GNL ori South Stream?

,
 

Premierul rus Putin negociaza sferele de influenta din Marea Neagra cu omologul sau turc Erdogan

Premierul rus Putin negociaza sferele de influenta din Marea Neagra cu omologul sau turc Erdogan

Relatiile ruso-turce sunt, practic, inepuizabil de generoase in subiecte pentru comentatorii de presa. Raporturile politice intre cei doi centri de putere din zonele Marii Negre, Caucazului si Asiei Centrale, ultimele doua in mare prefacere dupa destramarea URSS, departe de a se deteriora, exemplifica o noua orientare, constructiva, post-razboiul rece, si la Moscova, si la Ankara. Componenta economica a relatiilor bilaterale are, si ea, un palmares bogat, si in ce priveste volumul schimburilor comerciale si expansiunea turismului sau cooperarea economica. Spectaculoasa este conlucrarea energetica, unde a fost perfectata constructia in Turcia, de catre Rusia, a unei centrale atomoelectrice. Proiectul se alatura retelei de transporturi de petrol si gaze din Asia Centrala si Caucaz prin Rusia si Turcia. Intre cele doua tari functioneaza, pe sub Marea Neagra, conducta Blue Stream 1 si se are in vedere punerea in opera a Blue Stream 2.

Cel mai notoriu obiectiv avut in vedere este, insa, magistrala South Stream, care ar urma sa asigure transportul de gaze naturale prin Rusia si apoi Turcia catre Bulgaria, Serbia, Slovenia, Ungaria, Grecia, Italia. Dar tronsonul dintre Rusia si Turcia, tot submarin, a devenit o problema de suspense, mai ales dupa vizita premierului Erdogan la Moscova la jumatatea lui martie 2011. Ankara nu se grabeste sa-si dea acceptul pentru tronsonul submarin al gazoductului prin apele ei teritoriale (traseu inconturnabil in conditiile in care Rusia vrea sa evite varianta prin apele teritoriale ale Ucrainei).

Unii comentatori sunt inclinati sa dramatizeze episodul si vad in acest blocaj (temporar?) sfarsitul proiectului South Stream, atat de scump premierului Putin, altii cred ca este vorba doar de o formula a Ankarei de a obtine un pret mai scazut la livrarile energetice ale Rusiei in schimbul acceptarii traseului conductei submarine prin apele ei teritoriale. Scepticismul comentatorilor a fost alimentat si de anuntarea, la Mosxova, a unui proiect de transport de gaz natural lichefiat (GNL), ce va fi livrat de o uzina de lichefiere ce urmeaza a fi construita in peninsula Iamal din nord-vestul Siberiei. Va fi GNL un proiect suplimentar sau un inlocuitor al South Stream? Partea rusa sustine ca proiectul GNL nu se va substitui South Stream, Turcia intarzie sa se pronunte.

Oricum, South Stream este intr-un moment de incertitudine. Oricum, insa, solidele relatii de ansamblu ruso-turce ofera argumente ca, pana la urma, cei doi parteneri vor gasi o solutie amiabila pentru depasirea fazei critice. Putin si-a investit prestigiul in proiectul South Stream si in 2012 in Rusia vor avea loc alegeri prezidentiale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *