WikiLeaks israelian: povestea unei tinere din Tsahal care a divulgat secrete de stat

de | feb. 6, 2011 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un proces ce a durat aproape doi ani pentru o tanara din armata israeliana s-a terminat cu o condamnare pentru aceasta pe motiv ca ar fi furat documente secrete ale Armatei israeliene (Tsahal – n.r.) pe care apoi le-a pus la dispozitia unui jurnalist al cotidianului Haaretz

anat kam uri blau

Tanara din fortele israeliene, Anat Kam si jurnalistul Haaretz, Uri Blau

Un proces ce a durat aproape doi ani pentru o tanara din armata israeliana s-a terminat cu o condamnare pentru  aceasta pe motiv ca ar fi furat documente secrete ale Armatei israeliene (Tsahal – n.r.) pe care apoi le-a pus la dispozitia unui jurnalist al cotidianului Haaretz. Tribunalul districtului Tel-Aviv a gasit-o vinovata pe Anat Kam, duminica, pentru ca a divulgat unui jurnalist informatii militare secrete, in timp ce efectua serviciul militar. Cu toate acestea, Anat Kam nu a fost invinuita de spionaj si atingere adusa securitatii de stat. In urma unui acord intre avocatii sai si biroul procurorului, tanara femeie a admis ca a “intrat ilegal in posesia unor documente clasificate si ca le-a divulgat”, potrivit unor surse judiciare. Aceste infractiuni sunt pasibile de 12 si sapte ani de inchisoare, iar pedeapsa urmeaza sa fie fixata in doua luni. In varsta de 23 de ani si consemnata la domiciliu incepand din decembrie 2009, Anat Kam a fost gasita vinovata pentru ca a profitat de functia sa de secretar al generalului Yair Naveh, in acea perioada comandant al regiunii militare centrale – care acopera Cisiordania ocupata -, pentru a obtine 2.000 de documente secrete.
“Era important pentru mine sa se aduca la cunostinta publicului metodele armatei. Dintr-o perspectiva istorica, cei care au atras atentia in legatura cu crimele de razboi au fost iertati”, le-a spus ea anchetatorilor.

Semnal impotriva abuzurilor

Avocatul tinerei, Avigdor Feldman, a declarat care Anat Kam care lucra in armata “a avut acces liber la calculatorul personal al generalului Naveh si a descoperit instructiuni contrare unei decizii a Curtii Supreme”. Potrivit actului acuzarii, Anat Kam a transmis majoritatea acestor documente unui jurnalist de la cotidianul Haaretz, Uri Blau, care le-a restituit armatei in baza unui acord cu procurorul. Avand aceste documente, jurnalistul a publicat o serie de articole privind metodele controversate ale armatei. Unul dintre ele arata ca militarii au primit ca directiva sa conduca asasinate impotriva activistilor miscarii palestiniene Jihadul Islamic, in conditiile in care ar fi fost posibila arestarea lor. Astfel a fost incalcata o decizie a Curtii Supreme.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *