Comunistii rusi il elimina pe Dumnezeu

, ,
 

Vladimir Putin, noul "tar" ortodox

Vladimir Putin, noul "tar" ortodox

Partidul Comunist din Federatia Rusa (KPRF) doreste sa elimine referinta la Dumnezeu din textul imnului national al fostei republici sovietice, relateaza agentiile internationale de presa. Boris Kashin, membru al Dumei de Stat de la Moscova (n.r. – camera inferioara a Parlamentului rus), a inaintat un proiect de lege pentru inlocuirea expresiei din imn care spune „aparata de Dumnezeu ca patria noastra iubita” cu „aparata de noi ca patria noastra iubita”. Pentru deputatul KPRF, referinta la Dumnezeu submineaza unitatea nationala si dezbina societatea multietnica din Rusia. Kashin a deplans faptul ca imnul nu respecta diferitele religii noncrestine recunoscute in Federatie si raneste sentimentele ateistilor.
Inca din 2005, Alexander Nikonov, presedintele Societatii Ateiste din Moscova, a declarat ca expresia ofensatoare este in discordanta cu drepturile constitutionale ale cetatenilor si a depus o plangere la Curtea Constitutionala. Totusi, nici un parlamentar rus nu crede ca imnul va fi schimbat, si datorita faptului ca propunerea lui Kashin nu a obtinut sprijinul nici unuia dintre principalii lideri politici din Rusia. Cu toate acestea, incidentul a redeschis controversa din jurul imnului si a invocarii lui Dumnezeu. Propunerea reprezentantului KPRF a fost catalogata de Lyubov Sliska, vice-presedinte ale Dumei si al Partidului Rusia Unita, ca o „initiativa nepotrivita”. „Daca comunistii cred ca cuvantul `Dumnezeu` este in contradictie cu Constitutia aceasta inseamna ca ei cred ca se pot pune pe sine in locul lui Dumnezeu, si aceasta este o greseala grava” a declarat deputata din partea partidului condus de premierul Vladimir Putin.
Patriarhia Ortodoxa Rusa a intervenit si ea in dezbaterea acerba pornita de la propunerea deputatului Kashin. Preotul Vsevolod Chaplin, seful departamentului Sinodului pentru dialogul intre Biserica si societate, a afirmat ca „majoritatea poporului nostru a adoptat acest imn si desi unii sunt inca impotriva, nu exista nici un motiv pentru eliminarea expresiei care il mentioneaza pe Dumnezeu”. Istoria imnului este legata de perioada Rusiei sovietice. Muzica a fost compusa de Alexander Alexandrov, iar textul de Sergei Mijalkov. A fost interpretat prima oara in 1944, pentru a inlocui Internationala. Textul continea laude la adresa lui Stalin care au fost scoase in 1953, odata cu sfarsitul cultului personalitatii acordat „taicutului”. Dupa moartea dictatorului, imnul a fost cantat fara text pana in 1977, cand a scris Mijalkov versurile.

Ortodoxia, arma imperiala

Dupa caderea Uniunii Sovietice, tara a ramas fara imn pana cand Vladimir Putin, in anul 2000, a decis sa fie folosita din nou melodia, insotita de un nou text in care Rusia este celebrata ca „patrie sfanta”, „unica” si „protejata de Dumnezeu”. Controversa renaste periodic si gaseste spatiu in dezbaterea publica, in special datorita faptului ca evidentiaza o foarte dezbatuta epoca a lui Putin, in care s-a folosit religia pentru consolidarea unitatii nationale. Premierul este acuzat de dorinta de a dori sa restaureze o noua forma de tarism in care ortodoxia este redusa la statutul de servitoare a puterii politice.
Boris Nemtsov, fostul vice-premier al lui Boris Yeltsin si acum vice-presedinte al coalitiei fortelor democratice Solidarnost, a descris acest lucru cu un ton dur in ultima sa carte, „Dezastrul Putin. Libertate si democratie in Rusia”: „Comunismul a avut propria sa ideologie, Putin nu are nimic, asa ca foloseste ortodoxia ca ideologie”. Pentru fostul om al lui Yeltsin, Patriarhia Moscovei, in special sub conducerea Patriarhului Alexei al II-lea, este si ea raspunzatoare. Pentru Putin, uniunea dintre actiunea politica si traditia religioasa este baza unei puteri solide astazi in Rusia. Nemstov vorbeste despre un „regim bazat pe doi stalpi: ortodoxia si auto-suficienta”. El adauga insa ca, desi puternica, aceasta structura „nu e destinata sa dureze”.

„Ortodoxia in Moldova”, explicata de Moscova

Anterior, site-ul Patriarhiei Ruse (patriarhia.ru) a anuntat lansarea lucrarii „Ortodoxia in Moldova” care cuprinde documente ce dezvaluie istoria relatiilor dintre Biserica Ortodoxa Rusa si cea din Moldova, precum si cea a credinciosilor in perioada de cand Basarabia a intrat in componenta Uniunii Sovieticii (1940-1991) in urma notelor ultimative date de Moscova catre Bucuresti. Lucrarea, in patru volume, cuprinde documente necunoscute pana acum din arhiva Federatiei Ruse, a Republicii Moldova si Romaniei, precizeaza sursa mentionata. Primul volum este consacrat perioadei 1940-1953, din momentul formarii RSS Moldovenesti si pana la moartea lui Stalin. Documentele vin sa clarifice anumite evenimente importante, precum refugiul preotimii romanesti din Moldova in 1940, Soborul local din 1945, vizita patriarhului rus Aleksii in Romania, in 1947. Alaturi de aceste documente, lucrarea mai include note din rapoartele acelor vremuri, informatii si materiale, dar si comentarii si concluzii, favorabile poziţiei oficiale ruse de nerecunoaştere a autorităţii canonice a Bisericii Ortodoxe Române pe teritoriul Republicii Moldova.

Istorie zbuciumata

Mitropolia Autonoma a Basarabiei a fost infiintata odata cu ridicarea in 1928, de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, a arhiepiscopului Gurie Grosu la rangul de Mitropolit al Basarabiei. Astfel, noua entitatea religioasa avea trei eparhii:  Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia Cetatea Alba-Ismail si Episcopia Hotin-Balti. Ca urmare a notei ultimative din 26 iunie 1940 si a intrarii Armatei Rosii in Basarabia la 28 iunie 1940, bisericile si manastirile din Basarabia sunt inchise, pentru ca mai apoi sa fie transformate in depozite de marfa, in spitale, cazarmi militare, sau chiar si  „case de odihna” pentru militarii rusi. Mitropolia Basarabiei, cu Consiliul Eparhial si cu Casa Eparhiala, este declarata Casa Armatei Rosii. Soldatii rusi nu s-au limitat in a transforma aceste locase de cult in „dependinte” ale Armatei sovietice. Pana in 1941, cand autoritatile romane revin in Basarabia, fusesera devastate sau distruse peste 200 de biserici si manastiri, preotii si calugarii sunt ucisi sau deportati, in numar foarte mare, iar bisericile si manastirile sunt daramate sau secularizate. Astfel, dupa ultima conflagratie mondiala, Mitropolia Basarabiei va fi desfiintata, iar in locul ei va fi organizata o Episcopie (mai tarziu Arhiepiscopie) sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Moscovei. Totodata, ierarhii numiti au fost de origine etnica rusa, iar Episcopiile de Cetatea Alba, Ismail, Hotin (Balti) au fost desfiintate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *