Chirtoacă reales primar al Chişinăului

, ,
 

Actualul primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă obţine un nou mandat de patru ani, în conformitate cu rezultatele date publicităţii de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova.

dorin-chirtoaca 7372Chirtoacă obţine o victorie la limită, în faţa contracandidatului său, comunistul Igor Dodon, cu 50,6% de voturi. Victoria lui Chirtoacă vine după ce, practic toată noaptea de după alegeri, Igor Dodon avea un rezultat mai bun. Şi de această dată, votul din suburbii a fost decisiv, având în vedere că în oraşul Chişinău, Chirtoacă a acumulat mai puţine voturi decât Dodon.

Potrivit Agepres, aceasta este cea de  a treia campanie electorală consecutivă, când candidatul comuniştilor la funcţia de primar al Chişinăului obţine un scor mai bun în primul tur, ca să fie învins în cel de-al doilea. La scrutinul care s-a desfăşurat duminică, în urma căruia au fost aleşi 511 primari, reprezentanţii partidelor care formează Alianţa penru Integrare Europeană au obţinut o victorie clară în faţa comuniştilor. Astfel, partidele membre ale AIE au obţinut aproape 400 de mandate de primar, în comparaţie cu 86 de primari comunişti.

Comuniştii nu recunosc rezultatul

Candidatul communist, Igor Dodon, a apreciat în cadrul unui briefing că diferenţa mică, de 1%, dintre el şi Dorin Chirtoacă nu poate fi considerată înfrângere şi a acuzat fraudarea alegerilor. Dodon a criticat atât procesul de întocmire a listelor, transportarea “masivă” a alegătorilor, inclusiv din România, precum şi modalitatea “vicioasă” a voturilor. Igor Dodon a mai declarat că formaţiunea sa va utiliza toate instrumentele legale pentru a-şi “apăra voturile”. El însă a refuzat să spună ce anume va întreprinde.
Secretarul Consiliului electoral de circumscripţie a municipiului Chişinău, Victor Perţu, a negat acuzaţiile aduse de comunişti. El a declarat pentru Agerpres că în ziua alegerilor nu au existat asemenea contestaţii şi a calificat declaraţiile lui Dodon ca fiind politice.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *