Importuri de fructe şi legume restricţionate de Moscova

, , ,
 

250px-Moldova_judete-largeAutorităţile de la Chişinău au solicitat părţii ruse iniţierea unor negocieri, în regim de urgenţă în privinţa exportului de fructe şi legume, după ce serviciile ruse au restricţionat importul de producţie agricolă moldovenească.
Ruşii au acceptat doar 33 de companii din Republica Moldova, care să exporte fructe şi legume dintr-o listă de 136 de companii care exportau până în prezent, plus alte circa 40 care au solicitat permisul respectiv, a declarat luni Vasile Bumacov, viceministru al agriculturii şi industriei alimentare, după o întrevedere cu exportatorii.
Potrivit lui, serviciile ruse încă nu au prezentat o explicaţie plauzibilă, iar autorităţile au solicitat negocieri în această privinţă, mai ales că mulţi producători au pregătit deja fructele şi legumele pentru export şi suportă pierderi zilnice.
Bumacov a respins faptul că fructele şi legumele moldoveneşti ar fi necalitative, menţionând că acestea au fost întotdeauna apreciate pozitiv pe piaţa rusă. Fiind întrebat dacă Republica Moldova caută şi alte pieţe de desfacere a producţiei agricole, Bumacov a spus că o anumită cantitate se exportă în UE, dar piaţa rusă este dominantă şi ‘trebuie făcut totul pentru a nu o pierde’.
Restricţiile la importul de fructe şi legume vin la scurt timp după ce serviciul sanitar rus a prezentat un şir de pretenţii şi a limitat importul de vin din Republica Moldova. Unii analişti şi politicieni consideră această decizie ca fiind una politică.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *