Divergente ruso-americane pe tema dosarului nuclear iranian

, , ,
 
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se opune izolarii Iranului

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se opune izolarii Iranului

Ministrul de externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, este de părere că nu trebuie să se spună că Rusia şi SUA au o poziţie unitară faţă de Republica Islamica Iran, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Pentru SUA, ca şi pentru noi, este inacceptabilă încălcarea regimului neproliferării armelor nucleare. Aceasta este poziţia noastră comună deşi, în ceea ce priveşte metodele de realizare a ei, părerile noastre nu coincid sută la sută. Iranul pentru noi, spre deosebire de SUA, este un vecin apropiat, cu care avem legături tradiţionale condiţionate istoric şi cu care colaborăm în domeniile economic, umanitar şi tehnico-militar. Iranul este partenerul nostru în zona Caspicii şi de aceea nouă nu ne este deloc indiferent ce se va întâmpla în Iran şi în jurul lui”, a spus ministrul rus al afacerilor externe într-un interbiu acordat mass-media rusa. „Totodată, a spus ministrul rus, pe noi ne îngrijorează foarte tare şi nu ne putem împăca cu faptul că Iranul refuză să colaboreze cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA). Ba mai mult, actuala conducere iraniană declară că avem dreptul să îmbogăţim uraniu. Desigur, acest lucru nu este interzis în Tratatul de neproliferare pentru că, probabil, atunci când s-a pregătit acest tratat nu i-a trecut nimănui prin minte că aceste tehnologii vor deveni atât de uşor accesibile la sfârşitul secolului trecut – începutul secolului curent”, a mai adaugat inaltul oficial rus.

Oferta inacceptabila
 

Autoritatile americane au declarat la inceputul saptamanii curente ca oferta iraniana de a schimba uraniu slab imbogatit cu combustibil inalt procesat pentru un reactor de cercetare este inacceptabila, relateaza mass-media de peste Ocean. Departamentul de Stat a declarat ca diplomatii americani urmaresc intens ideea unor sanctiuni suplimentare impotriva Teheranului datorita lipsei de cooperare in problema nucleara.

Reamintim ca oferta iraniana, expusa intr-o scrisoare adresata Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a fost descrisa ca primul raspuns oficial al Teheranului la o propunere facuta de AIEA in luna octombrie 2009. Conform propunerii din octombrie, Iranul ar fi trebuit sa livreze majoritatea depozitelor sale de uraniu slab imbogatit in strainatate, urmand ca dupa cateva luni sa primeasca combustibil inalt imbogatit pentru un reactor iranian folosit pentru producerea de izotopi nucleari in scopuri medicale. In mesajul sau adresat AIEA, Iranul a declarat ca doreste sa schimbe uraniu slab imbogatit pentru combustibil de reactor dar ca schimbul ar trebui sa aiba loc simultan si pe teren iranian.

La o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, P. J. Crowley, preluat de publicatia The Epoch Times, a declarat ca oferta iraniana este o diversiune care nu va face nimic pentru a reasigura comunitatea mondiala ca programul nuclear al Teheranului este pasnic. El a declarat ca contraoferta iraniana este inacceptabila. Crowley a mai declarat ca administratia Obama este inca deschisa pentru discutii cu Iranul, dar ca va actiona mai agresiv in privinta aplicarii unui al patrulea set de sanctiuni ONU. “Noi nu am inchis usa pentru alte implicari viitoare. Dar e nevoie de un partener cu adevarat doritor pentru a realiza asta. De fapt, Iranul face o serie de declaratii, zi dupa zi, saptamana dupa saptamana. Dar refuza sa vina la masa si sa negocieze cu adevarat si sa adreseze temerile comunitatii internationale”, a declarat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *