Ziua Victoriei: cum îi hrănește Rusia cu eroism militarist pe nostalgicii URSS //galerie foto

de | mai 9, 2018 | Federatia Rusa, Info Militar, Principal, R. Moldova, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Rusia, ca moștenitoare a defunctei Uniuni Sovietice, a continuat să-și fundamenteze tezele politice și să-și țină supușii loiali hrănindu-i pe aceștia simulatat cu patriotism și frică. Aceste ingrediente au mers mână în mână în cele mai grele momente, care au încercat să ascundă corupția sau disfuncționalități din sistemul de administrare al Rusiei.  Politicienii au recurs […]

Piața Roșie, parada de 9 mai 2018. Foto credit: TASS

Rusia, ca moștenitoare a defunctei Uniuni Sovietice, a continuat să-și fundamenteze tezele politice și să-și țină supușii loiali hrănindu-i pe aceștia simulatat cu patriotism și frică. Aceste ingrediente au mers mână în mână în cele mai grele momente, care au încercat să ascundă corupția sau disfuncționalități din sistemul de administrare al Rusiei. 

Politicienii au recurs mereu în în istoria secolului XX și XXI la invazia Germania și a aliaților săi a URSS-ului, acest mit al invadatorului, extins ulterior și asupra pericolelor teroriste, invocate cu precădere pentru invadarea Ceceniei în anii `90 și 2000, apoi într-o formă ușor adaptată pentru Georgia în 2008 și Ucraina în 2014, pentru a se ajunge în prezent la intervenția militară din Siria și prezența masivă a militarilor ruși în Orientul Mijlociu.

Ziua de 9 mai, declarată de ruși Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, este de fiecare dată prilej pentru afirmarea militarismului rusesc, iar Vladimir Putin face uz din plin de această ocazie pentru a-i hrăni pe ruși, dar și pe popoarele satelitare ideologic Rusiei, să privească cu mândrie la etalarea mijloacelor de luptă în Piața Roșie din Moscova.

Nici în acest an, Putin nu a făcut rabat de la obiceiurile acestea. Dacă în martie 2018, în timpul campanie pentru un nou mandat prezidențial a prezentat cele mai sofisticate arme ale Rusiei, capabile potrivit lui să penetreze orice sistem antirachetă din lume la momentul actual, astăzi, de 9 mai, Putin a proslăvit din nou puterea militară rusească ca garant al liniștii mondiale.

Monopolizare istorică și mistificare

Nostalgic și el după defuncta URSS, despre care a afirmat în repetate rânduri că a fost „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”, Putin a rostit și astăzi de Ziua Victoriei un discurs în care a afirmat că Uniunea Sovietică a determinat soarta celui de-al doilea război mondial și că va lupta oricăror tentative de a nega această „faptă vitejească”.

„Astăzi există încercări de a refuza poporului această faptă vitejească, care a salvat Europa și lumea de sclavie, de exterminare și de ororile Holocaustului și de a îngropa în uitare autenticitatea eroilor, de a falsifica, de a rescrie și de a distorsiona întreaga istorie (…) nu vom permite acest lucru”, a subliniat Putin într-un discurs ținut în Piața Roșie cu ocazia celei de-a 73-a aniversări a înfrângerii Germaniei naziste de către trupele aliate.

La Moscova în acest an au participat, alături de Putin, președintele Serbiei, Aleksandr Vucici sau premierul israelian Beniamin Netanyahu.

Rusia a încercat mereu să-și adjudece această victorie imagologică asupra nazismului, deși acesta a fost un efort combinat și din partea alianților occidetali care au luptat din greu pe toate fronturile cu Germania nazistă.

Potrivit istoricilor, chiar și România a scurtat acest război cu 200 de zile, după ieșirea din aliața cu Germania și lupta alături de Occident. Cu toate acestea, Rusia a tratat România va țară pierzătoare a războiului și a determinat-o la plata unor despăgubiri uriașe de război.

Arme și circ

Ca în fiecare an, Rusia a ținut să-și etaleze tehnica militară în fața miilor de ruși prezenți în centrul Moscovei cu această ocazie. Parada Zilei Victoriei a fost deschisă de către 33 de formațiuni pedestre, cuprinzând peste 13.000 de militari marșând peste Piața Roșie.

Avioane Tupolev în survol deasupra Kremlinului

Acestea au fost urmate de o coloană mecanizată, care cuprindea tancurile Armata, vehiculele de luptă pentru infanterie Kurganeț, blindate Bumerang și tunuri Koaliția-SV. Pentru prima dată, tancurile Terminator au defilat alături de vehiculele de luptă, sistemul robotic multifuncțional de luptă Uran-9 și vehiculul robotizat multifuncțional Uran-6 pentru deminare. Toate acestea au defilat în Piața Roșie din Moscova, potrivit Tass.

Componenta aeriană a paradei militare a fost deschisă de elicopterul Mi-26 însoțit de patru aparate Mi-8AMTSh. Acestea au fost urmate de elicoptere Mi-28N, Ka-52 și Mi-24P.

Ca în fiecare an, unele dintre cele mai urmărite piese ale paradei au fost sistemele de rachete strategice Tu-160, bombardierele Tu-22M3 și Tu-95MS cu rază lungă de acțiune. Aviația militară de transport a fost reprezentată de trei aeronave Il-76MD și tancurile de alimentare cu combustibil aeriene Il-78 care au simulat alimentarea aerului cu un bombardier Tu-160.

Nu au lipsit nici avioanele de vînătoare Su-34, Su-30 și Su-35S, sau cele din generașie a cincea Suhoi-57. Componenta aeriană a paradei militare a fost încheiată de zborul a două avioane de luptă MiG-31K care transportau cele mai avansate rachete hipersonice Kinzhal.

Dodon, pe aceeași lungime de undă cu Putin la Chișinău

Dacă anul trecut, în primul său an de mandat, președintele moldovean Igor Dodon s-a aflat în Piața Roșie, alături de Vladimir Putin, în încercarea de a arăta egalul în rang și simpatii a liderului de la Kremlin, de data aceasta Dodon a rămas la Chișinău, pentru a-i face campanie electorală colegului său din PSRM, Igor Ceban, candidatul la Primăria Chișinăului.

Idor Dodon și Igor Ceban, alături de famiile lor la marșul „Regimentului nemuritor” de la Chișinău, 9 mai 2018

Folosind un discurs similar cu cel al lui Putin, Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că această sărbătoare nu poate fi „răpită” de nimeni, exprimându-și recunoștința pentru eliberarea Basarabiei.

„Astăzi am participat împreună cu familia la acţiunea tradiţională de comemorare a celor care au luptat în Marele Război pentru apărarea Patriei – „Regimentul Nemuritor”.

În acest an marșul a întrunit un număr mai mare ca niciodată. Zeci de mii de persoane purtînd panglici ale Sfîntuli Gheorghe şi portrete ale soldaţilor participanți în război. Veterani în viaţă care au luptat în cel mai groaznic război, alături de nepoţi şi strănepoţi. Toţi participanţii la marş au avut dispoziţie de sărbătoare.

Noi sîntem urmaşii Marii Victorii. Noi sîntem urmaşii eroilor-învingători. Nimeni niciodată nu ne va răpi această sărbătoare”, scris Dodon.

Dodon, a defilat alături de mii de nostalgici și simpatizanți ai Rusiei și URSS pentru a-i petrece simbolic soldații din „Regimentul nemuritor”

Mișcarea „Regimentului nemuritor” a fost lansată pentru prima dată în orașul rusesc Tyumen în 2007 și a fost inițial numită „Parada Victorioșilor”. Acesta a obținut numele actual în 2012, în orașul rusesc Tomsk, iar în 2013 a implicat 120 de orașe.

În 2014, locuitorii din aproximativ 500 de orașe din șapte țări au aglomerat străzi purtând portrete ale rudelor lor care au luptat în cel de-al doilea război mondial (Marele Război Patriotic).

Miscarea a devenit oficial la nivel national in 2015. Potrivit Centrului de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia, 96% dintre cetatenii rusi – multi tineri printre ei – ca ideea regimentului nemuritor. La Moscova, relatează Tass, circa un milion de oameni au participat la această paradă a „Regimentului Nemuritor”.

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, generalul de miliție, Vadim Krasnoselski, 9 mai 2018

Nu în ultimul rând, o paradă militară dedicată Zilei Victoriei a avut loc și la Tiraspol, în regiunea separatistă transnistreană, acolo unde au defilat forțele militare ale regimului separatist împreună cu militarii ruși cantonați în regiune. Deși Rusia susține că rolul acestora este de pacificare, în fapt aceștia acționează ca forța militară disuasivă și sprijină regimul secesionist de la Tiraspol.

Răzvan Iorga

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *