Germania-Turcia: nimic nu e simplu


 

Parada turca pe sub poarta Brandenburg din Berlin. Conform datelor neoficiale, aproximativ 8 milioane de turci locuiesc, legal si ilegal, in Republica Federala Germania

Parada turca pe sub poarta Brandenburg din Berlin. Conform datelor neoficiale, aproximativ 8 milioane de turci locuiesc, legal si ilegal, in Republica Federala Germania

La 15 ianuarie 2011, premierul Erdogan a facut o declaratie fulminanta la adresa Berlinului, pe care comentatorii din Israel au comparat-o cu reactia vehementa a sefului guvernului de la Ankara fata de o declaratie a premierului israelian la un forum de la Davos. Premierul Erdogan se adresa astfel cancelarului german, in legatura cu pozitia ei in problema cipriota: ”Doamna Merkel va trebui sa-si revada cunostintele de istorie si sa prezinte scuze intregii Turcii”.
Reactia, mai putin obisnuita pentru limbajul diplomatic, traduce, de fapt, starea tensionata din relatiile dintre Ankara si Berlin, profund marcate de problema integrarii Turciei in Uniunea Europeana.

Poarta, blocata, dintre Turcia si UE isi are o cheie fara de care nu se poate si la Berlin. Dar Berlinul considera ca Turcia nu va putea niciodata indeplini conditiile de aderare la UE si, chiar daca le-ar indeplini, nu toti membrii Uniunii ar fi de acord cu intrarea Turciei in Europa Unita. Germania nu este insa linistita cu o asemenea eventualitate, caci ar duce la aparitia unei Turcii instabile si, de aceea, doreste ca dialogul Europei cu Turcia sa continue, iar pentru aceasta e nevoie de un alt proiect comun. Instabilitatea in Turcia ar spori si presiunea imigrationista asupra Europei, si in special asupra Germaniei, din partea turcilor in cautare de lucru pe continent. Apoi, Turcia va avea un cuvant tot mai greu de spus in privinta transporturilor energetice din Orientul Mijlociu si Asia Centrala spre Europa. In sfarsit, Turcia nu va putea fi deloc ignorata in tratarea unor probleme de securitate si aparare, mai ales pe axa China-Rusia-Iran.

Suficiente motive pentru ca Berlinul sa temporizeze, cat mai agreabil cu putinta dialogul cu Ankara si propune Turciei un „parteneriat privilegiat” cu Europa, ca substitut al aderarii la UE. Si oficialitatile, si presa, resping categoric culoarul de fuga imaginat de Germania. Comentatorul Beril Dedeoglu ameninta chiar ca, daca procesul de aderare la UE va esua, Turcia va continua sa-si dezvolta relatiile bilaterale cu unele state din UE, prin acorduri de comert sau investitii ori prin cooperare in domeniul securitatii si apararii, „dar nimeni nu poate da sperante ca Germania se va afla printre statele pe care Turcia le va alege pentru a-si dezvolta relatii”. Chiar daca, in 2010, Germania era principalul partener comercial european al Turciei, cu 25 de miliarde de euro.
De la Germania, care are legaturi speciale cu Turcia, Ankara asteapta mai mult decat de la altii, in Europa, sprijin pentru intrarea in UE. De aici, si asteptarile mai justificate, si pozitia mai intransigenta a Ankarei fata de Berlin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *