White Stream face valuri


 

White Stream tulbura apele Marii Negre

White Stream tulbura apele Marii Negre

Pe cat de anevoios inainteaza cateva proiecte mai credibile de transport energetic intre Caucaz-Asia Centrala si Europa, pe atat de felurite, de imaginative si de dezinvolte sunt variantele in discutie pentru acelasi tronson energetic intercontinental.

Mai nou, aflam ca o idee mai veche, White Stream, va putea fi dinamizata. Ideea a fost prezentata, ca proiect,  inca in 2006 si urma sa dea consistenta economica organizatiei postsovietice GUAM, dar GUAM, mai ales dupa razboiul din Georgia, a intrat intr-o zona cu totul precara. De White Stream se ocupa un consortiu international Georgia-Ucraina-UE (GUEU), dar mai sunt implicate si firme din  Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Iran si Turkmenistan. Initial, se prevedea ca gazul azer (apoi si cel turkmen) sa treaca prin Georgia, Marea Neagra, Ucraina (dupa unii, si Republica Moldova, ceea ce ar fi insemnat, logic, si prin Romania) si mai departe inspre  mai vestul  Europei.

Avantaje (pe hartie): sistemul de transport energetic ucrainean are capacitati inca disponibile si s-ar ocoli zone considerate nesigure, cum ar fi Turcia. Minusul principal este ca, de patru ani, Ucraina nu a reusit sa incante Europa Unita cu acest proiect, chiar daca un expert ucrainean sustine ca White Strem nu trebuie considerat o alternativa, ci doar o ruta complementara a lui Nabucco.

O problema, pentru White Stream, este si eventuala implicare a Iranului, nesigura in contextul disputei dintre Washington si Teheran pe tema programului nuclear iranian. Daca ONU ar institui un embargo asupra cooperarii energetice cu Iranul, eventualitate mai degraba improbabila, White Stream n-ar avea asigurat gazul necesar. Iar “Ucraina, ca si alte state europene, ar ramane  dependenta de politica energetica a Rusiei, in asteptarea altor partenerii pentru furnizarea de gaz”, cum scrie politologul Oksana Mitrofanova, care lucreaza pentru institute de profil din Paris si Kiev. Teheranul, mai remarca ea, sprijina ideea crearii unei noi cai de livrare a gazului din Marea Caspica spre Ucraina, iar de aici in alte tari europene, ca alternativa la proiectul rus.

Deocamdata insa, ca si alte proiecte, White Stream, desi face valuri, nu produce mai mult decat o furtuna intr-un pahar cu apa. Mai bine stau, in orice caz, alte doua proiecte, si ele cu destule probleme: South Stream si Nabucco.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *