“Zero probleme” cu vecinii

,
 

Republica Turcia vrea "zero probleme" cu vecinii

Republica Turcia vrea "zero probleme" cu vecinii

“Estul si Vestul, vechiul si noul, religia si secularismul, toate se intalnesc in Turcia” – se minuneaza, in primele randuri ale unui studiu asupra politicii acestei tari tanarul politolog Oleg Svet, nascut in Ucraina, imigrat in Israel si stabilit in Statele Unite. Si el continua, in aceeasi nota: “Desi Turcia are aliante politice si militare profunde cu SUA si Israelul, ea mentine bune relatii cu inamici ai acestor tari, cum sunt Iranul si Siria. Asa-numita politica externa zero probleme cu vecinii prevede mentinerea celor mai bune relatii posibile cu toate statele din apropiere si actorii regionali si internationali”.

Dar “asa-numita politica” este chiar linia pusa in practica relatiilor sale externe de guvernul de la Ankara si ea continua, in mod logic, traditia instaurata de Ataturk, care se calauzea dupa principiul “Pace in tara, pace in lume”. Prin aceasta politica, Turcia a reusit sa iasa din izolarea regionala care tindea la un moment dat sa se cronicizeze si a rezolvat o serie de contencioase care viciau relatiile cu cateva state din imediata apropiere.  Relatiile antagoniste cu Siria au fost convertite intr-un parteneriat strategic, tactica izolarii nordului Irakului a fost inlocuita prin dialog cu liderii kurzi din regiune, s-au dezvoltat relatiile cu Iranul, cu statele din Golf si cu regimul incriminat de instante internationale al presedintelui Sudanului, Omar al Bashir.

Si mai ambitios este obiectivul Ankarei de implicare in demersurile de solutionare a conflictului arabo-israelian, mai intai prin incercarea de mediere intre Siria si Israel, tentativa esuata, iar apoi, mult mai important, prin pozitionarea fatisa in conflict de partea palestiniana, de fapt a Hamas. Episodul flotilei umanitare trimisa in Gaza a aratat clar ca Turcia actioneaza independent de pozitia SUA sau a NATO in zona, cu riscul asumat de radicalizare a relatiilor cu Israelul (ramane de vazut in ce masura va functiona in viitor, pe aceasta relatiile, principiul “zero probleme “cu vecinii).

Turcia tine insa sa repete mereu ca nu se va deroba de responsabilitatile sale de stat membru al NATO si are grija sa mentina in aceasta privinta un echilibru subtil. Ankara teoretizeaza ca imbunatatirea si vitalizarea relatiilor sale cu regimurile problematice pentru Occident din regiune aduc de fapt un plus de stabilitate in zona, iar prin aceasta sunt si in interesul Occidentului. Turcia, se mai sustine la Ankara, ar putea fi oricand o interfata intre Vest si Iran, Siria sau Hamas.

De aici, o dilema pe care Vestul nu poate sa o evite: in fond, cine are mai mult nevoie de cine, Turcia de Occident sau Occidentul de Turcia? A 16-a putere economica a lumii si membru al G20, statul din NATO cu cea mai numeroasa armata dupa SUA, putere regionala activa si eficienta, Turcia nu se arata a fi deloc timorata in formularea si aplicarea unei politici externe care ar putea deranja SUA sau Israelul, atata timp cat se apreciaza ca aceasta politica slujeste interesului national. Mai ales ca Ankara are grija sa-si dezvolte legaturile si cooperarea cu vecini semnificativi din nord si est: in primul rand Rusia, dar si Azerbaidjanul, statele postsovietice din Asia Centrala, dar si cu Armenia, cu care are un trecut dureros in relatiile bilaterale. O relaxare vizibila se inregistreaza si in relatiile greco-turce.

“Lumea asteapta lucruri mari de la Turcia si suntem pe deplin constienti de responsabilitatea noastra de a duce o politica externa atenta” – scria, in mai 2010, minstrul turc de Externe Ahmed Davutoglu intr-un articol pentru “Foreign Policy”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *