Zanganit de arme pe Nistru: spatiul aerian, ultima frontiera

, , , , , , ,
 

Transnistria g653Recentele discutii lansate in spatiul de peste Prut legate de posibila inzestrare cu avioane si elicoptere la standardele NATO a armatei Republicii Moldova, care deja se antreneaza dupa modelul armatelor omoloage din Alianta Nord-Atlantica, a creat o adevarata efervescenta la Moscova si Tiraspol. Acesta posibilitate a incins imaginatia si a alimentat dorintele Moscovei de a trimite noi intariri pentru „pacificatorii sai” de pe Nistru, recent implicati in scandaluri cu populatia locala din aceasta zona dupa ce acestia au omorat un tanar de 18 ani. Suma de 240 de milioane care ar urma sa fie primita de catre armata Republicii Moldova pentru achizionarea de noi aparate de zbor pentru apararea spatiului sau aerian nelinisteste Moscova, in special din cauza avantajului pe care Republica Moldova l-ar capata in negocierile din dosarul transnistrean.

Astfel, pozitia Moscovei, care sprijina efectiv regimul separatist de la Tiraspol sub umbrela apararii intereselor cetatenilor rusi din aceasta zona, s-ar slabi iar echilibru de forte s-ar putea modifica in detrimentul celor doua parti amintite mai sus. In acest sens, Moscova ia in calcul intarirea prezentei militare in zona si modernizarea armamentului din dotarea acestor forte si implicit al fortelor separatiste transnistrene. Urmand „tactica tertului”, pentru a nu-si atrage oprobriul comunitatii internationale, Moscova recurge la experti militari pentru a transmite mesaje catre decidentii de la Chisinau in aceasta chestiune. „Inchiderea spatiului aerian deasupra Transnistriei pentru avioanele rusesti constituie o provocare politica foarte grava si o incalcare directa a acordului cu privire la principiile de reglementare pasnica a conflictului armat in regiunea transnistreana a Republicii Moldova, semnat in 1992”, opineaza expertul militar Viktor Litovkin, citat de Nezavisimaia Gazeta. El mai spune ca, in astfel de conditii, Rusia isi va rezerva dreptul de a inainta diverse demersuri politice si diplomatice pentru a-si putea aproviziona trupele. Nu in ultimul rand, aceasta vorbeste despre o posibila escaladare a acestor tensiuni care ar putea urma „precedentul Georgia”. Ca si cazul acestei tari caucaziene, dosarul transnistrean reprezinta in fapt un conflict inghetat care are in spate interesele Rusiei si crearea de brese in braului de securitate (glacis) al Rusiei. In atari conditii, nu este exclus ca Rusia sa repete scenariul oseto-abhaz si sa incerce inclusiv o fortare armata a situatiei de pe Nistru.

Coroborat cu declaratiile expertului militar de la Moscova, Nezavisimaia Gazeta publica si cateva declaratii ale noului sef al Serviciului de Securitate din Transnistria (MGB), Vladislav Finaghin, care spune ca in cazul unor noi achizitii de aparate de zbor din partea RM, mica republica separatista nu va mai putea controla acest spatiu aerian in conditiile in care NATO si Romania ar putea da bani Chisinaului pentru inzestrarea armatei Republicii Moldova. Ministerul Apararii de la Chisinau isi propune sa procure 8 avioane si 8 elicoptere militare. Aceste obiective sunt prevazute in proiectul cu privire la modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al tarii noastre si a fost aprobat pe 17 februarie, in prima lectura de catre Parlament. In urma cu cateva zile, ambasadorul Rusiei la Chisinau, Valeri Kuzmin, a declarat ca Rusia va deschide un consulat la Tiraspol, actiune ce are in vedere strangerea relatiilor diplomatice dintre Rusia si republica separatista transnistreana. Pretextul folosit si de aceasta data de Rusia este protejarea intereselor cetatenilor rusi din aceasta zona in contextul in care, dupa incidentul de la Vadul lui Voda, comunitatea internationala este din ce in ce mai sceptica vizavi de asa-numita misiune de pace si de prezenta militarilor rusi care actioneaza practic dupa toate regulile a unor trupe straine cantonate in scopuri disuasive in apararea separatistilor transnistreni.

In nenumarate randuri, Rusia a amenintat SUA ca, in cazul in care isi va desfasura rachete in Polonia, Moscova va riposta cu instalarea unor rachete de tip Iskander in exclava Kaliningrad. Nu in ultimul rand, vestea inzestrarii armatei Republicii Moldova cu avioane nu a picat prea bine la urechile Moscovei care doreste sa exploateze momentul pentru a gasi o justificare in transformarea Transnistriei intr-un al „doilea Kaliningrad”. De data aceasta rachete Iskander putand fi destinate Romaniei care a acceptat amplasarea a unor baterii de rachete ale NATO pe teritoriul sau in baza de la Deveselu, judetul Olt. Astfel, jocul de sah dintre SUA si Rusia la Marea Neagra devine si mai complex prin sacrificarea unor pioni pentru interesele celor doua super-puteri. La fel ca si Abhazia si Osetia de Sud, mica republica separatista Transnitria ar putea deveni un poligon rusesc de pe cealalta parte a Marii Negre.

1 răspunde
  1. Markwin
    Markwin says:

    Decit ati inbla cu ghimpuri, scoirghi si provocari contra Rusiei, mai bine a-ti tine cont de citi cetateni lucreaza acolo, carora le da voe cine?, da, Rusia ce rea si nemiloasa dupa cum voi o socotiti cei ce mereu vedeti doar negativ la ea. Ar trebui sa nu uitati ca toata rabdarea are o limita, si nu cumva intr-o buna zi sa fie batute in cue drumurile moldovenilor spre Rusia, unde isi cistiga bucatica de pine pentru asi intretine familiile de acasa. Ca decind tot criticati Rusia, nici cit ii negru sub unghie nu sa facut nimic pentru cetatenii Moldoveni sa-si cistige un salariu decent la ei acasa in Moldova. Rusia in comparatie cu Europa macar ne da o posibilitate cit de mica sa nu murim de foame, ba chiar sa ne putem intretine familiile ce ne ramin acasa la o mare departare unul de altul. Dece Europa nu ne da aceleasi posibilitati ca si Rusia?, uite astai diferenta frate, dupa cum si Stefan cel Mare a spus, chind va veni timpul sa te lasi invins atunci sa te lasi celui puternic, pentru ca acel puternic iti va purta si de grija, iar Rusia pina cind este cel mai puternic stat din lume.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *