Marea Neagra scurteaza drumul Turciei spre UE

de | mart. 1, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Daca geopolitica sau birocratia temporizeaza integrarea Turciei in Uniunea Europeana, Marea Neagra poate topi distantele intre Europa Unita si Ankara, cel putin la nivel „sectorial”. Parlamentul European a realizat, in sfarsit, ca UE a devenit riverana la Marea Neagra si ea se invecineaza aici cu Rusia, Ucraina, Georgia si Turcia.

Marea Neagra, "autostrada" Turciei catre UE

Marea Neagra, "autostrada" Turciei catre UE

Daca geopolitica sau birocratia temporizeaza integrarea Turciei in Uniunea Europeana, Marea Neagra poate topi distantele intre Europa Unita si Ankara, cel putin la nivel „sectorial”. Parlamentul European a realizat, in sfarsit, ca UE a devenit riverana la Marea Neagra si ea se invecineaza aici cu Rusia, Ucraina, Georgia si Turcia. „Uniunea Europeana trebuie sa-si creeze propria strategie privitoare la regiunea Marii Negre, pentru pacea si stabilitatea ei, dar si pentru asigurarea securitatii energetice in regiune” – se arata intr-un comunicat al Parlamentului European din 20 ianuarie 2011. Pentru a realiza acest lucru, au subliniat deputatii europeni, este nevoie de o noua linie bugetara a UE si mai multe resurse umane.

Solicitata linie bugetara trebuie sa dea prioritate finantarii unor proiecte de dezvoltare la scara mica si coooperarii transfrontaliere. Alte capitole bugetare trebuie sa aiba in vedere stabilizarea regiunii, asigurarea respectarii drepturilor omului, gestionarea migratiei, ameliorarea securitatii energetice si promovarea dezvoltarii mediului si a sectorului social. Deputatii europeni sugereaza totodata, pentru cresterea vizibilitatii planului de actiuni viitoare, intocmirea unui calendar de reuniuni ministeriale cu participarea UE si a tuturor statelor din zona Marii Negre – state riverane, dar si state din imediata apropiere, ca R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Grecia, se mai arata in textul Parlamentului European. „Turcia si Rusia vor fi parteneri doriti in acesta cooperare regionala”, tine sa sublinieze textul.

In ce masura initiativa parlamentara europeana de implicare in regiunea Marii Negre va da un impuls cooperarii multilaterale in acest areal ramane de vazut. Formulele actuale de cooperare multilaterala in zona, si in primul rand Cooperarea Economica la Marea Neagra, functioneaza cu rezultate destul de nesemnificative. Mai concrete si mai promitatoare se dovedesc a fi diverse formate de cooperare bilaterala, cum sunt cele existente intre Rusia si Turcia, Rusia si Bulgaria, Romania, Azebaidjan si Georgia. Capitolul „securitatii energetice” in zona Marii Negre cuprins in enuntul initiativei parlamentarer europene ar putea spori coeficientul de eficienta al formulelor de cooperare existente si ar putea duce la identificarea a noi posibilitati de conlucrare in zona. Iar Turcia este un factor de neinlocuit in sinergia energetica a Marii Negre.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *