Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, la originea unei rebeliuni în iunie 2023, adjunctul său şi ceilalţi opt pasageri au murit în urma prăbuşirii unui avion privat de dimensiuni mici, pe teritoriul rusesc.
Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia Rosaviaţia a confirmat că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului care efectua o cursă Moscova-Sankt Petersburg şi care s-a prăbuşit în regiunea Tver, toate persoanele aflate la bord fiind decedate.
„Potrivit companiei aeriene, la bordul avionului Embraer – 135 se aflau următorii pasageri”, a indicat Rosaviaţia, citând numele Prigojin, dar şi pe cel al principalului comandant al grupării Dmitri Utkin.
„La bord erau zece persoane, între care trei membri ai echipajului. Potrivit primelor informaţii, toate persoanele aflate la bord au decedat”, a indicat anterior pe Telegram Ministerul rus pentru Situaţii de urgenţă.
Avionul Embraer Legacy s-a prăbuşit în apropierea satului Kujenkino, din regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, a indicat de asemenea ministerul.
A fost deschisă o anchetă pentru „încălcarea reglementărilor de securitate în transportul aerian”. „O echipă de anchetatori a fost trimisă la faţa locului (…) pentru a stabili cauzele producerii accidentului”, a indicat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus.
Prigojin în Africa
Luni seara, Prigojin a apărut într-un videoclip postat de grupuri apropiate Wagner pe reţelele de socializare, unde afirma că se află în Africa. Într-un peisaj deşertic şi înarmat cu o puşcă de asalt, el a spus că acţionează pentru a „face Rusia şi mai mare pe toate continentele şi Africa şi mai liberă”.
Evgheni Prigojin s-a aflat la originea unei rebeliuni în iunie împotriva Statului Major rus şi a ministrului Apărării, Serghei Şoigu, condusă de oamenii săi care au capturat pentru scurt timp obiective militare din sudul Rusiei înainte de a se îndrepta spre Moscova.
În Ucraina, el s-a remarcat în timpul bătăliei îndelungate şi sângeroase pentru oraşul Bahmut, est, unde oamenii săi, recrutaţi în special din închisorile ruseşti, au capturat oraşul, în luna mai, cu preţul unor pierderi grele.
În timpul acestei bătălii, conflictul cu înalţi oficiali militari ruşi a escaladat, Prigojin acuzându-i de incompetenţă şi de faptul că nu i-au livrat suficientă muniţie.
Grupul de mercenari Wagner este de asemenea prezent în mai multe ţări africane, între care Republica Centrafricană, Mali sau Libia.
În iulie, Vladimir Putin a afirmat că le-a propus luptătorilor Wagner să treacă sub comanda unei alte persoane din armată, dar liderul lor Prigojin a refuzat oferta.
0 Comentarii