Pakistanul intensifica „razboiul spionilor” impotriva SUA

de | iul. 31, 2011 | Asia Centrală, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Islamabad au impus noi restrictii de deplasare pentru diplomatii americani acreditati in Pakistan, au declarat azi surse diplomatice americane, citate de mass-media internationala indicand o noua deteriorare a relatiilor dintre cele doua tari.

Armata pakistaneza, adevarata putere de la Islamabad

Armata pakistaneza, adevarata putere de la Islamabad

Autoritatile de la Islamabad au impus noi restrictii de deplasare pentru diplomatii americani acreditati in Pakistan, au declarat azi surse diplomatice americane, citate de mass-media internationala indicand o noua deteriorare a relatiilor dintre cele doua tari. O scrisoare transmisa ambasadei SUA la Islamabad precizeaza o serie de noi limitari in legatura cu deplasarea personalului diplomatic american in afara capitalei pakistaneze, au afirmat sursele citate, fara a oferi alte detalii.
Presa pakistaneza a anuntat duminica impunerea restrictiilor de circulatie pentru personalul diplomatic american, desi cele doua guverne incearca sa evite manifestarile publice de dezacord. „Colaboram cu guvernul pakistanez pentru a rezolva aceasta problema”, a declarat purtatorul de cuvant al ambasadei SUA, Alberto Rodriguez, in timp ce Ministerul de Externe de la Islamabad a precizat ca nu a fost aplicata „nici o restrictie speciala care sa vizeze Statele Unite”, insa exista „un acord constructiv cu ambasada americana pe aceasta tema”. „Exista reguli generale, stabilite de mult timp, in legatura cu calatoriile diplomatilor acreditati in Pakistan, care nu au decat scopul de a le asigura siguranta si securitatea”, se arata intr-un comunicat al diplomatiei pakistaneze.
Pakistanul este considerat drept aliat-cheie al Statelor Unite in lupta impotriva militantilor islamisti, insa relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat dupa ce Washingtonul a decis sa nu informeze autoritatile pakistaneze despre raidul din mai de la Abbottabad, in urma caruia a fost ucis Osama ben Laden. Statele Unite au suspendat recent aproape o treime din ajutorul militar anual de 2,7 miliarde de dolari destinat Pakistanului, insa au oferit asigurari ca vor mentine ajutorul civil in valoare de 7,5 miliarde de dolari aprobat in 2009.

Spion in vacanta

Coordonatorul CIA la Islamabad, a carui echipa a reusit sa identifice locul unde se ascundea Osama ben Laden, a parasit Pakistanul, din motive de sanatate, a declarat un inalt oficial american, citat de mass-media internationala. „Este un ofiter superior respectat, care se bucura de deplina incredere a oamenilor sai”, a precizat sursa citata, adaugand ca „majoritatea oamenilor aproba rolul jucat de acest ofiter intr-una dintre cele mai mari victorii ale serviciilor secrete americane”.
Canalul de televiziune ABC News a precizat ca ofiterul CIA nu va mai reveni in Pakistan, dupa ce a devenit cel de-al doilea coordonator CIA care paraseste postul de la Islamabad in decurs de numai sapte luni. În pofida schimbarilor rapide la conducerea echipei CIA, oficiali americani au declarat ca acestea nu obstructioneaza activitatea serviciilor secrete americane in Pakistan, iar autoritatile spera ca plecarea ofiterului sa permita imbunatatirea relatiilor intre serviciile de informatii din cele doua tari.
Legaturile dintre cele doua parti s-au degradat dupa raidul american din 2 mai, in cursul caruia un comando american l-a ucis pe liderul al-Qaida. „De luni de zile, Pakistanul hartuieste efectiv personalul american care lucreaza in aceasta tara”, a declarat un oficial american pentru ABC, in timp ce un membru al serviciilor secrete pakistaneze a apreciat ca „nu mai exista relatii de incredere” intre cele doua servicii.

Spion pakistanez arestat în SUA

Într-un comunicat oficial, remis presei din Islamabad pe 21 iulie a.c., guvernul pakistanez a protestat faţă de arestarea, în Statele Unite a unui bărbat acuzat că acţiona ca ofiţer acoperit, al serviciului de spionaj pakistanez, cu misiunea de a influenţa politica americană privind regiunea Kaşmir, zonă în litigiu, în munţii Himalaya, între India şi Pakistan, relata anterior Ziuaveche. Conform postului de radio “Vocea Americii”, oficialii pakistanezi s-au adresat ambasadei SUA, la Islamabad, pentru a notifica îngrijorarea crescândă faţă de ceea ce este denumită „campania de calomniere împotriva Pakistanului.”
Concomitent, ambasada Pakistanului la Washington D.C., investighează, de asemenea, situaţia creată prin arestarea amintită. Potrivit surselor citate, cel aestat este Syed Ghulam Nabi Fai, directorul executiv al Consiliului American pentru Kaşmir, cu acuzaţia de a fi „agent al unui guvern străin.” Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a comunicat că directorul Fai a făcut lobby, pe lângă membrii Congresului SUA privind regiunea disputată, utilizand in acest scop suma de 4 milioane de dolari SUA, puşi la dispoziţie de guvernul pakistanez şi agenţia militară de spionaj a Pakistanului.

Spionaj ong

În comunicatul dat publicităţii de executivul de la Islamabad se mai afirmă că organizaţia lui Fai a militat pentru “susţinerea drepturilor umane fundamentale în Kaşmir, iar locuitorii de acolo au apreciat şi aplaudat iniţiativele consiliului” menţionat. Ca şef al Consiliului American pentru Kaşmir, Fai a dus o campanie potrivnică administraţiei indiene din această regiune viu disputată.
Separatiştii musulmani din Kaşmir au solicitat independenţa acestui areal de India şi unirea cu Pakistanul. Anterior, la finele penultimului deceniu, din veacul trecut, mii de locuitori ai Kaşmirului au fost ucişi pe timpul confruntărilor dintre insurgenţii de origine pakistaneză şi forţele de ordine indiene. Pe 20 iulie a.c., liderul separatist din Kaşmir, Syed Ali Shah Geelani, a declarat că arestarea lui Fai a fost efectuată la cererea expresă a Indiei, ca parte a unei conspiraţii diplomatice. El şi alţi separatişti au chemat populaţia la grevă, în ziua de 22 iulie, în Kaşmirul controlat de trupele indiene, pentru a protesta faţă de arestarea lui Syed Ghulam Nabi Fai.
Potrivit Ziuaveche, acţiunea autorităţilor americane este rodul unei bune conlucrări cu contraspionajul indian. După cum devine tot mai clar că preşedintele Barack Obama a declanşat, de facto, operaţiunea de contracarare, pe multiple planuri, a lipsei de loialitate – în parteneriatul cu SUA – a guvernului de la Islamabad, în ceea ce priveşte obiectivul aparent comun – combaterea teroriştilor islamici.

Informatorii CIA, vanati in Pakistan

Agentiile de spionaj militar pakistaneze au arestat cinci informatori ai CIA care furnizau informatii cu privire la locatia lui Osama bin Laden, lucru care a dus la uciderea acestuia luna trecută, relateaza surse oficiale. Unul dintre cei retinuti este ofiter superior în armata pakistaneză. Soarta persoanelor arestate este încă neclară au declarat oficialii americani.
Oficialii CIA au adus în discutie problema retinerii informatorilor în timpul mai multor vizite efectuate la Islamabad, unde au avut întrevederi cu sefi ai armatei pakistaneze si serviciilor de informatii din aceasta tara, un veritabil stat in stat. Surse de la Washington consideră această arestare drept un semnal al deconectării între SUA si autoritătile pakistaneze mai ales cu privire la lupta împotriva extremistilor musulmani. Statele Unite nu au informat Islamabadul cu privire la raidul din 2 mai 2011, umilind în acest fel armata si serviciile de informatii pakistaneze.
Recent, inalti oficiali CIA au evaluat cooperarea dintre SUA si Pakistan cu privire la opertaiunile de combatere a terorismului pe pozitia „a treia”, de pe o scară de la 1 la 10. La randul sau, ambasadorul Pakistanului în Statele Unite, Husain Haqqani a declarat că CIA si agentiile de spionaj pakistaneze „cooperează eficient în lupta împotriva terorismului dar nu este oportun să întrăm în detalii cu privire la această problemă”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *