Westerwelle: Turcia trebuie sa primeasca perspective clare de aderare la UE

, , ,
 

Ministrul german de Externe consideră că Europa ar trebui să îi ofere o perspectivă de aderare Turciei şi că progresele în acest sens “ar trebui să depindă de meritele Ankarei şi nu de considerente interne” din statele membre.
Procesul de aderare al Turciei la Uniunea Europeană ar putea beneficia de pe urma alegerilor din Europa, mai ales din Franţa, a apreciat marţi la Istanbul ministrul german de externe Guido Westerwelle. “Relaţiile dintre europeni şi turci şi negocierile de aderare trebuie redinamizate. De prea multă vreme nu a mai fost deschis nici măcar un singur capitol de negocieri”, a declarat Westerwelle cu ocazia unui discurs rostit la Universitatea Sabanci din Istanbul. “Sunt optimist în legătură cu faptul că alegerile recente din Europa vor consolida acest principiu”, a spus Westerwelle, într-o aluzie la alegerile prezidenţialele franceze în urma cărora socialistul Francois Hollande l-a înlocuit la Elysee pe Nicolas Sarkozy, un opozant declarat al unei intrări a Turciei musulmane în UE.
Ministrul liberal este numărul doi în cadrul guvernului condus de cancelarul Angela Merkel, la rândul său opusă unei integrări a Ankarei în UE. Negocierile de aderare ale Turciei, deschise în 2005, sunt îngheţate din cauza, mai ales, a impasului cipriot. Ankara refuză să îşi aplice uniunea vamală în partea cipriotă-greacă a insulei divizate, care este membră a UE, pe care ea nu o recunoaşte. În replică, UE a îngheţat o serie de capitole de negociere.
Guido Westerwelle a făcut din nou apel la Turcia să aplice “Protocolul de la Ankara” pentru a surmonta impasul cipriot şi a continua să avanseze pe calea reformelor democratice. Guido Westerwelle a ajuns luni, în Turcia, pentru o vizită de lucru şi s-a întâlnit la Ankara cu omologul său turc Ahmet Davutoglu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *