XM25, spaima talibanilor din Afganistan

, , ,
 

Lansatorul de grenade XM25, "darul de Craciun" al armatei SUA pentru talibani

Lansatorul de grenade XM25, "darul de Craciun" al armatei SUA pentru talibani

Armata americana le-a facut soldatilor sai un cadou de Craciun pe care il prezinta ca fiind “cel mai urat cosmar al talibanilor”, relateaza mass-media de specialitate, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Este vorba despre un lansator de grenade programabil, care poate tinti pana la 700 de metri dusmani pe care soldatii nu-i pot vedea. Parca e o arma pe care Sylvester Stallone o pune in maine lui Rambo, numai ca acesta este adevarata, scrie presa internationala.
XM25 foloseste senzori speciali pentru a masura distanta pana la tinta si a colecta informatii asupra contextului in care se afla inamicul, cum ar fi presiunea atmosferica, temperatura, obstacolele pe care le trimite munitiei cu cip. Aceasta hotaraste apoi in ce loc sa explodeze. Arma permite neutralizarea adversarilor ascunsi dupa un zid sau in transee, prin explozia unei grenade deasupra tintei, fara sa fie nevoie de tiruri aeriene. “Soldatul trebuie mai intai sa-si gaseasca tinta, apoi sa porneasca laserul pentru a calcula distanta pana la obstacol in spatele caruia se afla inamicul, sa fixeze tinta si sa traga. Sa spunem ca laserul a calculat 543 de metri. In momentul tragerii, munitia pleaca la 543 de metri cu o eraore de maxim trei metri”, a declarat, citat de BBC, Richard Audette, care a participat la elaborarea noii arme. Locotenentul Chris Lehner spune ca XM25 va schimba complet datele razboaielor. Este pentru prima oara cand o arma inteligenta este pusa la dispozitia soldatilor. O arma costa in jur de 35.000 de dolari si fiecare mini-grenada 24 de dolari. armata americana intentioneaza sa achizitioneze 12.500 de bucati in 2011.

Gloante inteligente

Potrivit Descopera.ro, Armata americana a prezentat in premiera, in iunie 2009, un nou tip de pusca de asalt capabila sa traga gloante “inteligente” controlate prin radio. Conform producatorilor XM25, inamicii nu au nicio scapare odata ce au intrat in vizorul acestei arme de foc de ultima generatie.
Pusca de asalt XM25 foloseste cartuse de o conceptie speciala care explodeaza partial in aer dezvalind astfel pozitia soldatilor inamici. Soldatii americani vor fi capabili sa neutralizeze chiar si lunetisti dusmani ascunsi in transee, evitand astfel folosirea bombardamentelor care pot duce la numeroase victime colaterale. Arma de foc este prevazuta cu un dispozitiv laser care determina distanta exacta pana la obstacol. In aceste conditii, soldatul poate trage chiar si la 3 metri distanta deasupra adapostului inamic, deoarece cartusele”inteligente” explodeaza deasupra sau dedesubtul lunetistilor inamici.
Cartusul de 25 mm contine un cip care primeste un semnal radio de la luneta electronica in scopul calcularii cat mai precise a distantei si identificarii tintei.Arma a fost creata special pentru necesitatile tot mai solicitante ale armatei americane. „Avem de aface cu o tehnologie militara indelung asteptata de fortele noastre combatante” au declarat surse militare americane. Pentru a distruge un bunker cu lunetisti se poate folosi o racheta de tip Javeline care insa costa 86.000 $ bucata. In prezent, aceeasi misiune o poate indeplini un cartus al armei XM25, al carui cost este de doar 33 $ bucata”, a declarat Douglas Tamilio, inginerul care a creat noul distrugator de lunetisti.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *