„One Year of Fighting. Lecţii pentru UE din rezilienţa Ucrainei şi din sectorul energetic”

de | feb. 26, 2023

Ucraina se confruntă cu o insurgență în Donbas

Ucraina se confruntă cu o insurgență în Donbas

Situaţia din Ucraina, viitorul cooperării în domeniul energiei, precum şi rolul societăţii civile în viitor au constituit principalele teme ale unui eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului, în data de 22 februarie, eveniment în care a fost lansat de către Expert Forum (EFOR) raportul anual „One Year of Fighting. Lecţii pentru UE din rezilienţa Ucrainei şi din sectorul energetic”.

Situație dramatică

Evenimentul a fost deschis de Raimar Wagner, Director de proiect România – Moldova, Fundaţia Friedrich Naumann, care a subliniat faptul că securitatea oamenilor este deosebit de importată.

„Am fost martorii situaţiei dramatice din Moldova şi în scurt timp atât România cât şi Moldova au reuşit să rezolve problemele din ultimele decenii, lucruri care fuseseră planificare, dar care nu fuseseră puse în aplicare. (…) Vedem că economia de piaţă şi legile liberale ale economiei de piaţă funcţionează. Trebuie să avem o abordare nu numai pe termen mediu, ci şi pe termen lung, trebuie să avem securitate”, a arătat oficialul.

Lecții din Ucraina

Directorul Expert Forum, Sorin Ioniţă, a vorbit despre Ucraina, rolul societăţii civile în viitor, respectiv agenda societăţii civile şi a comunităţilor locale în vederea reconstrucţiei Ucrainei.

„Raportul este regional. Există lecţii de învăţat din experienţele tragice din Ucraina, din ultimul an şi, ca în orice criză, ar trebui să încercăm să învăţăm ceva ce ne ajută pe noi toţi. Vedem state membre noi, ca Polonia, care au o voce din ce în ce mai tare în Europa, est-europenii în general, părerile lor contează mai mult acum decât acum câţiva ani pentru că acum punctul de interes la bine şi la rău este aici, în regiunea noastră. (…) Mesajul nostru este că anumite politici comune din Europa ar trebui reconturate pentru a include lecţii. (…) Astăzi subiectul principal este energia, sistemele energetice şi politica comună a energiei, dar cuvântul-cheie este descentralizare, producţie descentralizată, sisteme flexibile, un nou tip de gestionare, includerea energiilor regenerabil în fluxuri cu două sensuri. (…)Vorbim despre reforme, dar reformele sunt greu de început pentru că sunt multe interese care sunt legate de structura actuală. Ucraina se confruntă cu distrugere şi singurul mod în care poate rezista este să se creeze un nou model”, a subliniat Sorin Ioniţă.

Parteneriat strategic

Eduard Auer, şef de divizie – Parteneriatul Estic, Cooperare Regională şi OSCE, Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), a subliniat că acest parteneriat este foarte important pentru Uniunea Europeană, pentru că joacă un rol foarte important în reţelele locale, regionale, încercând să menţină o relaţie bună între vecinii din această zonă.

„Este foarte important să ne amintim contextul geopolitic în care trebuie să evolueze politicile noastre acum şi în contextul mai amplu al zonei în care ne aflăm. Vorbim despre invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, noi, în Europa, ne gândeam ca războiul aparţine trecutului, dar iată că ne confruntăm cu această problemă. (…) Prioritatea principala la ora actuală o constituie sprijinul acordat Ucrainei”, a arătat vorbitorul.

Potrivit acestuia, există trei paliere ale sprijinului european către Ucraina, în primul rând sprijinul nemijlocit militar, financiar, umanitar.

Share our work

0 Comentarii