Islamul din România, sub asediul regimului Erdogan. Ankara umilește Bucureștiul

de | nov. 20, 2019 | ROMANIA | 0 comentarii

Muftiatul Cultului Musulman din România a organizat, luni, un eveniment religios la Constanța, unde a fost invitată și Abigail Rupp, adjunctul Ambasadorului SUA la București, relatează mass-media locală, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Conform organizatorilor, oficialul SUA urma să susțină un discurs despre libertatea religioasă. Când a ajuns pe scenă, diplomatul american a […]
Erdogan, curtat de Biden
Regimul Erdogan, atac total împotriva libertății de exprimare din România

Regimul Erdogan, atac total împotriva libertății de exprimare din România

Muftiatul Cultului Musulman din România a organizat, luni, un eveniment religios la Constanța, unde a fost invitată și Abigail Rupp, adjunctul Ambasadorului SUA la București, relatează mass-media locală, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Conform organizatorilor, oficialul SUA urma să susțină un discurs despre libertatea religioasă. Când a ajuns pe scenă, diplomatul american a fost oprit de Consulul General al Turciei la Constanța care i-a spus că prezența sa nu este prevăzută în program și trebuie să coboare de pe scenă. Momentul extrem de jenant a fost stins repede de Abigail Rupp, diplomat cu stagii în Federația Rusă, Moldova și Etiopia, care a mulțumit sălii pentru ospitalitate și a părăsit scena.

Acuzații turcești

Consulatul Turciei la Constanța a transmis că, din punctul lor de vedere, participarea și susținerea unui discurs de către Abigail Rupp nu erau prevăzute în program și că au rugat-o pe aceasta ”să fie înțelegătoare” și să coboare de pe scenă. ”Potrivit Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța și Biroului Atașatului pe Servicii de Religie, participarea la acțiunea prilejuită de Săptămâna Nașterii Profetului și susținerea unui discurs  de către un reprezentant al Ambasadei SUA la București nu erau prevăzute. Din acest motiv, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța dl. Turan i-a explicat politicos situația reprezentantei Ambasadei SUA  la București, a rugat-o să fie înțelegătoare și să nu își susțină discursul. Reprezentanta Ambasadei SUA la București a înțeles situația, nu și-a susținut discursul și a coborât de pe scenă, iar domnul Consul General i-a mulțumit pentru înțelegere”, au transmis reprezentanții Consulatului General al Turciei la Constanța, citați de Info-Sud- Est.

Diplomați străini în România, cenzurați de reprezentanții regimului Erdogan

Muftiul României, în ofensivă

Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România, contrazice vehement Consulatul Turciei la Constanța și susține că lista de invitați și discursuri a fost făcută împreună, de ambele instituții, deci diplomații turci știau că Abigail Rupp urma să țină un discurs. În susținerea afirmației, Muftiul a transmis Info Sud-Est listele pe care organizatorii au stabilit împreună cum se va desfășura evenimentul. ”Noi ne-am cerut scuze, dumneaei era pe lista vorbitorilor, evenimentul era organizat de Muftiat, ne pare rău de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții statului turc, respectiv consulul și cei doi atașați pe servicii religioase. Ne-am cerut scuze și față de Ambasada SUA, ne cerem scuze și public pentru incident. Nu am vrut să intervin atunci pentru că se crea o stare foarte mare de haos, se genera un conflict și eram și eu foarte tensionat și nu am vrut să mă cert cu ei, dar le-am transmis că nu este frumos ceea ce fac ei. Evenimentul este organizat în România, este organizat de o instituție de cult a statului român, Muftiatul, iar cei de la consulat sunt partenerii noștri, sunt bineveniți, dar orice invitat de-al meu este binevenit, având în vedere bunele relații pe care le avem noi, ca țară (România, n.red.), cu SUA. Văd că dumnealor nu au înțeles semnificația acestui eveniment. Noi suntem autoritatea care organizează evenimentul, ei au fost partenerii noștri, pentru că nu am avut resursele financiare necesare, adică să aducem oamenii din localități și conferențiarii din Turcia. Dar evenimentul este organizat de Muftiat, toate evenimentele religioase din România sunt organizate de Muftiat. Eu nu am nicio obligație să prezint Consulatului lista de invitați. Eu am făcut-o ca un gest de prietenie față de partenerii mei și le-am spus că vor veni și reprezentanții SUA la eveniment, deși nu eram obligat să le spun pe cine invit și pe cine nu”, a declarat Muftiul Iusuf Muurat pentru Info Sud-Est.

Libertatea religioasă

Ambasada SUA a transmis că gestul de luni al Consulatului Turciei denotă că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui reprezentant al SUA și că l-au împiedicat să vorbească tocmai la un eveniment despre libertate religioasă și diversitate. ”Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului și stă la baza protecției celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Susținem libertatea religioasă și de credință în întreaga lume și depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minorităților religioase oricând este posibil. Este regretabil faptul că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui înalt reprezentant al SUA și au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă și diversitate pe care le împărtășim în România”, au declarat reprezentanții Ambasadei SUA pentru Info Sud-Est.

Spiritul Profetului

„(…)As vrea sa ii multumesc Eminentei sale, Muftiului Iusuf pentru ca m-a invitat in aceasta seara aici pentru a sarbatori nasterea profetului Muhammed.  Eminenta sa Muftiul este o voce puternica in domeniul dialogului inter-confesional si al libertatii religioase.  Sunt onorata sa ma aflu aici printre dumneavoastra, membrii uneia dintre cele mai vechi comunitati religioase din Romania, si as vrea sa folosesc aceasta oportunitate pentru a reafirma relatia solida si de lunga durata dintre Statele Unite si comunitatile musulmane din Romania. Statele Unite sustin cu tarie promovarea libertatii religioase. Comunitatea musulmana din Romania este un exemplu remarcabil in Europa de comunitate cu o istorie bogata si in acelasi timp profund moderna si integrata” se arată în discursul pregătit de Abigail Rupp.

„Am vazut ilustrarea perfecta a acestei realitati atunci cand in Martie am vizitat colegiul Kemal Ataturk din Medgidia, unde elevi romani, atat musulmani cat si crestini, studiau, lucrau si se jucau impreuna.

Ma bucur de fiecare data cand am sansa de a calatori in afara Bucurestiului si imi place in mod special sa experimentez cultura si caracterul unic al regiunii Dobrogea.  Sa vad minaretele, sa respir aerul marii si sa gust mancarurile minunate – poti sa simti istoria acestui loc, infuzia culturii comunitatilor turce si tatare si traditiile Islamului. Locuitorii acestei regiuni si aceasta comunitate sunt cu adevarat speciali: in mod unic romani si mandri musulmani.

Sarbatoarea din aceasta seara nu este doar o dovada a traditiei musulmane vii din Dobrogea, ci si un prilej de amintire despre importanta valorilor commune ale sperantei, increderii, tolerantei si pacii” se mai arată în discursul pregătit de diplomatul SUA.

„(…) Comunitatile dumneavoastra joaca un rol cheie nu doar pe plan intern in Romania, ci in intreaga lume unde formati punti culturale si diplomatice cu acele comunitati inrudite din alte tari, inclusiv Statele Unite. Legaturile dumneavoastra ajuta nu doar la raspandirea culturii si identitatii romanesti in alte tari si printre alte popoare, ci imbogatesc Romania cu diversitatea valoroasa a culturii si ideilor pe care aceste conexiuni le aduc inapoi.

Comunitatile dumneavoastra din Romania sunt intruchiparea viziunii Profetului Muhammed despre o societate variata, armonioasa si rodnica. V-ati faurit o cultura si viata frumoasa, precum si identitati cu adevarat unice in calitate de romani turci si tatari musulmani. In numele Ambasadorului Klemm, al Ambasadei si al poporului american, va multumesc pentru oportunitatea de a sarbatori in aceasta seara cu dumneavoastra aceasta cultura si nasterea Profetului.  In spiritul Profetului si al prieteniei, va doresc o seara frumoasa”. (N.G.)

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *