EXCLUSIV: Observatorul Militar, transformat in ziarul personal al lui Gabriel Oprea


 

oprea-deschidereSpre fericirea mea, am avut de a face cu presa militara inca din frageda pruncie. Nu este o figura de stil, ci chiar asa stau lucrurile. Daca imi aduc bine aminte, aveam 5-6 ani cand am intrat pentru prima oara intr-o redactie a unei publicatii militare. Am vazut cum se realizeaza un ziar si am asistat chiar si la procesul de tiparire. De atunci, contactul meu cu presa militara si jurnalistii militari a fost constant, asistand, de-a lungul vremii si a vremurilor, la schimbari. De cele mai multe ori, in bine.
Dar, spre regretul meu, am apucat sa traiesc momentul in care presa militara a inceput sa regreseze. Iar regresul este cu atat mai evident cu cat, dupa ani de modernizare si adoptare a modelelor occidentale, in momentul de fata, o parte a presei militare seamana izbitor de mult cu ce am cunoscut la 6 ani. Daca atunci era dictatura si ziarele militare nu aveau cum sa iasa din tiparele presei RSR, situatia mi se pare infinit mai proasta in prezent, cand, intr-o Romanie membra a NATO si UE, o publicatie militara a fost acaparata politic, pentru a servi interselor indoielnice ale unui ministru atins ireversibil si profund de cultul personalitatii.
Mai exact, este vorba despre transformarea Observatorului Militar – o publicatie pe care am citit-o mereu cu placere si la care lucreaza oameni valorosi, cu un condei mai bun decat al multor jurnalisti civili consacrati – intr-un oficios al ministrului de trista amintire nu numai pentru militari, dar si pentru intreaga societate romaneasca, Gabriel Oprea.
Nu o sa ma leg aici de modul in care acest personaj obscur a fost numit in fruntea Ministerului Aparii Nationale de catre chiar presedintele care-l catalogase “seful mafiei PSD”. Nici despre schimbarile sale abrupte in starile emotionale, la intervale scurte, nici despre ticurile sale nervoase, care si pe un necunoscator il pot duce cu gandul la anumite afectiuni. La urma urmei, un psiholog poate sa vorbeasca mai bine despre asta. Daca nu ma insel, recent, unul chiar i-a analizat comportamentul in direct, la un post de televiziune. Concluzia a fost ca Gabriel Oprea este o “personalitate obedienta”,  “un om care nu se poate realiza decat agatandu-se de un idol”.
Poate ca asa este. Nu sunt de specialitate. Dar pot sa constat felul in care a transformat o publicatie respectabila, cu traditie, intr-un mijloc de propagare a propriilor discursuri interminabile si goale de continut (macar daca ar fi compuse de catre el). As fi tentat chiar sa il compar cu Nicolae Ceausescu, dar ma tem ca, astfel, i-as acorda prea multa importanta si l-as plasa la un nivel la care nu are cum sa se ridice niciodata.

Cum a umplut Oprea paginile O.M.

Pentru cine nu este familiarizat cu modul de realizare a unei publicatii tiparite, o sa mentionez inca din start ca pagina a treia este, dupa prima pagina, cea mai importanta. In mod normal, acolo trebuie sa existe textul care a dat titlul principal al primei pagini. Sau capul de ziar, cum i se mai spune in breasla. Exista si exceptii. Atunci cand materialul principal este mult mai mare, poate fi publicat pe doua pagini. Caz in care se alege, de cele mai multe ori, mijlocul publicatiei, tocmai pentru ca titlul sa poata curge de pe o pagina pe alta, fara riscul aparitiei unor declaje in alinierea sa (din cauza procesului de tiparire). Chiar daca aceste precizari tehnice par plictisitoare, sunt absolut esentiale in intelegerea modului in care Gabriel Oprea a acaparat Observatorul militar, in scopul satisfacerii propriilor vise de preamarire si promovare.
De asemenea, mai trebuie precizat ca, pentru a-mi demonstra afirmatiile, voi prezenta in continuare doar cateva exemple, luate din ultimele zece editii ale Observatorului Militar, in ordine invers cronologica.

om1

Nr.1 din ianuarie 2011

Subiectul principal de pe prima pagina (capul de ziar) este investirea noului sef al Statului Major General, generalul maior Stefan Danila.

Pagina 2
este alocata discursului presedintelui Traian Basescu si discursului fostului sef al SMG, amiralul Gheorghe Marin.

Pagina 3 este deschisa si ocupata in proportie de doua treimi cu discursul lui Gabriel Oprea. La material sunt atasate si doua fotografii in care apare ministrul. O treime o primeste noul sef al SMG.

Pagina 6 – doua subiecte din trei.
-Primul: MINISTRUL GABRIEL OPREA L-A VIZITAT LA SPITAL PE SERGENTUL (R.) DANIEL PORUMB (foto cu ministrul care mangaie parinteste crestetul militarului ranit)
-Al doilea: INVESTIREA NOULUI SEF AL STATULUI MAJOR AL FORTELOR AERIENE (foto cu ministrul Oprea). ¼ din textul artiolului ii este dedicat lui Oprea.

Pagina 7 – trei subiecte din patru.
-Primul: INVESTIREA NOULUI SEF AL STATULUI MAJOR AL FORTELOR TERESTRE
-Al doilea: S-AU INTORS DRAGONII
-Al treilea: VULTURII AU PLECAT IN AFGANISTAN
In primele doua cazuri, cate jumatate din fiecare text este alocat lui Gabriel Oprea. In cel de-al treilea, doar o treime. Poate mai trebuie precizat si ca este vorba despre articole mici, de aproximativ 1.500 de caractere.

om2

Nr. 51-52 din decembrie 2010

Capul de ziar este LA MULTI ANI 2011

Pagina 3: MESAJUL MINISTRULUI APARARII NATIONALE, GABRIEL OPREA, CU PRILEJUL SARBATORII CRACIUNULUI SI A NOULUI AN, 2011. O pagina intreaga cu doua fotografii in care apare Oprea.
Mesajele sefilor celor trei state majore ale categoriilor de forte armare (SMFT, SMFA si SMFN) si cel al seful SMG sunt inghesuite in pagina 4. Din fericire, lucrurile se opresc aici in acest numar.

Nr. 50 din decembrie 2010

Capul de ziar este INSTRUCTIE LA INALTIME. Din fericire, acest numar este zona libera de Gabriel Oprea

Nr. 49 din decembrie 2010

Capul de ziar este ARMATA ROMANA A SARBATORIT, ALATURI DE ROMANII DE PRETUTINDENI, ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Tot pe prima pagina apare o fotografie a lui Gabriel Oprea cu trimitere la paginile 2-3 sub titlul VIZITA PRESEDINTELUI ROMANIEI SI A MINISTRULUI APARARII NATIONALE LA MILITARII DIN AFGANISTAN
In cele doua pagini mentionate, este publicat text putin, dedicat, in special, lui Traian Basescu. In schimb, din cele opt fotografii publicate, in patru este foarte vizibil ministrul Oprea, in detrimentul sefului statului si ambasadorului american, Mark Gitenstein.

Pagina 6: – text de o pagina FREGATA REGELE FERDINAND S-A INTORS ACASA. ¼ din text este alocat mesajului ministrului Gabriel Oprea.

Nr. 48 din decembrie 2010

Capul de ziar este 1 DECEMBRIE – ZIUA NATIONALA A ROMANIEI

Pagina 2 este dedicata mesajului presedintelui Traian Basescu.

Pagina 3: MESAJUL MINISTRULUI APARARII NATIONALE, GABRIEL OPREA, CU PRILEJUL SARBATORIRII ZILEI NATIONALE A ROMANIEI

Pagina 4 are doua texte:
-Primul: MINISTRUL GABRIEL OPREA I-A VIZITAT LA SPITAL PE MILITARII RANITI IN POLIGONUL CINCU DIN BRASOV (ministrul Gabriel Oprea apare in doua fotografii)
-Al doilea: TREI MILITARI DIN CETATEA BANIEI, CONDUSI PE ULTIMUL DRUM DE CAMARAZII LOR (fotografie cu Gabriel Oprea in mijlocul militarilor. ¼ din text ii este alocat mesajului lui Oprea)

om3

Pagina 5: VIZITA MINISTRULUI APARARII NATIONALE IN GARNIZOANELE ORADEA, CAREI SI SATU MARE. O pagina intrega, cu patru fotografii, din care doua il au in centrul atentiei pe Gabriel Oprea.

Pagina 7 este deschisa de articolul BATALIONUL 495 INFANTERIE, LA CEAS ANIVERSAR.
1/3 din text este mesajul lui Gabriel Oprea.
In aceeasi pagina, in partea dreapta, sus, un alt articol despre cum a  aprobat ministrul Gabriel Oprea un zbor umanitar.

Nr. 47 din noiembrie 2010

Capul de ziar este SUMMIT-UL NATO DE LA LISABONA

Pagina 2 este dedicata subiectelor luate in discutie in cadrul summit-ului, fiind ilustrata cu o imagine a presedintelui american Barack Obama.

Pagina 3, desi este dedicata aproape in intregime discursului presedintelui Traian Basescu, incepe cu participarea ministrului Gabriel Oprea la summit. De asemeena, este publicata si o fotografie in care Gabriel Oprea apare incruntat alaturi de Traian Basescu si ministrul de externe, Teodor Baconschi.

Pagina 4: doua texte din trei.
-Primul: SCORPIONII NEGRI – O NOUA MISIUNE IN AFGANISTAN. Din articol, ½ este ocupat de mesajul ministrului Oprea.
-Al doilea: CEREMONIE DE PREDARE-PRIMIRE A COMENZII BATALIONULUI MIXT ROMANO-UNGAR DE MENTINERE A PACII. La fel, din articol, ½ este ocupat de mesajul ministrului Oprea.

Pagina 10: un text din doua. INSTRUCTORII DIN DETASAMENTUL ANA TRAINING XIV S-AU INTORS IN TARA. Jumatate din articol este ocupat de mesajul lui Gabriel Oprea.

Nr. 46 din noiembrie 2010

Capul de ziar este EXERCITIUL DE INSTRUIRE IN COMUN „FRIENDSHIP ACTION 2010” IN REPUBLICA POPULARA CHINEZA

Pagina 2: doua texte din cinci.
-Primul: INITIATIVA LEGISLATIVA A MINISTRULUI GABRIEL OPREA DE MODIFICARE A LEGII NR. 384/2006 PRIVIND STATUTUL SOLDATILOR SI GRADATILOR VOLUNTARI
-Al doilea: TOPOGEODEZIA MILITARA – 151 DE ANI DE EXISTENTA (Din Mesajul ministrului apararii nationale, Gabriel Oprea, adresat cu ocazia Zilei Topogeodezilor Militari)

om4

Pagina 3, din trei texte, toate sunt dedicate ministrului Gabriel Oprea, care, bineinteles, apare in tot atatea fotografii.
-Primul: VIZITA OFICIALA A MINISTRULUI APARARII NATIONALE, GABRIEL OPREA, IN REPUBLICA POPULARA CHINEZA
-Al doilea: MINISTRUL GABRIEL OPREA L-A VIZITAT LA SPITAL PE SERGENTUL (r) DANIEL PORUMB. Nu este o greseala, ci doar titlul este acelasi. Eroul militar roman a fost vizitat si in China (unde a fost tratat) si in Romania (unde continua tratamentul). Ii uram insanatosire grabnica!
-Al treilea: EXERCITIUL DE INSTRUIRE IN COMUN ROMANO-CHINEZ FRIENDSHIP ACTION 2010. Nu va lasati pacaliti de titlu. Textul nu se refera la exercitiu ci, in proportie de peste ¾ , la declaratiile si actiunile lui Gabriel Oprea.

Pagina 4: un text din trei. Detasamentul ENS: MISIUNE INDEPLINITA ! Este ocupat in proportie de 50% de mesajul lui Gabriel Oprea.

Nr. 45 din noiembrie 2010

Cap de ziar este EXERCITIUL STRATEGIC „DACIA 2010”

In paginile 2-3, cititorul este invitat sa vada un fotoreportaj de la exercitiu. Astfel, in pagina 2 apare un scurt text de prezentare si trei fotografii. In pagina 3 sunt cinci fotografii, din care trei il au in centrul atentiei pe Gabriel Oprea, cu urmatoarele foto-explicatii: “Ministrul apararii nationale îi felicita pe comandantii unitatilor si pe militarii care au executat trageri de lupta în Poligonul Cincu”; “Ministrul Gabriel Oprea felicita un vanator de munte, participant la exercitiu, cu prilejul sarbatoririi, pe 3 noiembrie, a Zilei Vanatorilor de Munte”; “Ministrul apararii nationale, Gabriel Oprea, ia cina împreuna cu militarii, în sala de mese din Poligonul Cincu, dupa executarea tragerilor reale de lupta pe timp de noapte”.

om5

Pagina 5: doua texte din trei.
-Primul: MESAJUL MINISTRULUI APARARII NATIONALE, GABRIEL OPREA, CU PRILEJUL SARBATORIRII ZILEI ARTILERIEI – 10 NOIEMBRIE
-Al doilea: 90 DE ANI DE LA INFIINTAREA INSTITUTULUI DE MEDICINA AERONAUTICA SI SPATIALA . ½ din text este dedicat mesajului ministrului Oprea.

Pagina 9: DIRECTIA INFORMATII MILITARE – ARC PESTE TIMP. In centrul paginii, in chenar, scris cu caractere negre, de dimensiuni mai mari si bold, pe fond galben, este publicat un fragment din MESAJUL MINISTRULUI APARARII NATIONALE, GABRIEL OPREA, CU OCAZIA ZILEI DIRECTIEI INFORMATII MILITARE.

Nr. 44 din noiembrie 2010

Capul de ziar este FREGATA REGELE FERDINAND PARTICIPA LA O NOUA MISIUNE IN CADRUL OPERATIEI ACTIVE ENDEAVOUR

Pagina 2: doua texte din doua.
-Primul: TRAGEDIE AVIATICA LA CAMPIA TURZII. Jumatate din articol este dedicat mesajului ministrului Oprea.
-Al doilea: ULTIMA MISIUNE A SERGENTULUI GAVRIL NICORICI. Asemenea textului de ma sus, 50% este ocupat de mesalui lui Gabriel Oprea.

Pagina 3: doua texte din patru.
-Primul: FREGATA REGELE FERDINAND PARTICIPA LA O NOUA MISIUNE IN CADRUL OPERATIEI ACTIVE ENDEAVOUR. ½ din text, masajul lui Oprea.
-Al doilea: 82 DE ANI DE LA INFIINTAREA SOCIETATII ROMANE DE RADIODIFUZIUNE. Integral, mesajul lui Gabriel Oprea adresat lui Andras Istvan Demeter, Presedinte director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.

Pagina 4: trei texte din trei.
-Primul: ECHIPA OMLT-4 A RAPORTAT MISIUNE INDEPLINITA!. ½ reprezinta mesajul lui Oprea.
-Al doilea: DEZVELIREA PLACII ANIVERSARE 150 DE ANI DE LA INFIINTAREA FORTELOR NAVALE ROMANE. ½ reprezinta mesajul lui Oprea.
-Al treilea: SARBATOARE LA BATALIONUL 60 PARASUTISTI BANEASA – OTOPENI. ½ reprezinta mesajul lui Oprea.

Nr.43 octombrie-noiembrie 2010

Capul de ziar este LA MULTI ANI, ARMATA ROMANA!

Pagnile 2-3 sunt dedicate, asa cum este normal, militarilor si ceremoniilor care au avut loc pe 25 Octombrie, cu o scurta referire la prezenta ministrului Gabriel Oprea.
In schimb, in paginile urmatoare, ne vom intalni cu aceeasi situatie expusa mai sus.

Pagina 4: trei texte din trei si patru fotografii din patru.
-Primul: MINISTRUL APARARII NATIONALE A CONFERIT EMBLEMA ONOAREA ARMATEI ROMANIEI PRESEDINTELUI ROMANIEI
-Al doilea: EMBLEMA ONOAREA ARMATEI ROMANIEI PENTRU MILITARI ROMANI DIN AFGANISTAN (doua fotografii si text despre actiunile lui Gabriel Oprea)
-Al treilea: SERGENTUL (r) DANIEL PORUMB A PRIMIT EMBLEMA ONOAREA ARMATEI ROMANIEI

Pagina 5: un text din patru. ORDINE SI MEDALII NATIONALE CONFERITE DE PRESEDINTELE ROMANIEI PERSONALULUI ARMATEI Contine doua fotografii ale ministrului Oprea care tine locul presedintelui Basescu in timpul ceremoniei.

Pagina 6: doua texte din doua.
-Primul: DE ZIUA ARMATEI ROMANIEI, BRIGADA 18 INFANTERIE BANAT A PRIMIT DRAPELUL DE LUPTA. ¾ din articol este ocupat de mesajul ministrului Gabriel Oprea.
-Al doilea: DETASAMENTUL ANA TRAINING XV PLEACA IN AFGANISTAN. 2/3 din articol este dedicat mesajului lui Gabriel Oprea.

Pagina 7: CEREMONII DE DEPUNERE A JURAMANTULUI MILITAR. ¾ din material este dedicat mesajului lui Gabriel Oprea.

4 raspunsuri
 1. Marius-Alin Batca
  Marius-Alin Batca says:

  Domnule Ion,

  In legatura cu mesajul dumneavoastra, raspunsul meu este NU. Cu acesta ocazie, vreau sa va multumesc si pentru semnalarea dumneavoastra. Din pacate, linkul furnizat de dumneavoastra nu mai este activ. Cautarile mele dovedesc ca materialul a fost sters de pe siteul Exploziv News.

  Răspunde
 2. Nelson
  Nelson says:

  Situatia din cadrul grupului redactional al marinei este si mai dezastruoasa. “Jurnalisti” numiti la ordin, materiale facute de amatori care isi justifica esecul in cariera doar prin discursuri propagandistice si pupincuriste. Din “Scutul Dobrogei” nu a mai ramas NIMIC, au ajuns sa difuzeze niste stiri jenante in care nu doar informatia este parca preluata cu copy-paste din registre dar pana si montajul sau filmarile sunt incredibil de proaste. Se vede ca singura ratiune de a exista a acestor redactii care sug bani de la buget este doar pe hartie. Au plecat din presa militara majoritatea profesionistilor si au fost inlocuiti cu soldatoi obtuzi si lingai. Mai bine ar desfiinta redactiile astea decat sa se injoseasca imaginea armatei in felul asta. Nu mai pomenesc de ce zvoneste referitor la tertipurile din redactia marinei, se pare ca pe acolo nu a calcat niciodata un control care sa verifice unde s-au dus ani de zile niste sume importante pe repararea unei aparaturi ce nu au functionat niciodata in ultimii ani sau de mentinere in posturi a unor persoane care nu au nici macar studii de specialitate. Este evident ca nu le verifica nimeni abilitat calitatea indoielnica a productiilor iar in realitate se constata ca marina militara a capatat o faima extrem de proasta inclusiv in ochii propriilor angajati arhi-sictiriti de “stirile” total neinteresante de la Scutul Dobrogei.

  Răspunde
 3. Nelson
  Nelson says:

  Emisiunea TV din 12.11.2011: “115 ani de la înfiinţarea Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale” si “Programe educaţionale ANMB”, 2 stiri care incarca o emisiune de jumatate de ora!!! Pe site-ul navy.ro, la sectiunea media va puteti amuza de modul patetic cum isi justifica unii salariile plimband microfoanele prin 2 unitati…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *