#WEARENATO la Dunărea de Jos. Militarii români, unii dintre cei mai buni din lume. Ștefan Baltă: O colaborare foarte strânsă cu domeniul militar este absolut necesară. Universitatea gălățeană, avanpost academic al NATO

, , , , , , , , ,
 
România-14-ani-în-NATO

România-14-ani-în-NATO

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Institutul Transfrontalier de Studii Internaţionale şi Justiţie Penală, a organizat recent evenimentul de informare publică #WeAreNATO, în parteneriat cu Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din cadrul Camerei Deputaţilor şi Consiliul Judeţean Galaţi, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi al Jandarmeriei Române.
Institutul transfrontalier este rezultatul colaborării Universităţii “Dunărea de Jos” cu Academia de Ştiinţe din Republica Moldova, precum şi cu două universităţi din orașul Odessa din Ucraina, Universitatea Naţională Maritimă a Ucrainei şi Universitatea de Stat Mechnikov.
„Modelul acestui institut l-am luat de la Haga, acolo unde există un astfel de centru care analizează până şi resturile avioanelor căzute. Cred că e un proiect bun, urez viaţă lungă Institututului şi susţin dezvoltarea lui”, a declarat prof. univ. dr. ing. Iulian Gabriel Bârsan, rectorul Universităţii gălățene în 2016, în momentul inaugurării institutului.

Colaborare strânsă

„Suntem singura universitate din țară care avem o extensiune în Republica Moldova. Suntem singura universitate din țară care dezvoltăm programe de predare a limbii române în Ucraina. (…) Universitatea din Galați este una dintre cele mai bune universități din domeniul cercetării. Ceea ce noi reușim să construim, armata apară. Prin cercetare dezvoltă viitorul. O colaborare foarte strânsă cu domeniul militar este absolut necesară. Suntem o universitate unde cercetarea în domeniile de vârf ale tehnologiei este foarte avansată” a declarat prorectorul Universității Dunărea de Jos, Ștefan Baltă, în marja evenimentului.
În cadrul unei emisiuni a postului Realitatea, prorectorul Ștefan Baltă a mai adăugat că universitatea din Galați „este recunoascută pentru buna colaborare cu universitățile din străinătate, și în particular cu cele din Republica Moldova și Ucraina. (…) Universitatea din Galați are aproximativ 2000 de stundeți basarabeni, ceea ce reprezintă un număr foarte important. Mai nou ne extindem și oferim și o serie de programe în limba română în Ucraina, la Ismail. Avem o colaborare foarte bună cu Odessa (n.r.-universitățile din Odessa). Ce este de menționat este faptul că studiile se fac în limba română în ambele țări. Deci relația noastră cu cele două țări este foarte bună. Acesta este un motiv în plus pentru care noi considerăm că este necesar să ne implicăm și în alte activități care țin de zona transfrontalieră România-Moldova. (…) Credem că putem fi un pilon serios și pentru ceea ce va urma”.

Ștefan Baltă, prorectorul Universității Dunărea de Jos, susține colaborarea dintre mediul academic și armată

Ștefan Baltă, prorectorul Universității Dunărea de Jos, susține colaborarea dintre mediul academic și armată

Cercetare ștințifică avansată

„Avem un colectiv de cadre didactice și studenți doctoranzi care lucrează la un material special folosit ca blindaj. Rezultatele sunt foarte bune, această cercetare fiind făcută în strictă colaborare cu armata. Aceste exemple pot continua. Ne interesează foarte mult și ce putem face pe viitor, iar eu cred că avem câteva domenii prioritare atât pentru Universitate, cât și pe plan național, inclusiv pentru armată. (…) Partea de cybercrime este de actualitate. Din păcate nu se vede, dat toți suntem dispuși la atacuri cibernetice. Din păcate ne apărăm foarte puțin. (…) Universitatea a demarat procedura de a organiza o serie de cursuri postuniversitare, în primă fază, pentru studenții absolvenți de IT, care să dobândească competențe în acest domeniu. Sper ca în această toamnă să fim printre primele universități care vom oferi aceste cursuri ” a mai declarat oficialul universității gălățene.
” (…) Există și parte de cercetare în domeniul naval unde suntem singura universitate nde avem specialitatea arhitectură navală”, a declarat prorectorul referindu-se la capacitatea Universității de a se implica în construcția unor nave de război. „Dacă suntem apărați, întotdeauna suntem în siguranță” a adăugat prorectorul gălățean la postul de televiziune Realitatea.

Universitatea gălățeană, pregătită de colaborare cu NATO

Universitatea gălățeană, pregătită de colaborare cu NATO

Platformă de diseminare

„Împreună dorim să creăm pentru tinerii gălăţeni o platformă de diseminare a acelor valori, politici şi activităţi care definesc Alianţa, garant al libertăţii şi securităţii în spaţiul nord-atlantic. Evenimentul se va desfăşura sub cupola #WeAreNATO, proiect organizat în mai multe ţări aliate pentru a creşte încrederea publicului tânăr în capacitatea structurii de a proteja populaţia şi teritoriul aliat. Tinerii vor avea oportunitatea de a înţelege modul de funcţionare al organismului politico-militar NATO, cât şi implicarea comună a forţelor armate în cadrul operaţiilor şi exerciţiilor conduse sub această egidă”, se arată în comunicatul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.
”Provocările complexe ale mediului de securitate dinamic necesită un răspuns adaptat, care să construiască şi să consolideze autonomia strategică specifică prin încurajarea cercetării şi inovării în domeniul apărării”, susţin organizatorii.

Conferința #weareNATO, o noutate pentru mediile academice din România

Conferința #weareNATO, o noutate pentru mediile academice din România

Circuit în forță

La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a avut loc conferința „#We are NATO”, organizată în cadrul unei campanii naționale pentru a le prezenta în primul rând tinerilor date despre misiunile Armatei României în cadrul NATO, prezența NATO în România, Misiunea de Poliţie Aeriană de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, argumentele politicii externe ale aliaţilor din cadrul NATO şi despre participarea militarilor români la misiuni şi operaţiuni NATO. Este a cincea conferință organizată în țară, după ce campania a fost lansată în luna decembrie, printr-o conferință care a avut loc la Facultatea de Drept din București și au mai fost organizate alte conferințe „#We Are NATO” la Iaşi, Braşov, Cluj Napoca şi Timişoara.
Au participat generalul de brigadă Thomas Carden, locţiitorul comandantului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, generalul de brigadă Iulian Berdilă, şeful Direcţiei Planificare Strategică din Statul Major al Apărării, reprezentanți MApN și membri ai Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților.

#WEARENATO la Dunărea de Jos

#WEARENATO la Dunărea de Jos

Campania „#We are NATO” pentru tineri

Scopul campaniei „#We are NATO” este ca, împreună cu aliații din NATO, reprezentanții sistemului de Apărare să le explice românilor, în special tinerilor, rolul NATO în politica de apărare a țării. „Scopul acestei campanii este unul fundamental, mai ales că ne aflăm în anul Centenarului și încercăm să reliefăm această importanță a Alianței pentru cetățenii României, să le explicăm de ce Alianța are ca scop fundamental apărarea cetățenilor ei”, ne-a declarat generalul de brigadă Iulian Berdilă, şeful Direcţiei Planificare Strategică din Statul Major al Apărării.
Reprezentatul Marelui Stat Major a spus că această campanie se adresează în special tinerilor pentru că ei vor construi viitorul începând de la un prezent pe care trebuie să îl înțeleagă. „În primul rând este datoria nostră să le explicăm momentul în care se găsește Alianța, caracterul de aliat responsabil al României și modul în care România participă la misiunile și operațiunile NATO. Bineînțeles că toți cetățenii sunt bineveniți la asemenea manifestări, dar această campanie se adresează unei grupe de vârstă între 16 și 24 de ani. Această grupă de vârstă este importantă, pentru că ei vor trebui să construiasă viitorul prin înțelegerea acestui prezent”, a mai precizat generalul de brigadă Iulian Berdilă.

NATO, o oportunitate pentru tinerii români

NATO, o oportunitate pentru tinerii români

Generalul Thomas Carden: „militarii români sunt unii din cei mai buni din lume”

Generalul de brigadă Thomas Carden  jr, locţiitorul comandantului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a apreciat rolul României, ca unul dintre membrii de bază a NATO, din 2004, de când a aderat la Alianţa Nord Atlantică şi până acum, ţara noastră participând la misiuni de menţinerea păcii cu aproximativ 60.000 de militari, situându-se pe primele locuri între statele membre contributoare la operaţii şi misiuni NATO. Generalul american a apreciat faptul că România este printre cei șase membri ai Alianței care alocă 2% din PIB pentru Apărare și a spus că militarii români sunt printre cei mai buni din lume.
„Este o plăcere pentru mine să fiu aici astăzi la evenimentul #WeAreNATO  pentru a prezenta informaţii legate de NATO pentru că acest eveniment este înainte de toate despre transparenţă. Totodată sunt aici şi pentru a sublinia succesul României ca membru NATO, unul din cele 6 state membre care, anul trecut, a alocat 2% din PIB pentru armată, lucru pe care îl consider un exemplu demn de urmat pentru toţi ceilalţi aliaţi NATO.
Vreau să vă spun că eu cred cu adevărat că militarii români sunt unii din cei mai buni din lume. Am avut recent o analiză a pregătirii trupelor Diviziei Multinaţionale de Sud Est iar militarii români au primit calificativul excelent în toate domeniile evaluate, ceea ce cred eu că reflectă profesionalismul şi devotamentul forţelor armate române”, a mai subliniat înaltul oficial NATO. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.