Zelenski la București: România alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”

de | oct. 11, 2023 | Analize, ROMANIA | 0 comentarii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a decis împreună cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, începerea procesului pentru ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic. „Consolidarea securităţii Ucrainei înseamnă consolidarea securităţii României. Susţinem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim”, a mai declarat şeful statului român. Parteneriat strategic „Ne dorim o relaţie […]

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a decis împreună cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, începerea procesului pentru ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic. „Consolidarea securităţii Ucrainei înseamnă consolidarea securităţii României. Susţinem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim”, a mai declarat şeful statului român.

Parteneriat strategic

„Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi valori comune, cu o viziune pe termen lung şi axată pe proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor noştri şi al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivel de parteneriat strategic”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

România este hotărâtă să continue să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, a transmis, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul de la Kiev, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

 „L-am asigurat astăzi pe preşedintele Zelenski de hotărârea României şi a societăţii româneşti de a continua sprijinul multidimensional şi consistent pentru Ucraina şi poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crimele comise şi mai departe în procesul de refacere şi reconstrucţie a ţării”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.
El a transmis deplina admiraţie, în numele său personal şi al întregului popor român, pentru curajul şi rezistenţa poporului ucrainean. „Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala ameninţare de securitate pentru continentul european şi în regiunea Mării Negre, România şi poporul român au fost alături de Ucraina şi de poporul ucrainean”, a arătat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a reiterat că susţinerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. El a afirmat că vizita preşedintelui ucrainean are „un caracter istoric pentru relaţia bilaterală şi transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv”. 

Ucraina mulțumește

România a acordat sprijin militar şi umanitar Ucrainei, a afirmat, marţi, la Bucureşti, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. „România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră”, a spus Zelenski, potrivit traducerii oficiale.

Liderul de la Kiev a mulţumit românilor „pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei”. Zelenski a afirmat că, potrivit noilor coordonate, a discutat cu omologul său român despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România.
De asemenea, a fost abordată şi situaţia de securitate de la Dunăre. „În România se cunoaşte cât de periculos este terorismul rusesc”, a arătat Zelenski. Liderul de la Kiev a afirmat că a insistat, în discuţiile cu omologul său român privind asistenţa militară, pe sistemele antiaeriene. „Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România”, a completat el.
Preşedintele ucrainean a precizat că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria sa. „Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România. România ne-a acordat sprijin şi militar şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm faptul că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a transmis el.

Marea Neagră și Dunărea



Zelenski a dezvăluit detalii legate de parteneriatul strategic. „Am discutat despre securitatea din regiunea Mării Negre, despre susţinerea formulei păcii, am vorbit de infrastructură, despre deschiderea de puncte de trecere noi la graniţa comună, am vorbit şi despre minorităţile naţionale. E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front”, a menţionat preşedintele Ucrainei.
El a făcut referire şi la recentele atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care au afectat şi teritoriul României.

„E un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toţi. Vă asigur că România şi Ucraina sunt nişte noduri de securitate, România este o ţară-garant, de asigurare alimentară a lumii întregi. Se folosesc porturile de pe Dunăre, se folosesc porturile din România care asigură necesităţile pentru alte ţări. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească ce atacă porturile noastre … Trebuie să facem tot ce e posibil pentru apărarea acestor porturi, ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă”, a mai spus Zelenski.
Acesta a vorbit şi despre cooperarea trilaterală Ucraina – Republica Moldova – România şi de faptul că în curând va funcţiona un coridor de transport de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova.
În acest context, şi-a exprimat convingerea că şi Ucraina şi Republica Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene. „E foarte important că România susţine acest proces. Suntem pregătiţi pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi România ne susţine”, a adăugat preşedintele ucrainean. 

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Flancul estic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Flancul estic trebuie să fie în continuare întărit, subliniind că este important ca Marea Neagră să rămână deschisă celor care au ieşire la ea. „În ceea ce priveşte Marea Neagră, România este aliat NATO şi ca atare, cu toate că ne aflăm la Marea Neagră, prin consolidarea Flancului estic, România beneficiază de cele mai importante garanţii de securitate din toată istoria noastră, dar este clar – Flancul estic trebuie în continuare întărit. Pentru asta este nevoie să avem atenţia noastră îndreptată spre Marea Neagră, asta facem şi în cadrul NATO şi astăzi cu preşedintele Zelenski am vorbit despre cum vrem să colaborăm mai bine în zona Mării Negre. Noi credem că este important ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă, să nu fie controlată de unii sau de alţii, ci toţi care avem ieşire la Marea Neagră să putem folosi Marea Neagră aşa cum este scris în tratatele internaţionale. Mai este de lucru şi, aşa cum am mai afirmat şi în alte formate, acest război dus de Rusia împotriva Ucrainei, un război ilegal, injust, perfid, se desfăşoară în regiunea Mării Negre. Cu atât mai mult avem tot interesul comun de a consolida securitatea în această zonă”, a spus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

El a condamnat din nou, în termenii cei mai fermi, atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene. „Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetăţenilor ucraineni şi a cetăţenilor români şi au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina şi pentru securitatea alimentară globală”, a arătat Iohannis.
Şeful statului a subliniat că, la nivel naţional şi aliat, au fost luate măsurile necesare prin întărirea acţiunilor de supraveghere, creşterea vigilenţei, monitorizare şi poliţie aeriană în regiunea Mării Negre şi că vor fi continuate demersurile pentru desfăşurarea de echipamente aliate de protecţie.

Kiev și Chișinău, vise europene

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la Consiliul European din decembrie va pleda pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023. „Astăzi am reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova în ciuda condiţiilor extrem de dificile. Este şi o decizie strategică pentru Uniunea Europeană”, a spus şeful statului la conferinţa de presă comună cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

El a arătat importanţa implementării cuprinzătoare a reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană, în vederea asigurării rezilienţei statului şi a societăţii ucrainene.

Cei doi preşedinţi au discutat şi despre rezultatele Summitului NATO de la Vilnius. „Aprofundarea relaţiei politice şi practice dintre Ucraina şi Alianţă este o decizie istorică”, a spus Iohannis. El a reiterat că doar Ucraina poate decide când şi cum va negocia pacea.

Războiul pentru identitatea românească

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti, despre protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România şi Ucraina. „Noi ne dorim ca cele două minorităţi, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită şi la educaţia primită în limba maternă”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi, referitor la recunoaşterea inexistenţei limbii moldoveneşti, că Guvernul ucrainean va lua o decizie privind acest subiect într-o săptămână sau două.

„Personal nu văd nicio problemă globală în asta, nu văd nicio problemă cu acest lucru. Pentru mine asta nu e o problemă. Înţeleg, unii oameni ar spune că Moldova este România, înţeleg. Pentru mine această problemă nu e presantă. Guvernul nostru se va întruni şi va lua o decizie referitor la răspunsul pentru această întrebare. Se vor întâlni într-o săptămână sau două, ţineţi minte”, a afirmat Zelenski, într-o discuţie televizată cu jurnalişti români.

„Îmi pare rău că nu pot să mă gândesc mereu la toate problemele mici în timpul războiului. Pentru o ţară în război asta nu este o problemă, îmi pare rău. Dar oamenii se vor aduna, vor lua o decizie şi sunt sigur că vor găsi decizia corectă şi sunt sigur că toată lumea va fi fericită”, a precizat preşedintele ucrainean. Zelenski a punctat că guvernele vor găsi soluţii pentru că „suntem de aceeaşi parte a baricadei”.

„Nu daţi şansa Rusiei să vă dezechilibreze, să divizeze, pentru că avem nevoie de unitate, guvernele vor găsi sincer soluţii, pentru că suntem de aceeaşi parte a baricadei”, a spus preşedintele ucrainean.

La rândul său, și premierul Ciolacu s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El a arătat că la întâlnire s-a discutat, între altele, despre drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

„Am avut astăzi cu preşedintele Zelenski o discuţie constructivă despre preocupările României în privinţa protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei ‘limbi moldoveneşti'”, a menționat Ciolacu.

Importanță strategică

Vizita preşedintelui Volodimir Zelenski în România are o importanţă strategică pentru relaţiile dintre cele două ţări, anunţatul parteneriat strategic dintre România şi Ucraina putând fi înţeles ca unul politic, militar şi economic, de interes bilateral.

În general, relaţiile au fost reci, uneori chiar conflictuale, şi doar agresiunea Rusiei din 2022, nu cea din 2014, a reuşit să îmbunătăţească aceste relaţii. Iar vizita preşedintelui ucrainean la Bucureşti este o încununare a acestor relaţii, care s-au apropiat permanent, România dovedindu-se acel partener sincer şi discret al Ucrainei, ajutând-o în momentele esenţiale.

Parteneriat strategic dintre România şi Ucraina poate fi înţeles ca fiind unul, în egală măsură, politic, militar şi economic, în interesul bilateral al celor două ţări, analistul declarând că susţinerea de către România, personal de către preşedintele Iohannis, a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană va fi, evident, şi una acordată Republicii Moldova.

Coridorul de tranzit prin Republica Moldova este unul din canalele posibile, având în vedere că, în momentul de faţă, Rusia atacă în mod concertat porturile de la Dunăre. Nu există deci prea multe soluţii, singura fiind cea prin Republica Moldova, ceea ce va presupune şi o cooperare din partea Moldovei. 

Foto: navy.ro
Foto: navy.ro

Zelenski la NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că vizita sa surpriză la sediul NATO din Bruxelles este esenţială pentru a organiza rezistenţa Ucrainei în această iarnă. Kievul se teme de o nouă campanie de bombardamente ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Prima deplasare a lui Zelenski la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la începutul invaziei ruse în Ucraina va fi ”esenţială pentru rezistenţa noastră în această iarnă”, a scris liderul ucrainean pe Telegram.

El a adăugat că va participa ”pentru prima dată” în persoană la o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. Este de aşteptat ca discuţiile, la care iau parte reprezentanţii ai aproximativ 50 de ţări, să se concentreze pe asistenţa multilaterală pentru Kiev. Şeful statului ucrainean a afirmat că armata sa are nevoie de rachete cu rază lungă ”în puncte geografice foarte concrete ale teritoriului” ucrainean, pentru a putea depăşi perioada de iarnă.

Această asistenţă este necesară pentru a apăra infrastructura energetică a Ucrainei, vieţile civililor şi exporturile de cereale, a mai spus Zelenski la sosirea la sediul NATO, unde a fost întâmpinat de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Armata ucraineană este angajată de patru luni într-o contraofensivă dificilă împotriva forţelor ruse în estul şi sudul Ucrainei. 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *