea alegerilor parlamentare anticipate.

„I s-a ridicat mingea la fileu Maiei Sandu, ca să aibă subiect de discuție în campanie, dar acești bani nu vor ajunge în țară. Alocarea acestor bani este condiționată de implementarea reformelor, deci asta înseamnă că ar trebui să-i oferim Maiei Sandu toată puterea și abia atunci ne vor da acești bani. Finanțarea externă trebuie să fie orientată strict pe proiecte concrete economice, astfel de acorduri suntem gata să agreăm și cu Estul și cu Vestul”, a mai spus Vlad Batrîncea.

Pachetul de relansare economică în valoare de până la 600 de milioane de euro anunțat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova presupune investiții în infrastructură, educație, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, buna gestionare a banilor publici. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru refoma justiției și combaterea corupției. Planul de redresare economică urmează a fi pus în aplicare în perioada 2021-2024.

Show politic

Fostul președinte, Igor Dodon, consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să fie atente la nuanțe. „În ce condiții? Să facă show înainte de alegeri?”, se întreabă Dodon.

”Este bine când cei din afara țării vor să ne ajute, salut orice ajutor, dar sunt câteva nuanțe. Primul, în ce condiții și am auzit că vor fi condiționalități politice, adică nu știu, majorarea vârstei de pensionare sau lichidarea raioanelor. Noi salutăm, dar ce condiții. A doua întrebare, da de ce acum, în plină campanie electorală? Românii dau motorină să fie repartizată prin raioane cu toate că Iohanis a promis în decembrie anul trecut. De ce nu ați dat în februarie? Ați așteptat să se finalizeze lucrările de primăvară și acum vreți să umblați cu căldarea pe la oameni? Mulțumesc, bodaprosti! Deci, care sunt condițiile? Să facă show politic înainte de alegeri? Este credit rambursabil sau nerambursabil?”, a declarat Dodon, la o emisiune de la NTV, post controlat de PSRM.

Republica Moldova, derapaje antidemocratice

Republica Moldova, derapaje antidemocratice

Continuarea reformelor

Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au explicat vineri într-o conferință de presă în ce condiții vor ajunge cele 600 de milioane de euro promise recent de Comisia Europeană pentru redresarea economică a Republicii Moldova.

Oficialul european a spus că alocarea banilor de la Bruxelles depinde de continuarea reformelor, în special în domeniul justiției, combaterea corupției și progresul în investigarea furtului miliardului de dolari operat în 2014 și neelucidat nici până astăzi.

Cei doi oficiali au explicat și domeniile în care vor fi investiți acești bani. Astfel, cea mai mare sumă va fi folosită pentru dezvoltarea infrastructurii, interconectarea energetică cu spațiul european via România și în proiecte de mediu ce vizează conservarea Nistrului. Acestea vor totaliza 230 de milioane de euro.

Apoi, alte 220 de milioane de euro ar urma să fie investite în gestionarea finanțelor publice, iar 100 de milioane de euro vor fi destinați dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și a comunităților locale. Nu în cele din urmă, câte 25 de milioane de euro sunt prevăzute pentru domeniul educației și reforma justiției.

Anterior, Bruxellesul anunța că Planul economic pentru Republica Moldova se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate; reforma statului de drept și a justiției.

Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova va primi 600 de milioane de euro cu titlul de asistență financiară, în următorii trei ani, în cadrul unui plan menit a promova investiții care să stea la baza redresării durabile a Moldovei după criza provocată de pandemia COVID. Banii vor fi alocați sunt formă de împrumut și granturi și sunt esențiali pentru economia Republicii Moldova grav afectată de pandemia de coronavirus.

Liderul comunist Vladimir Voronin, relansat în politica moldovenească

Liderul comunist Vladimir Voronin, relansat în politica moldovenească

Contraofertă rusă

Vicepreședintele Comitetului pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții din Duma de Stat rusă, Kazbek Taisaev, a declarat că Rusia este pregătită să acorde Moldovei un împrumut, dar numai dacă se realizează stabilitatea politică internă în țară.

Declarațiile lui Taisaev vin în contextul unei întrevederi cu conducerea organizațiilor publice care reprezintă interesele cetățenilor moldoveni în Rusia.

Parlamentarul rus a reamintit la întâlnirea cu societatea civilă moldovenească din Federația Rusă că fostul președinte, Igor Dodon, a fost inițiatorul semnării unui acord privind acordarea unui împrumut rus către Moldova în valoare de 200 de milioane de euro. „Din păcate, politicienii moldoveni pro-occidentali au reușit anularea acordului semnat prin intermediul Curții Constituționale”, a continuat Taisaev, citat de agenția TASS.

Stabilitate rusă

„În același timp, partea rusă este pregătită să acorde un împrumut cu condiția realizării stabilității politice interne în Moldova”, a asigurat el. Vicepreședintele comisiei a menționat că parlamentarii urmăresc îndeaproape situația din Moldova, deoarece Federația Rusă este unul dintre partenerii săi de comerț exterior.

Taisaev a reamintit că „până în 2021, o serie de articole cheie ale mărfurilor exporturilor moldovenești către Rusia, care sunt legume, mere, pere etc., erau supuse unei rate zero a taxelor vamale de import”. Acest lucru a permis producătorilor agricoli din Moldova să câștige suplimentar aproape 140 de milioane de dolari și să ofere locuri de muncă pentru 32.000 de cetățeni moldoveni, a spus deputatul.

În fapt, Curtea Constituțională a respins în mai 2020 orice acord de împrumut cu Rusia din cauza clauzelor extrem de dezavantajoase pentru Republica Moldova negociate de Igor Dodon și reprezentanții guvernului Ion Chicu.

Conform negocierilor duse de Dodon și echipa sa, Federația Rusă ar fi obținut libertatea să transforme orice datorie privată în datorie de stat – acesta a fost argumentul esențial al contestatarilor acestui împrumut care au sesizat Curtea.

Liantul Taisaev

Surse politice socialiste de la Chișinău l-au nominalizat pe deputatul Taisaev drept unul dintre principalii responsabili politici ruși pentru gestionarea relațiilor moldo-ruse. Alături de deputații ruși Artiom Turov și Viktor Seliverstov, Kazbek Taisaev a jucat un rol important în formarea recentei alianțe dintre Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, cât și Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon. (Mihai Isac)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *