Zurabishvili, prima femeie președinte din istoria Republicii Georgia. Relațiile cu Rusia, prioritare pentru noua conducere de la Tbilisi

, , , , , ,
 
Georgia se intoarce cu fata la Moscova

Georgia se intoarce cu fata la Moscova

Fostul ministru georgian de Externe, Salome Zurabishvili, a câştigat alegerile prezidenţiale din Georgia, a anunţat comisia electorală de la Tbilisi, citată de mass-media georgiană, preluată de KARADENIZ PRESS. Salome Zurabishvili, în vârstă de 66 de ani, a devenit astfel prima femeie care îndeplineşte funcţia de preşedinte în Georgia.
Aceasta a câştigat alegerile prezidenţiale, obţinând 59,6% din voturi, în timp ce oponentul său, Grigol Vashadze, fost ministru de Externe care susține integrarea în UE și NATO, a obţinut 40,4% din voturi. “Ţara a luat o decizie fundamentală astăzi. Cu toţii, definitiv şi ferm, am spus nu trecutului”, a declarat Zurabishvili.

Deschidere față de Rusia

Zurabishvili a candidat în mod independent, însă a fost susţinută de Partidul Visul Georgian, care intenţionează să dezvolte relaţiile atât cu Rusia, cât şi cu Uniunea Europeană. Aceasta a declarat că nu va încerca să aibă un dialog cu cei care nu au susţinut-o în cursa pentru funcţia de preşedinte.
A doua rundă de votare a fost supusă unei examinări atente de către opoziție și observatorii internaționali din cauza suspiciunilor că partidul aflat la conducere, Visul Georgian, folosește controlul asupra sistemului de votare al statului pentru a o ajuta pe Zurabishvili să câștige.
Opoziția a declarat că au avut loc atacuri asupra activiștilor săi în timpul campaniei electorale și s-au plâns că au existat numeroase nereguli în timpul votării, inclusiv încercările de a exercita presiuni asupra alegătorilor și manipularea listelor electorale. Partidul de guvernământ a negat încercarea de a influența în mod nedrept rezultatul votului.

Pomană electorală bancară

Guvernul din Georgia a decis recent să anuleze datoriile bancare ale peste 600.000 de cetăţeni din această ţară care se aflau pe ”lista neagră” a rău-platnicilor, a anunţat luni premierul Mamuka Bakhtadze într-o conferinţă de presă, informează mass-media locală. Potrivit lui Bakhtadze, datoria cetăţenilor georgieni la bănci, organizaţii de creditare sau alte instituţii financiare se ridică la circa 1,5 miliarde de laris (aproximativ 566 de milioane de dolari).
”Datoriile a circa 600.000 dintre cetăţenii noştri vor fi acoperite în totalitate de fundaţia caritabilă ‘Kartu’, care a cumpărat aceste datorii”, a confirmat ministrul de finanţe georgian, Ivane Machavariani. ”Poporul nostru va întâmpina Anul Nou fără datorii, poporul nostru va scăpa de povara cea mai grea”, a subliniat Bakhtadze, care a menţionat că datoriile reprezintă unul dintre principalele motive de sărăcie în rândul populaţiei Georgiei, ţară cu 3,7 milioane de locuitori.

Kartu, armă politică

Premierul georgian consideră că anularea datoriilor va permite sutelor de mii de cetăţeni ”să rupă cătuşele şi să ajungă să desfăşoare din nou o activitate economică la scară largă”. Bakhtadze a mulţumit băncilor şi altor instituţii financiare care au participat la negocierile cu guvernul pentru a atinge acest obiectiv şi a salutat îndeosebi implicarea fundaţiei caritabile ‘Kartu’.
Fundaţia ‘Kartu’ este proprietatea multimilionarului Bidzina Ivanişvili, fost premier al Georgiei şi preşedinte al partidului de guvernământ, Visul Georgian. Ivanişvili este cel mai bogat om din Georgia, iar revista Forbes îi estimează averea la circa 4,6 miliarde de dolari.
Opoziţia a declarat că iniţiativa guvernului are legătură cu al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Georgia, care se va desfăşura la 28 noiembrie şi în care se vor înfrunta doi foşti miniştri de externe: Salomé Zurabişvili, susţinută de partidul de guvernământ, şi Grigol Vaşadze, din partea partidului Mişcarea Naţională Unită, al fostului preşedinte Mihail Saakaşvili.
”Iniţiativa reducerii datoriilor aparţine opoziţiei. Ca acest lucru să se realizeze, candidatul nostru trebuie să câştige. Dimpotrivă, partidul de guvernământ nu va respecta această promisiune”, a declarat Vaşadze. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *