Haos controlat: Navalny și Putin

de | feb. 4, 2021 | FEDERATIA RUSA | 0 comentarii

După publicarea unei investigații privind averea lui Putin, elitele rusești au un motiv serios să se teamă de viitorul lor. Prin urmare, protestele din Rusia, care au apărut ca o reacție la anchetarea lui Alexei Navlany, ar putea deveni foarte bine un prilej pentru tranzitul puterii de la Putin prin implicarea „prinților locali”. Lupta dintre […]
Liderul rus, Vladimir Putin, rămâne țarul federal rus până în 2036
Liderul rus, Vladimir Putin, rămâne țarul federal rus până în 2036

Liderul rus, Vladimir Putin, rămâne țarul federal rus până în 2036

După publicarea unei investigații privind averea lui Putin, elitele rusești au un motiv serios să se teamă de viitorul lor. Prin urmare, protestele din Rusia, care au apărut ca o reacție la anchetarea lui Alexei Navlany, ar putea deveni foarte bine un prilej pentru tranzitul puterii de la Putin prin implicarea „prinților locali”.

Lupta dintre clanurile care încearcă să preia puterea nu este o situație nouă pentru Rusia. Dar lupta pentru „tron” va duce confruntarea la un nou nivel, având în vedere că acum toată lumea are obiective comune – unirea împotriva lui Putin. Una dintre probleme este că imaginea țarului din Rusia a avut mult timp pentru a se consolida. „Există Putin – există Rusia, nu există Putin – nu există Rusia”, a spus odată președintele Dumei de Stat Viacheslav Volodin. Și aici apare principala problemă: imaginea țarului este atât de înrădăcinată în subconștientul poporului rus, încât este gata să dea vina pe oricine și orice pentru necazurile sale, dar nu pe președinte. Principala sursă pentru problemele din Rusia este Trump, Biden, Occidentul, ucrainenii, propaganda gay, dar nu Putin.

În acest context, se întâmplă următoarele: într-o țară în care aproape totul este clasificat, apare o anchetă marca Alexei Navalny despre palatul lui Putin. Da, dacă vorbim despre corupția de vârf a elitei politice rusești – cu siguranță, se poate face un serila, dar Navalny, fiind politician de opoziție, a criticat pe toată lumea în tot acest timp, dar nu și pe Putin.

Peste 60 de milioane de oameni au urmărit filmul despre palatul președintelui Federației Ruse. Mai mult, informațiile au fost transmise către Fundația Navalny (așa cum le place să spună în Rusia), probabil chiar de către serviciile speciale rusești. Proprietatea, care se află la dispoziția serviciilor speciale rusești, este imposibil să fie survolată cu o dronă a teritoriului protejat de Serviciul Federal de Securitate fără ajutorul din exterior al persoanelor din interior.

Toate acestea sugerează că „Turnurile Kremlinului” tremură. În Occident, nimeni nu va negocia cu Putin niciun dosar, iar elitele vor suferi sancțiuni și presiuni politice. Deci această nemulțumire nu a început ieri și nu odată cu lansarea filmului lui Navalny: prin rescrierea Constituției, care a anulat mandatul lui Putin, el și-a tras pe sfoară partenerii politici. Prin urmare, Alexey Navalny va deveni un adevărat instrument de „reducere la zero”.

Crimeea, zonă strategică pentru Kremlin în bazinul Mării Negre

Crimeea, zonă strategică pentru Kremlin în bazinul Mării Negre

Prin urmare, protestele din Rusia nu sunt altceva decât o operațiune specială a oficialilor de securitate ruși, care va împinge situația până în momentul tranzitului puterii. În condițiile unor proteste controlate, ca să spunem așa „haos controlat”, va fi cel mai ușor pentru Putin să se retragă. În ciuda faptului că Maidanul de la Kiev i-a speriat pe oficialii de securitate ruși, după evenimentele din Belarus, ei sunt pregătiți pentru diferite scenarii de confruntare de stradă. Prin urmare, Navalny însuși are nevoie de „prinții locali” pentru marele joc. Ei bine, dacă Navalny nu va acționa cu îndemânare, ne amintim cu toții ce s-a întâmplat cu Nemțov, Politkovskaya și mulți alții.

Mai mult, „desacralizarea” lui Putin va avea loc conform unui scenariu subtil: participanții la acest joc vor trebui să înțeleagă că Putin este vinovat de tot ceea ce se întâmplă. Iar dacă Putin va pleca, noua elită se va angaja să „rezolve” toate problemele. În același timp, Putin, care este obișnuit cu puterea absolută, la fel ca celălalt coleg al său din „frățescul” Belarus, înțelege că, dacă va pleca, lumea lui se va prăbuși. Pentru el, nu există nicio lume în care nu va deține puterea. Și ca urmare nu înțelege că proprii săi oameni vor începe să-l zdrobească. Prin urmare, marele joc al micilor regi poate scăpa de sub control, iar „haosul controlat” va aduce mult mai mult decât era planificat.

(Marianna Prysiazhniuk)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *