Davutoglu debarca la Bucuresti


 

Ministrul de Externe de la Ankara, Ahmet Davutoglu, arhitect al politicii externe promovate de Republica Turcia

Ministrul de Externe de la Ankara, Ahmet Davutoglu, arhitect al politicii externe promovate de Republica Turcia

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoğlu, a efectuat astăzi, 31 august 2011, o vizită în România, la invitaţia adresată de ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, relateaza MAE de Bucuresti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cu această ocazie, ministrul turc de Externe s-a adresat ambasadorilor români, în calitate de invitat special la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, şi a avut convorbiri cu omologul român, Teodor Baconschi.
Şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoğlu, a susţinut o amplă şi complexă expunere în faţa corpului diplomatic şi consular român. Adept al principiilor de politică externă precum „zero probleme cu vecinii” şi „stabilirea echilibrului între securitate şi libertate”, intervenţia sa a arătat, prin exemple din experienţa Turciei, cum poate fi aplicată această viziune. „Stabilitatea internă a unei ţări depinde de acest echilibru între securitate şi libertate. (…) Dacă sacrificăm libertatea în favoarea securităţii, se ajunge la un regim totalitar. Şi, din contră, dacă sacrificăm securitatea în favoarea libertăţii ajungem la anarhie. Democraţia este cel mai bun sistem politic pentru că reface acest echilibru”, a explicat demnitarul turc.

Dialog substanţial

Ministrul turc al Afacerilor Externe a apreciat în mod deosebit invitaţia adresată de omologul român de a participa, în calitate de invitat special, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, subliniind în context faptul că „România este pentru Turcia atât un vecin, cât şi un prieten, dar şi un partener economic important. Relaţiile în plan politic, economic şi cultural între România şi Turcia sunt foarte bune şi consider că viitorul lor este unul strălucit”.
În ceea ce priveşte agenda discuţiilor dintre cei doi înalţi oficiali, aceasta a inclus stadiul relaţiilor bilaterale, cu accent pe cooperarea politică şi economică, aderarea Turciei la UE şi progresele realizate, precum şi teme de actualitate de pe agenda regională şi internaţională, în special dezvoltările recente din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.
„Am avut un dialog substanţial cu privire la relaţiile româno-turce şi am constatat că acestea au atins un nivel consistent pe care trebuie să îl adaptăm realităţilor regionale şi oportunităţilor pe care le avem atât în zona Mării Negre, cât şi în raporturile noastre cu Alianţa Nord-Atlantică, din care ambele ţări fac parte, şi în relaţia cu UE, din care noi facem parte şi din care Turcia doreşte să facă parte”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Schimburi de miliarde

Un accent deosebit a fost pus în cadrul convorbirilor asupra schimburilor comerciale bilaterale, cei doi şefi ai diplomaţiei convenind să facă eforturi pentru ca valoarea acestora să atingă pragul de 10 miliarde de dolari.  Turcia este al cincilea partener al României, iar înainte de criza economică mondială valoarea schimburilor comerciale a atins pragul de 7 miliarde. „Ţările noastre pot conlucra mult mai activ în domenii precum reforma şi refacerea structurii de sănătate, Turcia are spitale private foarte performante. Ne propunem să preluăm din experienţa Turciei şi în domeniul turismului. Turcia primeşte anual, jumătate din populaţia ei ca număr de turişti, care aduc economiei turce un venit de 30 de miliarde de dolari”, a evidenţiat şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi. Ministrul român de Externe l-a mai asigurat pe omologul său turc că România sprijină  în continuare proactiv parcursul european al Turciei, iar cei doi demnitari au convenit „continuarea într-un ritm cât mai alert a negocierilor pentru formalizarea parteneriatului strategic” între cele două ţări.

Putere regională

Inaltul diplomat turc a declarat că acum nimeni nu are niciun sentiment negativ privind democraţia în această ţară sau viitorul său economic, pentru că există stabilitatea politică. În 2001, când s-a schimbat guvernul, Turcia era într-o criză economică profundă. În 2003, dacă e să comparăm om ţară cu un om, explică ministrul, Turcia se vedea dinafară ca având „muşchi, putere”, dar era cu „stomcul gol”, pentru că avea nevoie de ajutoare externe, de împrumuturi din partea SUA, UE şi a altor state. Avea şi o „inimă slabă” pentru că se temea că va veni comunismul, radicalismul, că „arabii trădează, americani sunt imperialişti, Armenia şi Grecia sunt duşmani, China la fel, pentru că au construit zidul chinezesc, deci nu poţi avea încredere în nimeni”, a adăugat Davutoglu.

Echilibru fragil

Între timp, însă, politica externă s-a schimbat. Stabilitatea internă este considerată foarte importantă şi trebuie să se găsească un echilibru între securitate şi libertate, pentru a se evita „haosul sau dictatura”, a subliniat Ahmet Davutoglu. Constituţia a fost schimbată de trei ori şi au fost acordate diverse libertăţi kurzilor, a explicat ministrul, susţinând că schimbările din ţara sa sunt „o poveste de succes”. Există o interdependenţă regională, Balcanii nu pot fi separaţi de UE, de zona extinsă a Mării Negre, Orientul Mijlociu şi bazinul mediteranean, iar evoluţiile din Estul Europei din ultimii 20 de ani au creat efecte şi în Orientul Mijlociu. Primăvara arabă a pus sub semnul întrebării regimurile autocratice, deoarece acestea deveniseră anacronice, fiind bazate pe realităţile geopolitice ale Războiului Rece, când în ţările regiunii era mai importantă securitatea.
Procesul de europenizare, dorinţa de integrare în UE au ajutat Turcia, iar faptul că autorităţile turce doresc integrarea deplină în Uniune ca o garanţie a echilibrului între haos şi autocraţie.

Zero probleme cu vecinii

În ce priveşte relaţiile cu vecinii, diplomatul turc spune că şi-a dorit să nu existe nicio problemă cu aceştia şi a fost criticat că nu vede pericolul rusesc sau grecesc. „Există două categorii de ţări: prieteni şi potenţiali prieteni, Armenia e în a doua categorie. Acum avem relaţii excelente cu toţi vecinii. Doctrina noastră este că nu există duşmani permanenţi”, a mai spus Davutoglu.
Pe de altă parte, Turcia a reuşit să dechidă 30 de ambasade în ultimii ani şi urmează alte patru anul acesta, în Africa. Dorinţa de extindere a cooperării economice este foarte mare, pentru că există foarte mulţi antreprenori tineri şi dinamici, gata să-şi asume riscul oriunde în lume. „Dacă ne costă 5 milioane de dolari să deschidem o ambasadă şi alte 2 milioane de dolari pe an pentru funcţionarea ei, dar facem afaceri de 10 milioane de dolari, costurile sunt acoperite”, a explicat ministrul strategia diplomatică a ţării sale. El a dat exemplu investiţiilor turceşti în Etiopia, de 1,5 miliarde de dolari realizate de 249 de companii, precizând că există parteneriate strategice cu ţări din Asia, Africa şi America Latină.

Punte culturala

La rândul său, Ahmet Davutoğlua adresat ministrului Teodor Baconschi invitaţia de a efectua o vizită în Republica Turcia, mulţumind României pentru „atitudinea democratică, de înţelegere a multiculturalităţii pentru cetăţenii turci. Comunitatea turcă şi tătară din această zonă reprezintă o adevărată punte culturală între ţările noastre”, a adăugat şeful diplomaţiei turce,  anunţând, totodată, intenţia de a inaugura institute culturale la Bucureşti şi Constanţa.
Cu această ocazie a fost semnat Protocolul de Colaborare între Institutul Diplomatic Român şi Academia Diplomatică Turcă, în prezenţa miniştrilor de Externe Teodor Baconschi şi Ahmet Davutoğlu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.