Ankara: probleme cu vecinii?


 

Este oare Turcia pregatita pentru noi provocari geopolitice?

Este oare Turcia pregatita pentru noi provocari geopolitice?

Pozitia Turciei in regiune s-a deranjat dupa ce si-a inasprit pozitia in relatie cu regimul din Siria, a suparat Iranul acceptand scutul antiracheta al NATO si si-a inrautatit relatiile cu Irakul dupa ce a lansat operatiuni militare in zonele kurde din nordul Irakului. Ministrul de Externe turc a declarat: “Politica noastra de pana acum Probleme zero cu vecinii s-a dovedit ineficienta. Am incercat acceasta politica o vreme si vedem rezultatele. Urmeaza noi crize diplomatice cu Grecia, Bulgaria, Rusia, Armenia si e planificata si una cu Georgia”.

Scenariul de mai sus, evident dintr-o publlicatie umoristica, porneste totusi de la niste elemente reale. “Primavara araba”, inrautatirea relatiilor israeliano-palestiniene, evolutiile din Irak, Afganistan, Pakistan, creeaza complicatii si in relatiile Turciei cu vecinii ei. Dar linia politica a Ankarei in raporturile cu statele din zona, care a inlocuit sloganul neproductiv „Turcii n-au alti prieteni decat turcii”, a determinat, dupa 2002, imbunatatirea relatiilor cu Iranul, Irakul, Siria, Grecia si Rusia, cu care in trecut erau problme. Comertul cu aceste tari s-a dezvoltat, cu unele au fost desfiintate vizele si au avut loc sedinte comune de guvern.

De catva timp, situatia din regiune s-a complicat. In timpul primaverii arabe Ankara a avut de ales intre a sprijini regimuri nepopulare si populatia revoltata din aceste tari si ea a optat pentru cei ce au ales calea democratizarii, scrie directorul ziarului “Zaman” Bulent Kenes. Explicatia, reala, trebuie totusi completata, caci situatia dinamica si labila din regiune impune cautarea unor noi echilibre – si pe plan intern in statele din zona, si la nivel regional – iar Turcia urmeaza, la randul ei, sa se repozitioneze. Pe de o parte, autoritatea sa de protagonist regional sporeste, pe de alta Ankara are de facut fata unor noi sfidari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *