Israelienii, interzisi in Golf

, , ,
 
Premierul israelian Netanyahu, vizat de un mandat international de arestare

Premierul israelian Netanyahu, vizat de un mandat international de arestare

Comandantul serviciilor de securitate interna din Dubai a anuntat ca toti calatorii suspectati ca ar detine cetatenie israeliana nu vor mai avea dreptul sa intre in Emiratele Arabe Unite (EAU), chiar daca ar detine si pasapoarte pentru alta tara, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Aceasta masura a fost luata dupa asasinarea unui important lider Hamas intr-un hotel de lux din Dubai, agentii Mossad-ului (n.r.-serviciul de informatii israelian) fiind principalii suspecti. “Nu vom permite celor care deţin paşapoarte israeliene sa intre in Emiratele Arabe Unite, indiferent ce alte paşapoarte au”, a subliniat oficialul. El nu a explicat ce proceduri vor fi folosite pentru a-i identifica pe vizitatorii israelieni, precizand doar ca poliţia va “dezvolta abilitaţi” de a-i recunoaşte pe israelieni dupa “trasaturile fizice şi felul in care vorbesc”. “Respectam toate persoanele şi toate religiile, indiferent ca este vorba de musulmani, evrei sau creştini”, a mai declarat acesta. Potrivit generalului, serviciile de imigraţie vor fi deosebit de vigilente “dupa folosirea neruşinata de catre Israel a unor paşapoarte occidentale”, chiar daca nu se poate şti daca occidentalii care intra in emirat au sau nu dubla cetaţenie israeliana.
Reamintim ca Emiratele Arabe Unite, ţara araba care susţine formarea unui stat independent palestinian, nu are relaţii diplomatice directe cu Israelul, care acuza periodic mediile extremiste din EAU de finantare a gruparilor radicale palestiniene. Conform mass-media de limba araba, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS, in prezent, in seicatele care formeaza Emiratele Arabe Unite locuieste o importanta comunitate araba palestiniana, cifrata la peste 300 de mii de oameni, bine organizata, si care este implicata activ in finantarea activitatilor politice si militare ale gruparilor palestiniene. Surse oficiale locale au declarat ca membrii acesteia colaboreaza cu serviciile de securitate ale EAU pentru identificarea si arestarea participantilor la asasinat.

Efecte economice

Surse diplomatice locale au declarat, in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca decizia autoritatilor locale va avea un efect negativ asupra economiei EAU datorita rolului important jucat de cetatenii israelieni in relatiile economice internationale pe care se bazeaza economia de servicii a EAU, inclusiv in sectoarele bancar, energetic si al dezvoltarii imobiliare. Sursele citate au subliniat ca in EAU locuiesc peste 500 de mii de cetateni occidentali si ai Republicii Turcia, cateva mii avand si pasapoarte israeliene, chiar daca acestea nu sunt folosite in relatiile cu autoritatile locale din EAU. Totodata, sursele citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS au atras atentia asupra statutului economic important jucat in EAU de cateva mii de cetateni ale tarilor Comunitatii Statelor Independente (CSI) care dispun de dubla cetatenie, cea a Israelului si a statului de origine, care sunt la originea unor investitii evaluate la zeci de miliarde de dolari. Potrivit oficialilor citati, acesti “oligarhi” din statele CSI vor prefera sa migreze care alte centre financiare si de servicii din regiunea Golfului Persic.
La randul lor, surse din cadrul comunitatii de afaceri straine din EAU au declarat, in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca mai multe companii care activeaza in EAU, si banuite de relatii comerciale cu Israelul au primit amenintari, serviciile de securitate locale intensificand masurile de protectie a angajatilor acestora. Aceleasi surse au declarat ca sunt asteptate masuri restrictive similare din partea altor state arabe din regiune la adresa cetatenilor straini, pe fondul acutizarii impactului crizei economice asupra zonei Golfului Persic. Sursele citate au acuzat autoritatile din EAU ca folosesc acest incident pentru limitarea drastica a activitatii comerciale a unor societati legitime sub pretextul protejarii securitatii nationale a EAU.

Ancheta greoaie

De asemenea, serviciile de securitate locale au declarat ca doi dintre presupusii autori ai asasinatului ar fi calatorit in februarie 2010 in SUA cu pasapoarte false. Dezvaluirea ar putea tensiona relatiile intre SUA si Israel, deoarece presupusii agenti israelieni ar fi putut incalca legislatia americana. Politia din Dubai a mai descoperit deja carti de credit folosite de presupusi asasini la banca americana MetaBank si Payoneer Inc, un important distribuitor de carduri cu birouri in Israel.
Conform locotenent-generalul Dahi Khalfan Tamim, o echipa de 26 de membri a folosit paşapoarte europene şi australiene pentru a intra in ţara in ianuarie şi pentru a-l ucide pe Mahmoud al-Mabhouh. Comandantul poliţiei din Dubai a declarat ca a fost identificat un al 27-lea suspect in cazul asasinarii lui Mahmoud al-Mabhouh, menţionand ca este vorba despre o femeie. Generalul a refuzat sa comenteze dezvaluirile din mass-media israeliana privind participarea la asasinat a unor activisti ai organizatiei Hamas.

Netanyahu arestat

Şeful serviciilor interne de securitate din Dubai a anunţat marţi ca a prezentat procurorului o cerere pentru arestarea premierului israelian Benjamin Netanyahu, spunand ca de acum este convins ca Mossadul l-a asasinat pe cadrul Hamas. Generalul Dhahi Khalfan a subliniat ca decizia finala de a cere un mandat internaţional de arestare ţine de autoritaţile politice ale emiratului.
“Acum sunt sigur ca Mossadul este responsabil pentru aceasta crima”, a spus generalul. “I-am prezentat procurorului general o cerere pentrru arestarea lui Netanyahu şi a şefului Mosdsad, Meir Dagan”, a precizat el. Totuşi, generalul a spus ca ştie ca premierul israelian nu va fi niciodata arestat, dar este nevoit sa “il vizeze pe cel care a ordonat crima, ca pe un criminal”. Mahmoud al-Mabhouh a fost gasit mort in camera sa de hotel din Dubai la 20 ianuarie. Oficialii israelieni spun ca nimic nu demonstreaza implicarea Mossadului, chiar daca presa din statul israelian sugereaza ca aceste servicii sunt intr-adevar responsabile.
Generalul Khalfan a spus recent ca “va fi lansat un mandat de arestare” pentru Netanyahu, daca se va confirma o implicare a Mossad. Poliţia din Dubai a publicat o lista cu 26 de suspecţi care au folosit paşapoarte occidentale, autentice.

Asasinat autorizat

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a autorizat Mossad-ul, principalul serviciu de informatii de la Ierusalim, sa duca la indeplinire misiunea de a-l asasina in Dubai pe Mahmoud al-Mabhouh, un important membru al seviciului de securitate al miscarii palestiniene Hamas, relateaza mass-media internationala, citand surse locale. Conform sursei citate, fiind, potrivit legislatiei israeliene, persoana care isi da autorizarea finala pentru astfel de operaţiuni, premierul Netanyahu, a fost informat in legatura cu planurile de a-l ucide pe al-Mabhouh. Deoarece misiunea a fost considerata ca neprezentand un grad mare de risc sau de complexitate, Netanyahu a autorizat-o, semnand astfel condamnarea la moarte a lui Mabhouh, asasinat la 19 ianuarie 2010.

Reactie internationala

Toate tarile mentionate in acest caz, cu exceptia Germaniei, au declarat ca pasapoartele folosite au fost falsificate, Marea Britanie si Irlanda cerand ambasadorilor israelieni explicatii legate de pasapoartele false, despre care au afirmat ca reprezinta „un incident foarte grav”. Cu toate acestea, autoritatile din Dubai sustin ca pasapoartele nu au fost false. „Asasinii au fost idioti, deoarece toate miscarile lor au fost urmarite secunda cu secunda de camerele de supraveghere”, a afirmat Tamim. Generalul arab a mai declarat ca politia din Dubai are dovezi suplimentare, in afara de imaginile si casetele video date publicitatii. „In zilele urmatoare vor aparea si alte surprize, care nu vor lasa loc de indoiala”, a spus el.
Surse din cadrul serviciilor occidentale de informatii, citate de mass-media internationale, considera ca Mossadul a subestimat serviciile de contraspionaj ale Emiratelor Arabe Unite, cunoscute drept unul dintre cei mai importanti aliati ai serviciilor americane de spionaj in razboiul secret impotriva teroristilor islamisti din regiune.
La randul sau, mass-media israeliana a reactionat dur, primul vizat fiind seful Mossadului, Meir Dagan, fost general de armata si aflat pentru al optulea an la conducerea organizatiei. Meir Dagan este apreciat de liderii israelieni pentru “razboiul din umbra” pe care il conduce impotriva Hamas, a gherilelor libaneze Hezbollah, precum si impotriva programului nuclear al Republicii Islamice Iran, in pofida intensificarii acuzatiilor la adresa lipsei de progres in aceasta privinta. Totodata si premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a ordonat sefului securitatii sa isi dea demisia, pe fondul acutizarii conflictului dintre cei doi. Reamintim ca un eveniment similar s-a mai intamplat si in 1997, cand seful Mossad (Institutul de Spionaj si Operatiuni Speciale al Israelului) a demisionat dupa ce oamenii sai au esuat in misiunea de a-l otravi pe Khaled Meshaal (liderul in exil al miscarii palestiniene Hamas), relateaza mass-media internationala, preluata de presa de la Bucuresti.

Spionul laudat

In iunie 2008, cand mandatul lui Meir Dagan a fost prelungit in fruntea serviciului secret Mossad, premierul israelian de atunci, Ehud Olmert, declara ca „Meir Dagan isi indeplineste atributiile cu un succes exceptional si lista realizarilor Mossad de-a lungul ultimilor sase ani este impresionanta”. La randul sau, ministrul israelian de Externe, ultranationalistul Avigdor Lieberman, nu a negat implicarea Mossadului in moartea lui Mabhouh, dar a precizat ca „si alte servicii secrete sau alte state” s-ar putea sa fi avut un rol in aceasta afacere. Reamintim ca mass-media si autoritatile arabe considera ca Mossadul s-a aflat in spatele unei serii de asasinate la nivel inalt in Liban si Siria. In urma cu doi ani, seful militar al Hezbollah, Imad Moughniyah, a murit intr-un atentant cu masina capcana. Israelul a negat orice implicare. Mossadul este creditat si cu localizarea unui posibil reactor nuclear sirian, care a fost bombardat in septembrie 2007 la ordinul premierului de atunci, Ehud Olmert.

Decapitare juridica

Anterior, surse din cadrul comunitatii de informatii israeliene, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca Ministerul Justitiei de la Ierusalim pregateste instituirea unei comisii oficiale de ancheta, care ii vizeaza pe actuali si fosti sefi ai serviciilor de informatii israeliene. Reamintim ca si in luna august 2009, sursele oficiale citate de mass-media israeliana, il nominalizau printre cei vizati si pe Meir Dagan, actualul sef al Mossad, principalul serviciu de informatii al statului Israel. Printre acuzatiile ce vor fi aduse se numara abuzul de putere si delapidarea de fonduri, oficialii israelieni respingand in bloc acuzatiile aduse. Sursele citate nu spun daca la originea acuzatiilor la adresa lui Meir Dagan se afla fostul sau adjunct, fortat sa demisioneze in urma unor conflicte personale cu acesta.

Razboiul spionilor

Atacul frontal al justitiei israeliene vine la cateva luni dupa ce directorul adjunct al Mossad a demisionat in urma prelungirii cu un an a mandatului lui Meir Dagan la conducerea serviciilor israeliene de informatii, precum si dupa mai multe recente esecuri ale Mossad, date publicitatii de mass-media israeliana si internationala. Reamintim ca numarul doi din Mossad, poreclit “Taf”, dupa prima litera ebraica a numelui sau de familie, si a carui identitate, conform legislatiei israeliene, nu este cunoscuta, este un fost membru al unitatii de elita a Statului Major, fiind responsabil cu “zeci de operatiuni” desfasurate de Mossad, in principal in statele musulmane din Orientul Mijlociu, inclusiv Republica Islamica Iran. El spera sa ii urmeze lui Meir Dagan, care conduce serviciul de informatii din 2002. Dar in 22 iunie 2009 Guvernul a anuntat oficial ca seful Mossad, insarcinat in special cu “razboiul din umbra” impotriva dosarului nuclear iranian, va ramane in functie timp de inca un an. Demisia lui Taf demonstreaza tensiunile din Mossad, provocate partial de personalitatea lui Dagan, au declarat surse Mossad pentru mass-media locala. Taf a fost numit in functie la inceputul mandatului lui Meir Dagan. Dupa trei ani, el a parasit serviciul de informatii pentru a-si continua studiile, dar a fost chemat inapoi de urgenta, dupa ce a fost destituit succesorul sau, acuzat ca a furnizat informatii secrete presei. Sursele citate au mai declarat ca unul din principalele puncte ale dezacordului este reprezentat de modul de conducere a razboiului impotriva programului nuclear iranian. Conform legislatiei israeliene, Mossad si Shin Beth, serviciul de securitate interna, insarcinat in special cu contraspionajul, depind direct de autoritatea premierului. Intre cele doua servicii exista o veche rivalitatea profesionala, oglindita periodic de mass-media israeliana, alimentata copios de dezvaluirile ofiterilor celor doua servicii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *