Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică. Intervievat de mass-media americană în timp ce se afla în tren în Ucraina, Zelenski a spus că ţara sa nu îşi va putea permite să piardă atât de multe vieţi câte ar fi necesare pentru a recuceri Crimeea prin mijloace militare.
Opoziție ucraineană
El a respins încă o dată orice eventuală cedare a vreunui teritoriu ocupat deja de forţele ruse, afirmând că Ucraina ”nu poate recunoaşte juridic ca fiind rus niciun teritoriu ucrainean ocupat”. ”Am menţionat deja că suntem pregătiţi să aducem înapoi Crimeea diplomatic. Nu putem pierde zeci de mii dintre oamenii noştri care ar pieri de dragul revenirii Crimeei şi nu este real că o putem aduce înapoi cu arma în mână. Înţelegem că Crimeea poate fi adusă înapoi diplomatic”, a explicat şeful statului ucrainean pentru Fox News.
Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014 după o revoltă populară ce l-a forţat pe preşedintele pro-rus de la acea vreme Viktor Ianukovici să fugă din Ucraina.
De la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Rusia a ocupat aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean şi a proclamat anexarea a patru provincii, deşi nu deţine controlul integral în niciuna dintre ele.
Volodimir Zelenski a propus o formulă de pace şi un ”plan de victorie” bazate pe retragerea forţelor ruse din Ucraina; intervenţiile sale recente au evidenţiat necesitatea unor garanţii de securitate şi a invitaţiei de a adera la NATO, scenariu respins însă de Moscova.
Prioritate pentru Kiev
Ministrul apărării ucrainean, Rustem Umerov, a dezminţit recent, la Oslo, informaţii potrivit cărora Kievul ar fi dispus să cedeze teritorii Rusiei în schimbul unor garanţii de securitate şi a asigurat că integritatea ţării este o „prioritate” a Kievului. „Înainte de toate luptăm pentru valori precum libertatea şi interesele naţionale, iar integritatea teritorială face parte din valorile noastre. Este ţara noastră. Am ales să fim parte a NATO, parte a Uniunii Europene, parte a lumii civilizate şi pentru asta luptăm”, a declarat Umerov la o conferinţă de presă comună cu omologul său norvegian, Bjorn Arild Gram.
Ucraina luptă pentru a elibera toate teritoriile capturate de Rusia în ultimul deceniu, iar orice afirmaţie potrivit căreia ţara îşi schimbă obiectivul în război pentru a acorda prioritate securităţii în detrimentul teritoriului este falsă, a declarat Rustem Umerov.
Întrebat despre informaţii conform cărora Ucraina şi-ar schimba obiectivul în război, Umerov a spus că acestea sunt false şi fac parte din eforturile propagandei ruse.
„Prioritatea noastră este în continuare de a proteja oamenii, de a proteja naţiunea, de a elibera oamenii de aproape 10 ani de ocupaţie temporară, Crimeea şi Donbas (sunt) parte a Ucrainei”, a spus el, dând asigurări că locuitorii din teritoriile ocupate de trupele ruse aşteaptă să fie „eliberaţi”.
Acord de cooperare
Umerov şi Gram au semnat un acord de cooperare între cele două ţări în sectorul industriei de apărare, în domenii precum tehnologia, inovarea şi cunoştinţele.
Gram a vizitat Kievul la sfârşitul lunii octombrie şi a anunţat atunci alocarea a 1,3 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 110 milioane de euro) pentru consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei.
„Trebuie să ne asigurăm că industria de apărare ucraineană produce cât mai mult material posibil pentru forţele ucrainene (…) Prin acest acord vom contribui la creşterea producţiei de arme şi muniţii şi la reducerea timpului până când materialul ajunge acolo unde este nevoie”, a spus Gram.
Ministrul norvegian al apărării a reiterat sprijinul „deplin” al Oslo pentru Ucraina şi a lăudat autorităţile ucrainene pentru creşterea „impresionantă” a capacităţii de producţie militară a ţării.
Norvegia s-a angajat să trimită Ucrainei ajutor militar şi civil în valoare de 135 miliarde de coroane (aproximativ 11,52 miliarde de euro) până în 2030.
Ofensivă Storm Shadow
Ucraina a lansat în premieră asupra teritoriului rus rachete britanice Storm Shadow, a relatat agenţia Bloomberg, preluată de Reuters, citând un oficial occidental neprecizat. Un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer a declarat că biroul acestuia nu va comenta relatări ce privesc chestiuni operaţionale militare.
Marea Britanie a furnizat deja Ucrainei rachete cu lansare aeriană Storm Shadow, similare rachetelor franceze SCALP, de asemenea oferite Kievului de Franţa, care au o rază de acţiune de 550 de kilometri. Forţele aeriene ucrainene le-au lansat până în prezent asupra unor ţinte din Crimeea şi din celelalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia, folosind avioane de atac de concepţie sovietică Sukhoi SU-24, modificate de specialiştii occidentali pentru a purta rachete de acest tip.
Guvernul britanic a precizat în trecut că permite Ucrainei să folosească aceste rachete doar în interiorul graniţelor ucrainene recunoscute internaţional, dar în ultima vreme a exercitat presiuni asupra SUA să ridice restricţiile de folosire a armamentului oferit Kievului astfel încât să poată fi lovite ţinte în profunzimea teritoriului rus.
În cele din urmă, preşedintele american Joe Biden, aflat la final de mandat, a decis duminică să dea curs cererii insistente a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ridica aceste restricţii asupra folosirii rachetelor ATACMS, rachete cu lansare terestră care au o rază de acţiune de 300 de kilometri.
După unda verde primită de la Washington, Ucraina a folosit marţi în premieră astfel de rachete într-un atac asupra unei instalaţii militare în regiunea rusă de graniţă Briansk. Potrivit Moscovei, antiaeriana rusă a doborât cinci din cele şase rachete ATACMS lansate în acest atac.
Regiune strategică
Peninsula Crimeea este una dintre cele mai importante regiuni strategice din spațiul Mării Negre și a avut un rol semnificativ de-a lungul istoriei, atât din punct de vedere geopolitic, cât și militar. Peninsula Crimeea este situată în nordul Mării Negre și este conectată de continentul european printr-un istm îngust (Istmul Perekop).
Proximitatea sa față de strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, oferă un avantaj strategic în controlul rutelor maritime din această regiune.
Crimeea găzduiește portul Sevastopol, unul dintre cele mai importante porturi militare ale Federației Ruse și anterior al URSS. Acest port oferă acces flotei ruse la Marea Neagră și, indirect, la Marea Mediterană prin Bosfor și Dardanele.
Peninsula este un bastion natural care permite desfășurarea operațiunilor militare în regiune și monitorizarea activităților din Marea Neagră.
Crimeea post-2014
După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, regiunea a devenit o platformă de lansare pentru infrastructura militară avansată, incluzând sisteme de apărare antiaeriană S-400 și baze pentru aviație. Regiunea are acces la resurse semnificative de petrol și gaze naturale din platoul continental al Mării Negre.
Crimeea este importantă pentru agricultura și turismul regional, deși aceste sectoare au fost afectate de sancțiunile internaționale și tensiunile geopolitice.
Peninsula a fost un teritoriu disputat între diverse puteri, inclusiv Imperiul Otoman, Imperiul Rus și Ucraina. În 1954, liderul sovietic Nikita Hrușciov a transferat administrativ Crimeea către Ucraina, ceea ce a devenit o sursă de tensiuni după destrămarea URSS.
În 2014, Rusia a anexat Crimeea în urma unui referendum controversat, nerecunoscut de comunitatea internațională, declanșând sancțiuni economice și politice împotriva Rusiei.
Controlul Crimeei este esențial pentru influența Rusiei în regiunea Mării Negre, dar și pentru proiecția sa de putere în Balcani, Orientul Mijlociu și Europa de Est.
Marea Neagră este o arteră crucială pentru comerțul maritim internațional, iar Crimeea are un rol central în controlul acestuia. Prin Crimeea, Rusia își extinde influența asupra unor state vecine precum Ucraina, Georgia și Turcia, dar și asupra Alianței Nord-Atlantice (NATO).
Anexarea Crimeei a dus la deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident (UE și SUA), generând sancțiuni economice împotriva Moscovei.
NATO a crescut prezența militară în regiunea Mării Negre ca răspuns la activitățile Rusiei, ceea ce face din Crimeea un punct fierbinte în competiția geopolitică globală.
Peninsula Crimeea este un nod strategic esențial pentru controlul și influența în regiunea Mării Negre. Dincolo de importanța sa militară și economică, aceasta este un simbol al disputelor geopolitice dintre Rusia și Occident, fiind un punct de tensiune care continuă să modeleze securitatea regională și globală.
0 Comentarii