Zi fierbinte pentru Siria: Vot in Adunarea Generala a ONU

de | feb. 16, 2012 | Federatia Rusa, Orientul Mijlociu, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Adunarea Generală a ONU va vota joi un proiect de rezoluţie cu privire la Siria, propus de Arabia Saudită şi Qatar, după ce un proiect asemănător a fost respins în Consiliul de Securitate la începutul lunii, în urma veto-ului Rusiei şi Chinei. În acelaşi timp, opozanţi sirieni au respins un proiect de constituţie pe baza căruia regimul intenţionează să organizeze un referendum la 26 februarie.

Siria-ONUAdunarea Generală a ONU va vota joi un proiect de rezoluţie cu privire la Siria, propus de Arabia Saudită şi Qatar, după ce un proiect asemănător a fost respins în Consiliul de Securitate la începutul lunii, în urma veto-ului Rusiei şi Chinei. În acelaşi timp, opozanţi sirieni au respins un proiect de constituţie pe baza căruia regimul intenţionează să organizeze un referendum la 26 februarie.
În proiectul de rezoluţie, sprijinit de numeroase state occidentale şi arabe şi înaintat marţi statelor membre ONU, se cere „guvernului sirian să înceteze imediat orice violare a drepturilor omului şi atacurile împotriva populaţiei civile”, se „condamnă orice violenţă, indiferent de unde vine” aceasta, din partea autorităţilor sau a opoziţiei şi i se solicită Secretarului general ONU să desemneze un emisar special pentru Siria.
Textul nu face referire la propunerea statelor arabe pentru trimiterea unei forţe comune de menţinere a păcii ONU – Liga Arabă, iniţiativă primită cu prudenţă în statele occidentale. De asemenea, nu se face nici o referire explicită la preşedintele sirian, Bashar al-Assad, cum se menţiona în planul propus de Liga Arabă în luna ianuarie, prin care i se cerea acestuia să tranfere puterea vice-preşedintelui său. Însă, în proiect se vorbeşte despre „sprijinul fără rezerve” al planului Ligii Arabe pentru „facilitarea unei tranziţii politice” către democraţie la Damasc.
În Adunarea Generală a ONU, unde se regăsesc cele 193 de state membre ale organizaţiei, nici o ţară nu are drept de veto, dar, spre deosebire de rezoluţiile adoptate în Consiliul de Securitate, cele votate în acest for nu au forţă juridică din punctul de vedere al dreptului internaţional. În consecinţă, aprobarea rezoluţiei propuse va avea o semnificaţie mai mult simbolică.

Amendamentele Rusiei

Rusia a solicitat mai multe amendamente la proiectul de rezoluţie asupra Siriei, care urmează să fie votat de Adunarea Generală a ONU. Unul dintre amendamentele ruse se referă la planul Ligii Arabe din 22 ianuarie. Potrivit acestui plan, preşedintele sirian Bashar al-Assad cedează prerogativele vicepreşedintelui său, în condiţiile în care Moscova se opune oricărei schimbări de regim impus din exterior la Damasc, transmite Agerpres. Un alt amendament vizează revenirea trupelor siriene în cazărmi odată cu „sfârşitul atacurilor din partea grupurilor armate” ale opoziţiei. Moscova insistă ca o parte din responsabilitatea pentru violenţele ce au loc în prezent în Siria să revină opoziţiei.
De asemenea, Rusia doreşte ca textul să menţioneze că opoziţia se „disociază de grupurile armate” şi să fie ştearsă lista cu abuzurile împotriva civililor comise de regimul de la Damasc.

Opozanţii resping propunerea lui Assad

Opozanţi sirieni au respins joi în bloc un proiect de constituţie pe baza căruia regimul intenţionează să organizeze un referendum la 26 februarie, apreciind că textul păstrează „spiritul” legii fundamentale actuale şi îi conferă preşedintelui „prerogative absolute”. „Proiectul de constituţie conţine în introducere şi unele articole spiritul” textul actual, apreciază într-un comunicat Comitetele locale de coordonare (LCC). Proiectul îi „conferă preşedintelui republicii prerogative absolute şi îi asigură statutul de lider absolut şi etern”, permite „menţinerea regimului” şi nu garantează, ca în constituţia actuală, separarea puterii, au apreciat opozanţii.
„Regimul sfidează voinţa sirienilor (…) deoarece nu sunt întrunite condiţiile pentru organizarea unui referendum şi cel care a elaborat proiectul nu este legitim”, au adăugat contestatarii, referindu-se la regimul sirian şi la continuarea reprimării revoltei ce s-a declanşat în urmă cu 11 luni. Preşedintele Bashar al-Assad a decis miercuri să organizeze pe 26 februarie un referendum privind o nouă constituţie fondată pe pluralism şi care să elimine orice referire la partidul Baas.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *